Storytelling No2: το Βουνό

Όπως το σχήμα ενός βουνού, η τεχνική αυτή λειτουργεί γραμμικά επιτρέποντας στον αφηγητή να αυξήσει σταδιακά την ένταση.


Storytelling series: No2, το Βουνό

Ολοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας κολλημένες τα απογεύματα στους δέκτες της τηλεόρασης να παρακολουθούν τα σίριαλ «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη». Ησυχία επικρατούσε στο σπίτι και με πολύ αγωνία παρακολουθούσαν την εξέλιξη των γεγονότων!.. Τι θα συμβεί άραγε; Ακόμα κι αν οι διαρκώς επαναλαμβανόμενοι διάλογοι προδίκαζαν πως τη συνέχεια θα τη μάθουν στα επόμενα δέκα τουλάχιστον επεισόδια!

‘Οπως αντίστοιχα, στις μέρες μας, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα το «Game of Thrones» και παρακολουθεί με αγωνία (και ξενύχτι) όλα τα binge-watching series! 

‘Ενα “Βουνό” από εμπόδια, εξελίξεις, σκαρφάλωμα, ανατροπές

Περιμένοντας να δούμε ποιός θα καταστεί βασιλιάς του Βορρά, ή ποιός θα εξιχνιάσει το έγκλημα, ή πως θα κατέβουν οι Αμερικανοί θεοί στη γή για να πολεμήσουν (εφόσον μείνουμε όρθιοι μέχρι το τέλος όλων των κύκλων!), παρακολουθούμε την τεχνική αφήγησης «Βουνό».

Επομένως, όσοι από εμάς έχουν παρακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές, με πλοκή που ξεπερνάει τον έναν κύκλο, τους είναι αρκετά γνωστή η τεχνική αφήγησης «το βουνό». Την είδαμε ακόμη και στο Epic Split της Volvo με τον Jean Claude van Dame που της έφερε 32 εκατ. ευρώ αξία σε δημοσιότητα και πέτυχε τον εμπορικό και επικοινωνιακό στόχο της. Για να μην πούμε πόσα User Generated pieces φτιάχτηκαν με χιούμορ σε όλο τον κόσμο, για να το αντιγράψουν!

Sometimes reality is too complex. Stories give it form.
Jean Luc Godard



Η πλοκή είναι πιο σημαντική από την κατάληξη της ιστορίας

Ητεχνική σε κάνει να συμμετέχεις νοητά στο σκαρφάλωμα κακοτράχηλων και απότομων επιφανειών μαζί με τον ήρωα, τον ομιλητή, τον CEO που πρέπει να πείσει το Management team του και εσάς! Στο βουνό η δομή της ιστορίας εξελίσσει με συνεχείς εκπλήξεις στους ήρωες και στα γεγονότα της ιστορίας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την αρχή μέχρι το τέλος.

Φανταστείτε το σχήμα ενός βουνού. Η τεχνική λειτουργεί γραμμικά επιτρέποντας στον αφηγητή να αυξήσει σταδιακά την ένταση καθώς προχωράει προς την κλιμάκωση της ιστορίας του (όπως ένας ορειβάτης φτάνει στην κορυφή του βουνού) πριν να εκτονώσει την ένταση, να δώσει λύση/να λυτρώσει, και να ολοκληρώσει την ιστορία του



Το “Βουνό” δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη

Το πρώτο μέρος της ιστορίας καθορίζει το σκηνικό στη βάση του βουνού και όπως ένας ορειβάτης που δεν ακολουθεί μια ευθεία γραμμή στην πορεία του προς την κορυφή, έτσι και μέσα στην πλοκή της αφήγησης υπάρχει μια σειρά από μικρότερες προκλήσεις με ολοένα αυξανόμενη και κλιμακόμενη δράση πριν καταλήξει σε μια έντονη ολοκλήρωση. Φανταστείτε τον πωλητή που εξηγεί, γιατί απέτυχε η διείσδυση του προϊόντος σε μια γεωγραφική περιοχή, ή ένα διευθυντή που παρουσιάζει τα αποτελέσματα του έτους στην ομάδα, πριν τους οδηγήσει στις αυξημένες ευθύνες που έχουν στην επόμενη χρονιά.

Η βασική διαφορά από το ταξίδι του ήρωα που είδαμε στο Series-1, είναι ότι στο βουνό δεν υπάρχει απαραίτητα χαρούμενο τέλος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε παρουσιάσεις, όταν ο ομιλητής επιθυμεί από το ακροατήριό του να νιώσει έκπληξη και να πάρει θέση, δηλαδή να κινητοποιηθεί σε σχέση με το ζήτημα, στο οποίο αναφέρεται και όχι απλά να χαρεί για το happy ending.

Η Καινή Διαθήκη είναι “Βουνό” αφήγησης

Ενα (και πολύ δυνατό ‘script’ / σενάριο) χαρακτηριστικό παράδειγμα της λειτουργίας μια τέτοιας τεχνικής είναι η Καινή Διαθήκη στην ανάγνωση των 4 Ευαγγελίων. Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες μορφές αφήγης με την τεχνική του βουνού, καθώς παρακολουθούμε τον Χριστό σε όλη του την πορεία από τη στιγμή της γέννησης και την περίοδο της δράσης του.

Η κλιμάκωση αρχίζει με τις πρώτες κινητοποιήσεις εναντίον του που οδηγούν στη σύλληψη και βασανισμό του, με οριστική «λύση» και κλιμάκωση τη σταύρωση του. Τέλος, η αποκλιμάκωση και λύτρωση (τελικό στάδιο αφήγησης) δίνεται με τα νέα της Ανάστασης.

Πολύ συχνά συναντούμε το “Βουνό” στις επιχειρήσεις

Ητεχνική του βουνού χρησιμοποιείται πολύ συχνά στον επιχειρηματικό κόσμο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παρουσίαση και επικοινωνία δύσκολων εξαγγελιών περί αλλαγών στις οποίες πρέπει να συγκλίνουν αντιλήψεις και εργασιακές πρακτικές, πελάτες και εργαζόμενοι.

Επίσης, πολύ συχνά χρησιμοποιείται στις τεχνικές προσωπικής πώλησης, ώστε να πεισθεί ο πελάτης, μετά την εξιστόρηση, ότι η λύση που του προσφέρεται είναι η καλύτερη και αποτελεί αποτέλεσμα εντατικών διεργασιών. Ενώ φαίνεται απλοϊκή, είναι γενικά μια δύσκολη τεχνική storytelling, εξαιτίας της πολύπλοκης σκηνοθεσίας και δομής λόγου που απαιτεί σχέδιο και ικανή προετοιμασία.

Θα σας περιμένουμε στο 3ο μέρος του Storytelling series. Stay tuned!


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση