Storytelling: Οι 8 τρόποι αφήγησης

Ποιός δεν αγαπάει μια καλή ιστορία; Άλλωστε, από μικρά παιδιά με αυτές μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε…


Storytelling series: Οι 8 τρόποι αφήγησης

Παρατηρούμε συχνά ανθρώπους να επικοινωνούν, έτσι δεν είναι; ‘Αλλοτε μας μαγεύουν, άλλοτε προκαλούν θυμηδία, ή μεγάλη ένταση συναισθημάτων. “Το’χει αυτός…” και καταλαβαίνουμε που το πάνε, ή δεν έχουμε ιδέα. Αλλά είναι τόσο σημαντικό skill η επικοινωνιακή ικανότητα. ‘Ετσι, αποφασίσαμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας από τη μακρόχρονη εμπειρία στη διαμόρφωση μηνυμάτων των επιχειρήσεων.

Γράφουν πολλοί για την αφηγηματική στην επικοινωνία των επιχειρήσεων και αποφασίσαμε να δώσουμε μια πρακτική διάσταση και να μοιραστούμε γνώση. Θα διαβάσετε μια σειρά άρθρων για την αφηγηματική στην επικοινωνία, τα 8 οχήματα Storytelling… 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό

Το Storytelling (η πιο advanced αφηγηματική) έγινε της μόδας, όταν οι εκφραστικές μορφές στα social media άρχισαν να περιορίζουν το γραπτό λόγο και έπρεπε να είναι πιο οπτικοποιημένο το μήνυμα. Επιπλέον, αρκετοί επαγγελματίες και freelancers το βρήκαν πιο σύγχρονο τρόπο τιτλοφόρησης από το ξεπερασμένο “επικοινωνία”, ακόμη και αν δεν έχουν ποτέ σμιλεύσει πολύπλοκα επιχειρηματικά μηνύματα. Αρκετοί έπρεπε να εκπαιδευτούν ως ομιλητές και μετά να το κάνουν business offer. Και τέλος, πανεπιστημιακοί βρέθηκαν να ερίζουν για τον όρο, αντιγράφοντας διεθνή βιβλιογραφία.

Είναι πάντως πολύ σημαντικό. Αν έχεις κάνει διαφήμιση-κινηματογράφο δίπλα στον Γ. Πανουσόπουλο, θα το ήξερες. Αν χειρίστηκες κρίση και έγραφες δελτίο Τύπου με νεκρούς, θα το είχες μάθει με το χειρότερο συναίσθημα. Και αν είχες κάνει εκλογικές εκστρατείες πολιτικών και κομμάτων (με θολούρα και γενικότητες), θα το είχες δουλέψει σαν προπόνηση. Επειδή τα έχω κάνει και τα τρία, επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί είναι σημαντικό. Δεν θα γίνουμε όλοι ρήτορες, ούτε επαγγελματίες trainers, αλλά….

Δυστυχώς επί μακρόν οι επιχειρήσεις μιλούσαν (και συνεχίζουν σε κάποιο βαθμό) με ένα “ξύλινο” λόγο, χωρίς να παρακολουθούν την εξέλιξη των κοινωνιών, της δημόσιας παιδείας και των θεμάτων που απασχολούν τους καταναλωτές. Μπορείς να κατηγορήσεις την πολιτική για αυτό, αλλά οι επιχειρήσεις έκαναν το “κλισέ” χείριστη επικοινωνία. Και βεβαίως από το 2000 το έχω δει -μετά από 17 χρόνια στη διαφήμιση- δεν δούλευε πια. Τα websites είναι ακόμη μακρόσυρτα κείμενα εντύπων. Τα call center scripts είναι αηδιαστικά. Οι συσκευασίες είναι γεμάτες με γράμματα 6 στιγμών, αλλά χωρίς “κράχτη”. Ετσι, οι εκφραστικές, αφηγηματικές, και ρητορικές μορφές επικοινωνίας είναι επίκαιρες. Δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να προχωρήσει με “ξύλινα” λόγια. Και να μην υποχρέωνε το Facebook για το 20% text, πρέπει να αλλάξουν. 

Είτε λοιπόν “πουλάει” storytelling ένας πιτσιρικάς freelancer που είναι “creator, trainer, best-selling author”, είτε εταιρία παροχής υπηρεσιών είναι αναγκαία επένδυσης εξέλιξης της γλώσσας, της θεματολογίας και της συνολικής εκφοράς μηνυμάτων της επιχείρησης. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

You’re never going to kill storytelling, because it’s built in the human plan. We come with it.
Margaret Atwoody

 

Μπορεί κάποιος να κερδίσει το κοινό;

Κάθε ένας από εμάς έχει μια ξεχωριστή αντίληψη για τον κόσμο γύρω του και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τόσο στο άμεσο όσο και στο έμμεσο και λιγότερο εγγύς περιβάλλον του. Μπορεί σαν κοινωνικό σύνολο να παρουσιάζουμε κοινά χαρακτηριστικά, όμως τα ενδιαφέροντά μας είναι πολλά και διαφορετικά, όπως και οι καθημερινές μας ενασχολήσεις, δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Ζούμε σε μια εποχή, που διέπεται από πολύ γρήγορους ρυθμούς και έντονη εναλλαγή τάσεων και ιδεών. Προσπαθούμε να εμπνευστούμε αλλά και να εμπνεύσουμε τους γύρω μας και να κάνουμε τη διαφορά που θα κάνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο φάσμα, τη διαφορά σε επίπεδο οικογενειακό, εταιρικό, οικονομικό, κοινωνικό.

Το ερώτημα που γεννάται, εύλογα, είναι με ποιούς τρόπους μπορεί κάποιος να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, στο οποίο απυθύνεται και να περάσει το μήνυμά του; Θα σας αφήσουμε να σκεφτείτε το ερώτημα, βλέποντας τη φανταστική παρουσίαση του Σουηδού (ειδικού στη διαμόρφωση παρουσιάσεων) κ. David Phillips στο TEDxStockholm.


Το κοινό βαριέται τους «στεγνούς» ομιλητές.

Κάθε φορά που παρουσιαζόμαστε μπροστά σε ένα κοινό, έχουμε σαν στόχο να το πληροφορήσουμε βεβαίως, αλλά κυρίως να το κάνουμε κοινωνό του οράματος, της ιδέας, της σκέψης αλλά και του προβληματισμού μας. Θέλουμε να αντιδράσει το κοινό-αποδέκτης του μηνύματος, να συμβάλλει και να συμμετάσχει ενεργά στο θέμα, για το οποίο συζητάμε, ώστε η θεωρία να περάσει σε δράση / πράξη.

Ο καλός ομιλητής είναι σαν «παραμυθάς»

Ενας καλός ομιλητής δεν παρουσιάζει «στεγνά» ακατάσχετες πληροφορίες και αριθμούς. Δεν ξεκινάει με λεπτομέρειες από την καρδιά του προβλήματος ή του θέματος, για το οποίο μιλάει. Ένας καλός ομιλητής, πρέπει να γίνει ένας παραμυθάς, ένας γνήσιος αφηγητής. Να πάρει μαζί του το κοινό, να ταξιδέψουν μέσα από την εξιστόρησή του, να ταυτιστούν με τους ήρωες, τα γεγονότα, τα σχήματα που περιγράφει. Τότε, ο ομιλητής συναρπάζει και μαγνητίζει το κοινό, ώστε νιώθει εμπνευσμένο και έτοιμο να δράσει, να συμφωνήσει.

Επομένως, η λέξη κλειδί της επιτυχημένης παρουσίασης είναι: «ιστορία». Ποιός δεν αγαπάει μια καλή ιστορία; Άλλωστε, από μικρά παιδιά με αυτές μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε… Και να σας πως το δυσκολότερο; Πρέπει να κάνεις acting, να είσαι ένας χαμαιλεόντας καταστάσεων και συναισθημάτων, να ανεβάζεις τη φωνή και μετά να γίνεσαι γλυκός ή να δακρύσεις. Ανώτερες μορφές επικοινωνίας, “ασπόνδυλων” μυαλών…



Θα μείνετε μαζί μας, διαβάζοντας τη σειρά των 8 άρθρων;

Στην Borrow My Brain αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σε σειρά 8 άρθρα με τις διαφορετικές τεχνικές αφήγησης ιστοριών, ώστε να βοηθήσουμε καλύτερα μεθοδολογικά τις ομάδες σας και εσάς προσωπικά στην επικοινωνία σας.

Ερεθίσματα είναι. Αλλά θέλουμε να μπορεί κάθε αναγνώστης να τα κάνει δικά του και να σκεφτεί, να δοκιμάσει, και γιατί όχι, να κάνει πρόβα τη δική του τεχνική που του ταιριάζει στον καθρέφτη (καλά ακούσατε!). Χρειαζόμαστε καλύτερους στην επικοινωνία. Δεν είναι προσωπικό, αλλά βοηθάει την επιχείρηση, τα στελέχη, τους συνεργάτες να αποκτήσουν καλύτερη, αμφίδρομη και πειστική αλληλεπίδραση.

Για αυτό σας λέμε, stay tuned! Θα είναι μεγάλη ιστορία!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση