Τα video sessions και το bandwidth

‘Ολοι μπροστά από μία οθόνη. Είναι έτοιμοι οι πάροχοι;


Φέρτε μας bandwidth!

Διάβαζα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το video ως εργαλείο του σύγχρονου marketing. Δεν μου πήρε πολύ να κοιτάξω γύρω, τα παιδιά μας όλα σε διαδικτυακά μαθήματα! ΟΚ, το video market αυξάνεται, το bandwidth και η ετοιμότητα των εταιριών;

Είναι προφανές ότι όλες οι πλατφόρμες θα θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα της προσωπικής και επαγγελματικής επικοινωνίας μας. Εχουμε ήδη κατά (παγκόσμιο) μέσο όρο 13 micro-πλατφόρμες επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε όλοι, για να αποσπάται η προσοχή μας (sms …για όποιον στέλνει ακόμη, Viber, WhatsApp, Skype, DM’s x 5 μεγάλα δίκτυα, Facebook messenger, Outlook email, Google mail κλπ).

Επίσης υπάρχουν (και μας τρώνε παραγωγικό χρόνο;) οι micro-κοινότητες διαχείρισης έργων και επικοινωνίας (Asana, Evernote, Monday, Trello) και όλα αυτά μαζί επιφέρουν μια αυξημένη ανάγκη αποθήκευσης σε DropBox, Google drive folders κλπ. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την έκρηξη δεδομένων και επικοινωνίας στη φάση “εργάζομαι από το σπίτι, είμαι σε lock-down”! Οι υποδομές δεν ήταν έτοιμες. Ακόμη και η επιβολή στο YouTube να κατεβάσει την ποιότητα σε SD δεν αρκεί, όπως φαίνεται. Τα sharing bandwidth “κόλπα” των τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε ολόκληρη την υφήλιο είναι πια ξεπερασμένα.

Η πίτα επικοινωνίας πρέπει να αυξηθεί, γιατί έχουμε θέματα

Για την ακρίβεια έχουν νέα θέματα οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη να περάσουμε, έστω και για κάμποσο καιρό (λίγο ελπίζω κλεισμένοι μέσα), σε νέες μορφές επικοινωνίας και παροχής ψυχαγωγίας, μάθησης, και υπηρεσίας. Το σχολείο, το φροντιστήριο, ακόμη και τα sports clubs δεν μπορεί να μην γίνουν digital. Οι μαθητές πρέπει να χωρέσουν στο bandwidth του Fortnite τους και τα online μαθήματα. …Εντάξει, μην ανησυχείτε δάσκαλοι του δημοσίου σχολείου, αράχτε ακόμη λίγο.

Οι over-the-top, over-the-cloud υπηρεσίες και η ζήτησή τους θα αυξηθούν. Δεν βγαίνω, φοβάμαι την επαφή, ανακύπτει το perception της ασφάλειας υγιεινής; Φέρτε μου αυτό που επιθυμώ στη συσκευή ή στην πόρτα μου. Δεν ξέρω πόσο έτοιμες ή πόσο γρήγορες μπορούν να γίνουν οι επιχειρήσεις μας όταν ανοίξουν ξανά, αλλά ήρθε η ώρα -οριστικά- να μάθουν να παρέχουν ουσιαστική και ποιοτική υπηρεσία remotely.

Θα πάω σε γυμναστήριο χωρίς εξαερισμό, ή θα με φοβήσει σε κάποιο βαθμό η ιδρωτίλα ως semantic έλλειψης υγιεινής μετά από ότι περνάμε και θα κάνω yoga με το iPad εμπρός μου; Νομίζω, δεν υπάρχει επιστροφή. Θα δώσουν δωρεάν δεδομένα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ως δημόσια αγαθά; Ποιό είναι το μοντέλο εκείνο που θα κάνει τις χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν (δείτε στοιχεία Εργάνη…) να ανοίξουν ξανά και να είναι ψηφιακές, αφού απλά άκουγαν digital και νόμιζαν ότι αρκεί ένα ποστ στα social media;

Το Ελληνικό κράτος σίγουρα κάνει μια μικρή λάμψη καινοτομίας, δίνοντας σε όλους τους πολίτες τις ‘social distancing’ υπηρεσίες, που έπρεπε να τις έχουμε εδώ και 20 χρόνια, για να μειώνουμε τους κινδύνους ψυχικής υγείας (από τα κακομούτσουνα interactions με το δημόσιο), το πήγαινε-έλα (χάσιμο χρόνου), και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τα καυσαέρια μας.


Τώρα στο «πανηγύρι» θέλουν να μπουν και οι βίντεο πάροχοι

Eίναι προφανές πως το μοντέλο εργασίας γραφείου αλλάζει. Δεν θα βρουν απλώς κάποιοι ευκαιρία να μειώσουν τα κόστη τους (οι πολυεθνικές υπολογίζουν κάθε τετραγωνικό σε αναλογία του συνόλου OpEx που πληρώνουν και το κόστος εργαζόμενου και τις άδειες software κλπ plus profit margin), αλλά θα προκύψουν νέοι εργασιακοί κανόνες. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι ψυχολογικά, παρά το γεγονός ότι ζούμε αρκετά μέσα στην (λογική και την) οικονομία του freelancing (gig-economy).

Το έμαθε το Zoom ακόμη και η θεία μας, δεν συμφωνείτε; Εκεί που λέτε, που το Zoom είδε την ανάπτυξη …που δεν φανταζόταν ποτέ (μόνο στις ΗΠΑ είχε εκτατεμένο business) πηγαίνοντας από 10 εκατομμύρια χρήστες/μήνα στους 200 εκατομμύρια/μήνα(!!!), να, και τα άλλα παιδιά. Πήραν φωτιά τα Teams, το WebEx, και αυτόματα πια ενεργοποείται το Skype στις νέες εγκαταστάσεις. Ξαφνικά και ο Facebook Messenger βγάζει το νέο new desktop app που ανταγωνίζεται τα Zoom και Skype. Και όλοι μαζί με το Google Hangouts/Meet και τα άλλα παιδιά, μοχλεύουν κοινό χωρίς να είναι έτοιμοι και χωρίς να τους νοιάζουν οι υποδομές.

Συχνά κατηγορούμε τις «μεγάλες» εταιρίες για προχειρότητα, αλλά τα νέα παιδιά της καινοτομίας;

Οι δύο καλοντυμένοι μονομάχοι, Zoom και Facebook messenger θέλουν να τους “αγοράσουμε”, αλλά δεν τους νοιάζει το μετά, η εμπειρία. Ούτε νοιάζονται για θέματα που είναι σημαντικά στον χρήστη. Το Zoom γίνεται μέσα σε 20 μέρες banned από σχολεία των ΗΠΑ λόγω θεμάτων ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων και ο CEO της εταιρίας τρέχει να διαχειριστεί μια κρίση (μέχρι και στα webinars ενημέρωσης υποψήφιων πελατών εμφανίζεται και προσπαθεί να πείσει με το 90-days reponse plan ασφάλειας και αναβάθμισης). Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι κινεζική εταιρία…

Ο CEO της Zoom κάνοντας το crisis-response “κεντρικό θέμα” στα webinars

Ακόμη και το FB messenger (video) αντιμετωπίζει παράπονα (η κάμερα δεν είναι συμβατή, δεν δουλεύει κλπ – ναι, θα ξεπεραστούν). Βέβαια, στις ανακοινώσεις του το Facebook “πάει τρένο”, δηλαδή ανακοινώνει μόνο την αύξηση κατά +100% στη χρήση του desktop browser για audio-video, αλλά τα παράπονα μένουν.

Το Zoom που θέλει να ταυτιστεί ως Brand με την εκπαιδευτική-σχολική κοινότητα έχει ένα ακόμη πρόβλημα: εκατομμύρια λογαριασμοί του έγιναν ‘traded’ στο black web, ακόμη και τα passwords καθιερωμένων εταιριών, όπως αποκαλύπτει το Campaign!



Eπιπλέον, το Zoom, είχε default setting που επιτρέπει σε κάθε συμμετέχοντα να μοιράζεται την οθόνη του χωρίς έγκριση του host. Η πλατφόρμα (και αυτή είναι η πιο πρόσφατη κρίση που είχε) το άφησε “ανοιχτό” (στους hackers)… Οποιοσδήποτε έχει ένα δημόσιο link για το επερχόμενο event μπορεί να μπεί ή να το μοιραστεί παντού, άρα τα links μπορεί να διακινούνται από ανεύθυνους χρήστες -προς το φίλο/συνάδελφο- παντού, στα Facebook groups, τα Discord chats, ακόμη στο twitter και τα event pages. Χαμός!

Τρομερά Brands (χα χα) που χτίζουν… Φήμη, όχι αστεία! Θα μου πεις, μπορεί να μην ενδιαφέρει το ‘κοπάδι’, αλλά είναι η γνωστή ηλιθιότητα της εποχής. Επειδή κάτι είναι ‘digital’ και προσβάσιμο από το ‘over-the-top’, ρε άστο να πάει, βγάλτο, θα το πάρουν… «αφού είναι κλεισμένοι μέσα, τι θα κάνουν;» Σκέφτομαι, ωραίο μοντέλο επιχειρείν. Δίνεις κάτι σε δωρεάν έκδοση, που δεν είναι σε optimum λειτουργία, ώστε να κρατάς το prospective κοινό υπό συνεχή επηρεασμό, μήπως και αγοράσουν αργότερα. Θα μου πεις, αυτό δεν κάνουν όλοι οι internet hosting πάροχοι; Αχ, καλέ κύριε, τερματίσατε τα resources του πακέτου σας, αναβαθμίστε.

Ποιό είναι το συμπέρασμα

Το συμπερασμά μου είναι διπλό:

Πρώτον ως κοινωνίες ποτέ δεν κάναμε ένα σοβαρό διάλογο τι εργαλεία, τι υποδομές και τι είδους πρόσβαση χρειαζόμαστε (επαγγελματίες, επιχειρήσεις, σχολεία κλπ). Δηλαδή δεν απαιτήσαμε ως πολίτες και επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν σωστά οι υποδομές για εμάς. Αφήσαμε τις εταιρίες να υπόσχονται, εδώ το καλό internet, να το καλό app και δεν τους βάλαμε πόστα. ‘Ετσι, τώρα η προσαρμογή θα γίνει με λάθη και θα ταρακουνήσει συνήθειες, απόψεις, νομοθεσίες, KPI’s και μεθόδους συνεργασίας …που τις είχαμε (παλαιές και) δεδομένες.

Δεύτερον, στο “marketplace της απόγνωσης που ο καθένας πουλάει ότι θέλει με ψιλά γράμματα” (δικό μου Θρασύβουλα), με μηδενική αντίληψη ποιότητας, και επειδή είμαστε κλεισμένοι μέσα και εν τω μέσω μιας παγκόσμιας ανατροπής, το απαραίτητο mindset και η ανάγκη χρήσης των ‘‘digital” εργαλείων θα κακοποιείται αφόρητα από τους ‘door-to-door’ πωλητές του -όπως έγινε και στο digital marketing- και ιδιαίτερα από την προχειρότητα των εταιριών.

Στην επαγγελματική μου αντίληψη και ηθική δεν έχει διαφορά ο freelancer που προτείνει website με 230 ευρώ (ότι να’ναι) από τον CEO της παγκόσμιας πλατφόρμας Zoom που ενώ αυξάνεται η βάση χρηστών, δεν κάνει προβλέψεις και άμεσες κινήσεις υποδομών και ασφαλείας. Κάνουν και οι δύο το ίδιο κακό: δεν βοηθούν την κοινωνία να μάθει, να χρησιμοποιήσει και να εξελιχθεί με αρχές, ποιότητα και σωστά εργαλεία.

Και ενώ γράφω αυτά, το χαβά τους αυτοί, να και η διαφήμιση του νέου “παίκτη” που μπήκε πριν λίγες εβδομάδες στην παγκόσμια αγορά. Το Around, που υποστηρίζει, πως σε αντίθεση με τους μεγάλους ανταγωνιστές του στην τεχνολογία video-meetings, δίνει προτεραιότητα στο να βρίσκει το πρόσωπό μας στην κάμερα καθώς μετακινείται -με Artificial Intelligence- και με αυτόματη σίγαση να μειώνει το θόρυβο του γύρω περιβάλλοντος. Πσσςς, αυτά είναι, μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας καλύπτεται! Όπου γάμος και χαρά και η Βασίλω πρώτη…

Ωρε που πάμε, ρε που έλεγε ο αγαπητός μας Β. Αυλωνίτης!


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση