TikTok, πολιτική, λάθος πρότυπα

It is challenging to fly with eagles when you have been walking with turtles.

Amit Kalantri

TikTok το φαινόμενο

Στη ψηφιακή εποχή φτιάχτηκαν πολλά video sharing platforms (πχ. Vine) που δεν είχαν επιτυχία, δηλαδή μαζική αποδοχή. Το TikTok είναι πλέον όχι απλά το ‘talk of the town’ αλλά μία αποτελεσματική πλατφόρμα marketing και διαφήμισης που κατακτά την υφήλιο.

Η ποιότητα των βίντεο που ανεβαίνει εκεί είναι τρομερή, όπως το παρακάτω παράδειγμα. Το χιούμορ σε ποσότητα και η διαφήμιση αυξάνεται. Ακόμη και η Walmart (σήμερα είναι ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος στην πλατφόρμα) θεωρεί το TikTok μεγάλη ευκαιρία e-commerce/διαφήμισης και για αυτό εξετάζει την πιθανότητα συμμετοχής της στην εξαγορά του TikTok από τη Microsoft όπως θα εξηγήσω πιο κάτω.

Το TikTok στα μέσα του 2017 είχε όλους κι όλους 2,6 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Σήμερα είναι διαθέσιμο σε 155 χώρες, με 75 γλώσσες και έφτασε τους 800 εκατομμύρια χρήστες. Το 41% των χρηστών είναι 16-24 ετών, αλλά μην γελιέστε: γιαγιάδες, αθλητές, κωμικοί, οικογένειες και brands συναντιούνται στην πλατφόρμα βίντεο, χιούμορ, αυτοσαρκασμού και το 90% αυτών χρησιμοποιεί καθημερινά την πλατφόρμα ανεβάζοντας 1 εκατ. βίντεο/ημέρα.

Πριν πείτε πως είναι μόνο για τα πιτσιρίκια, δείτε εδώ κάποια μεγάλα Brands (NBA, Washington Post, MAC Cosmetics, Calvin Klein, Walmart, BMW, Crocs) που διαφημίζονται σε αυτό. Επίσης, μπορείτε να δείτε εδώ αρκετά παραδείγματα χρήσης του για να το καταλάβετε καλύτερα.

TikTok στον πόλεμο Αμερικής-Κίνας;

Πρόσφατα το TikTok έγινε ακόμη πιο γνωστό. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump έθεσε θέμα απαγόρευσης του στην Αμερική. ‘Ηταν το next thing της ατζέντας του στο δήθεν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα (μιας και η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών, βιομηχανικών προϊόντων των ΗΠΑ παράγονται στην Κίνα), επειδή το TikTok είναι κινέζικη εταιρία και αποτελεί πιθανό κίνδυνο κυβερνο-ασφάλειας.

Ο Τράμπ πίεσε δημόσια τις Oracle ή/και Microsoft να εξαγοράσουν τις αμερικανικές δραστηριότητες της TikTok και έδωσε προθεσμία έως 15 Σεπτεμβρίου 2020. [edit 20/9/20: τελικά δόθηκε η έγκριση για εξαγορά από Oracle Walmart).

 

Δεν ξέρω αν είναι πράγματι θέμα κυβερνο-ασφάλειας (όπως το επικαλέστηκε ο πρόεδρος Τράμπ) το ποιοι Αμερικανοί πολίτες χορεύουν στο TikTok και ποιες φιγούρες κάνουν. Δεν ξέρω μήπως τα έβαλε μανιωδώς με την πλατφόρμα, αφού νέα παιδιά τον διακωμωδούν εκεί, ή αν απλά ήταν βολικό στην προεκλογική του επικοινωνία. 

Every government intervention in the marketplace creates unintended consequences, which lead to calls for further government interventions. – Ludwig von MisesTikTok χωρίς CEO μετά από 2 μήνες;

Ο επικεφαλής του TikTok, Kevin Mayer, παραιτείται αιφνιδιαστικά. ‘Εμεινε στη θέση μόλις δύο μήνες, προερχόμενος από τις υπηρεσίες ροής βίντεο της Disney+. Ο Mayer στέλνοντας ένα memo σε όλους τους εργαζόμενους, όπως αποκάλυψε το CNBC, ανακοίνωσε την παραίτηση του και την αλλαγή στην εταιρία “ως αποτέλεσμα της δράσης της αμερικανικής κυβέρνησης να ωθήσει την πώληση της επιχείρησης των ΗΠΑ“.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, είναι πια μπλεγμένο σε μια διεθνή διελκυστίνδα στη μέση ενός νέου ψυχρού πολέμου Αμερικής-Κίνας. “Φορτώνεται” με κακή φήμη / perceptions προς τους Αμερικανούς (σου λέει, λες να είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια;). Γίνεται “βαρίδι” και οι 100 εκατομμύρια μηνιαίοι ενεργοί χρήστες στις ΗΠΑ …είναι στα αζήτητα της δημόσιας συζήτησης! Λέτε να ακολουθήσει το (επίσης κινεζικής ιδιοκτησίας και προέλευσης) Zoom;

Το μήνυμα για τεχνολόγους και startuppers

Πολλές φορές όσοι δημοσιολογούν, γράφουν, ασχολούνται με την τεχνολογία, το digital marketing, την επιχειρηματικότητα και τις νέες εταιρίες (startups) που μεγαλώνουν και βρίσκονται πλέον στο Fortune500 (Facebook και λοιπή κομπανία), ενώ παρουσιάζουν υποτίθεται εμπνευστικά παραδείγματα, αποφθέγματα και ειδήσεις …ξεχνούν πως η νέα επιχειρηματικότητα δεν έχει δυστυχώς επιδείξει πολλά βιώσιμα, θετικά, μεθοδολογικά καλούδια.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν καμμία σχέση με όσα μάθαμε στα βιβλία της διοίκησης επιχειρήσεων. Δεν προσομοιάζουν με άλλα industries είτε B2B είτε και B2C σε ότι αφορά τη διοίκηση, λειτουργία και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν πρόκειται απλά για ιδιαιτερότητες, αλλά για εντελώς διαφορετικό μοντέλο!

Γιατί το σημειώνουμε αυτό; Γιατί δεν είναι συνηθισμένοι, συμβατικοί ας πούμε, εργοδότες, συνεργάτες, επικοινωνιακές οντότητες. Και επίσης είναι επιχειρήσεις -περισσότερο και συχνότερα- μπλεγμένες σε κρίσεις (με ερωτηματικό ως προς τους κανόνες ηθικής και διαφανούς λειτουργίας τους). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις αυτές διαχειρίζονται ένα προσωπικό αγαθό: την πληροφορία μας. Αλλά επειδή διάλεξαν να αναπτυχθούν γρήγορα (είναι βλέπετε εύκολο εργαλείο η τεχνολογία και ο κώδικας), άλλοτε έκαναν τα στραβά μάτια ή τα χατίρια των πολιτικών ηγεσιών, και άλλοτε παραβίασαν τον κώδικα ηθικής με τους πολίτες-χρήστες.

Πολλές από αυτές τις εταιρίες είναι στενά συνδεδεμένες, άμεσα ή έμμεσα, με την πολιτική εξουσία. Είδατε τι πέρασε το Facebook με το ‘ad ban’ που του έκαναν οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι, επειδή δεν ελέγχει τα δίκτυα fake news που αναπτύσσονται στο timeline του!

Freedom of Speech doesn’t justify online bullying.
Germany Kent

Τι μαθαίνεις, αν θέλεις να δημιουργήσεις επιχείρηση;

Οποιος νέος ασχολείται με τη τεχνολογική νέα επιχειρηματικότητα έχει να μάθει πολλά και να σκεφτεί από το TikTok, την παρέμβαση Trump, τις συχνές κρίσεις που αντιμετωπίζει το Facebook. Είναι θέματα που δεν θα τα πει κανείς στους διαγωνισμούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η περίπτωση TikTok είναι ίσως το καλύτερο case study για να ξέρετε τι συμβαίνει ή τι να αποφύγετε στις σκέψεις και προσπάθειές σας για τεχνολογικές λύσεις.

 • Είναι πια εύκολη η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, εφαρμογών, εταιριών ιδιαίτερα στο τεχνικό μέρος (low barrier). Βλέπετε, developers, PhD, freelancers είναι παντού και κάθε χρόνο τα τεχνολογικά πανεπιστήμια στέλνουν χιλιάδες στην αγορά εργασίας.
 • Οι τεχνολόγοι δεν ξέρουν management. Σχεδιάζουν και δημιουργούν τέτοιες εταιρίες αλλά δεν έχουν καλή αντίληψη κοινού, κοινωνίας, στόχων, πλαισίων ηθικής και λειτουργίας και για αυτό συχνά έχουν ‘gaps’ ή/και αποτυγχάνουν εύκολα οι προσπάθειες τους.
 • Στην αρχή της μια τέτοια εταιρία (για τα πρώτα 2-3 χρόνια) πέφτει με τα μούτρα στις τεχνολογικές βελτιώσεις του τελικού προϊόντος. Γίνονται εσωστρεφείς, και όσο περνά ο καιρός χάνουν το feeling αγοράς, ανταγωνισμού, εμπειριών και παραπόνων πελατείας.
 • Ακόμη και όταν μεγαλώσουν σαν business και οργανόγραμμα οι εταιρίες (Facebook, Uber, e-mail marketing, ακόμη και πιο μικρές) έχουν έλλειμμα στη λειτουργία/οργάνωση, στην ηθική/επικοινωνία/κουλτούρα, και στη διαχείριση HR (είτε δεν τα ξέρουν, ή είναι Νο2 προτεραιότητα).
 • Από την αρχή έως και το επιτυχές exit η παρέα των ‘bootstrap’ συνεταίρων, επενδυτών/funds, πρώτων εργαζόμενων, των συμβούλων δεν έχουν κοινή ατζέντα/στόχευση, ούτε την ίδια γνώση για το πως η μικρή startup ιδέα και αργότερα εταιρία θα είναι ένα robust proposition.
 • Καθοδηγούμενες από επενδυτές και ξέροντας πως μεγαλύτερες εταιρίες αναζητούν στόχους εξαγοράς, οι τεχνολογικές startup δεν ενδιαφέρονται να γίνουν κανονικές εταιρίες, παρά μια παχυλή απόδοση ενός exit. ‘Αρα, οι founders δεν μαθαίνουν σίγουρα business, διοίκηση, leadership.
 • Ενώ το κόστος λειτουργίας και resources πέφτει παγκόσμια σε όλα τα industries, οι εταιρίες αυτές “καίνε” γρήγορα πολύ χρήμα. ‘Ετσι όλες οι παρέες των startuppers κακόμαθαν πως έτσι γίνεται, ενώ αυτή η πρακτική αυξάνει το ρίσκο για παρόμοιες επιχειρήσεις. 
 • Στις διεθνείς πρωτεύουσες καινοτομίας τα θέματα ασφαλείας, προσωπικών δεδομένων, φορολογίας, συνεργασιών, ηθικής και διαφάνειας είναι top στην ατζέντα από εθνικούς φορείς και αρχές αυτορύθμισης. Είναι πολιτικό παιχνίδι αλλά και καλή επιχειρηματική πρακτική.
 • Η τεχνολογία είναι το ‘new black’. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, και το (ευρύ) κοινό -ανάμεσα οι πελάτες τους- δεν πολυ-πιάνουν τις προεκτάσεις της τεχνολογίας (καλές-κακές), ούτε τις σύγχρονες business πρακτικές που ακολουθούν οι νέες αγορές και ψηφιακά προϊόντα.
 • Οι πολιτικοί δεν τις αγαπούν τέτοιες εταιρίες. Είναι έξω από τη γνώση τους. Οταν ανοίγουν, τις χειροκροτούν ως απόδειξη ανάπτυξης. Οταν συμβεί κάτι “στραβό”, τότε τις καλούν στη Βουλή να απολογηθούν (όπως μας έμαθε ο Μακιαβέλλι).
 • Είναι εύκολο να κατηγορηθεί η τεχνολογία και κατ’ επέκταση η εταιρία και οι πρακτικές της. Δεν ξέρουμε καλά, πιστεύουμε τι είπε ο πολιτικός, θυμόμαστε πως τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές, οπότε αυτές οι εταιρίες βρίσκονται συχνά στο μάτι του κυκλώνα (κρίσεις).
 • Οι τεχνολογικές λύσεις δημιουργούν κοινωνικούς αυτοματισμούς: “Τα παιδιά μας χάνονται στο instagram“, “κάνει και το TikTok αντιπολίτευση στον Trump“, “το κατέβασε το Facebook κατόπιν εντολής“, “ποιός θα με λογοκρίνει” και η απόδειξη έρχεται από δίκτυα fake news, παιδοφιλίας και data breaches crisis.
 • Οσο “εθνικοποιούνται” οι οικονομίες και υπάρχει φόβος για την αγορά εργασίας, οικονομικούς μετανάστες, τόσο οι τεχνολογικές εταιρίες αντιμετωπίζουν εμπόδια επενδυτών, πολιτικής, γραφειοκρατίας, customer sentiment και δημοσιογραφικών επιφανειακών κριτικών.
 • Τα IOS και Google app marketplaces είναι ο χειρότερος εχθρός του οράματος και της διαφοροποίησης των (καλών) τεχνολογικών εταιριών. Οι εταιρίες αυτές θέλουν ισχυρό corporate και brand reputation πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Αρκετές δεν το καταλαβαίνουν.

Μετά την πανδημία η πολιτική θα μπει σε πειρασμούς

Δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος Trump αλλά και άλλοι πολλοί ηγέτες που στα πλαίσια καθησυχασμού των μαζών (και της αδυναμίας των πολιτικών τους) θα βάλουν, μυρίζομαι, περισσότερα εμπόδια στη νέα οικονομία και στις αγορές-λύσεις που δημιουργεί το ψηφιακό γίγνεσθαι.

H εταιρία TikTok απασχολεί 2.000 εργαζόμενους, έχει εκατοντάδες freelance συνεργάτες, πληρώνει φόρους, και θέλει να αναπτύξει κι άλλο το προϊόν της. Ποιος δικαιούται να βάζει εμπόδια και πολιτικά παιχνίδια ρισκάροντας πως ένας εργοδότης θα περάσει ένα πιθανά μακροχρόνιο σοκ , αντί να τον αφήσουν να δημιουργεί;

Δεν υποστηρίζω το TikTok, αλλά με απασχολεί συνεχώς πως αντί σαν κοινωνίες και δομές εξουσίας να σκεφτόμαστε τη δημιουργία, την εξέλιξη και μαζί να βάζουμε σοβαρούς και διαφανείς κανόνες …ψάχνουμε εχθρούς, εμπόδια, ποιος είναι με ποιον. Αυτό όμως δεν είναι περιβάλλον δημιουργίας. Είναι οπισθοδρόμηση. Σας αφήνω με ένα πολύ σχετικό απόφθεγμα, όπως γράφτηκε στο Forbes για να εξηγήσει μερικούς από τους λόγους που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

As leaders spend more time protecting current assets rather than defining and executing edge-centric strategy, the mindset changes from “play to win” to “play not to lose”.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση