Storytelling No4: οι σπινθήρες

Σπινθήρες σημαίνει συνεχής αντιπαράθεση και σύγκριση της πραγματικής κατάστασης με μια ιδεατή. Εκεί, αντιδρούν ψυχές και μυαλά!


Storytelling series: No4, οι σπινθήρες

Θα καταλάβετε αμέσως τι κάνει αυτή η τεχνική, διαβάζοντας απλά και μόνο λίγα λόγια από την άρτια και ιστορική ομιλία του Martin Luther King το 1963.

“…Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δε θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από την ποιότητα του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο σήμερα!
Έχω ένα όνειρο, ότι κάποια μέρα, κάτω στην Αλαμπάμα, με τους φαύλους ρατσιστές της, με τον κυβερνήτη που απ’ τα χείλη του στάζουν λόγια αντίδρασης και μηδενισμού, ναι, ακριβώς εκεί, στην Αλαμπάμα, θα έρθει μια μέρα που τα μαύρα αγοράκια και κοριτσάκια θα μπορούν να δώσουν το χέρι στα λευκά αγοράκια και κοριτσάκια σαν αδέλφια.
Έχω ένα όνειρο σήμερα…”

Martin Luther King, Jr. Αύγουστος 1963

Storytelling offers the opportunity to talk with your audience, not at them.
Laura Holloway


Σπινθήρες, όποιος τους ανάψει, το κοινό ακολουθεί

Oιστορικός λόγος του Martin Luther King Jr. (τον οποίο εκφώνησε μετά από 2.500 ομιλίες!!! σε ένα έτος – τι προπόνηση ε;) είναι πάντα επίκαιρος τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μοτίβο. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αφήγησης με τον τύπο των σπινθήρων. Εχουμε ακούσει πολιτικούς όπως ο Barack Obama, αλλά και CEOs να χρησιμοποιούν την τεχνική.

Σπινθήρες σημαίνει συνχεής αντίθεση, αντιπαράθεση και συμβολική σύγκριση της πραγματικής κατάστασης με μια ιδεατή. Ο ομιλητής που επικοινωνεί με “σπινθήρες”, επιθυμεί να αλλάξει την ιδεατή …βαθιά πίστη ακροατηρίου.

Ο αφηγητής υπογραμμίζει τα προβλήματα που συναντώνται σε αυτόν τον κόσμο και προτείνει μια εικόνα και ιδέα για το πώς θα έπρεπε να είναι ιδανικά. Χρησιμοποιεί φορτισμένες λέξεις και ρήματα και όπου μπορεί φορτίζει τον αποδέκτη με εικόνες, συμβολικές αναφορές και …ελπίδα. Αποτελεί μια τεχνική που πείθει το ακροατήριο να θέλει να προβεί σε αλλαγές, κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα και γεννώντας την ελπίδα.

Ακόμη και σε απλές δομές λόγου και ενδοεταιρικών παρουσιάσεων

Eνα παράδειγμα που δείχνει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί η τεχνική αυτή σε μια παρουσίαση είναι το παρακάτω:

Α.

  • Η πραγματικότητα είναι: Οι ανταγωνιστές μας έχουν πάρει το 30% της μερίδας της αγοράς των εξαγωγών και τα έσοδα έχουν αντίστοιχα επηρεαστεί.
  • Ιδανικά: Τι θα συνέβαινε, όμως, αν μπαίναμε στην ίδια αγορά με ένα εντελώς νέο προϊόν;! Διαθέτουμε την τεχνογνωσία, την τεχνοτροπία και του απαραίτητους πόρους για να το πετύχουμε!

Β.

  • Η πραγματικότητα είναι: Κύριοι, χάσαμε το 30% της αγοράς εξαγωγών.
  • Ιδανικά: Πρέπει να έχουμε καλύτερες επιδόσεις το επόμενο οικονομικό έτος, κάνοντας προσλήψεις ταλαντούχων πωλητών, αντί να προβούμε σε απολύσεις.

Γ.

  • Η πραγματικότητα είναι: Έχουμε κάνει κάποιες πρώτες δοκιμές του νέου προϊόντος με ορισμένους από τους πελάτες μας.
  • Ιδανικά: Πάνω από το 90% των πελατών που το δοκίμασαν είπαν πως θα αγόραζαν το προϊόν όταν αυτό κυκλοφορήσει.

Επίλογος:

  • Κλήση σε δράση: Θα χρειαστεί να βάλουν περισσότερη δουλειά όλα τα τμήματα της εταιρείας για τη δημιουργία και κυκλοφορία του νέου προϊόντος ώστε να δούμε τα έσοδα να αυξάνονται  μέχρι τον επόμενο χρόνο.
  • Αποτέλεσμα κοινής δράσης: Ξέρω πως όλοι δουλεύουν ήδη πολλές υπερωρίες και είναι κάτι που εκτιμάται πολύ. Αυτή είναι μια ευκαιρία να συνεργαστούμε και να δώσουμε στην εταιρεία την ώθηση που χρειάζεται. Θα βγούμε μπροστά από τους ανταγωνιστές μας και θα κερδίσουμε τα μπόνους που μας αναλογούν με την επιτυχημένη προώθηση του νέου προϊόντος.


Επίλογος

H αντίθεση του τι συμβαίνει τώρα, ποιά είναι η πραγματικότητα σε άμεση «σύνδεση» με την ιδεατή και επιθυμητή είναι ίσως η πιο δυνατή τεχνική storytelling. Αν και την παρουσιάζουμε απλοϊκά στο άρθρο μας για να γίνει κατανοητή, αποτελεί ένα αριστούργημα συναισθηματικής παρακίνησης και δημιουργίας πιστών πρεσβευτών των ιδεών που μέσω των αντιθέσεων χτίζει ο ομιλητής, αφηγητής, στέλεχος.

Οι άνθρωποι ονειρεύονται, ελπίζουν και προσδοκούν. Αν τους δώσεις αυτό το μονοπάτι, θα το ακολουθήσουν και μαζί και εσένα που είσαι ο φορέας του μηνύματος. Το μόνο εμπόδιο, για να αναπτύξει κανείς αυτή την τεχνική ως επικοινωνιακή ικανότητα, είναι ότι έχουμε μάθει (συνηθίσει) να προτιμούμε στην επαγγελματική μας ζωή τα μονόπλευρα μονοπάτια των δεδομένων, στατιστικών, αριθμών.

Αλλά, το ξαναγράφω, οι άνθρωποι ονειρεύονται, ελπίζουν και προσδοκούν… Θα σας περιμένουμε στο 5ο μέρος του Storytelling series. Stay tuned

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση