Storytelling No1: ο Ήρωας
Το ταξίδι του Ήρωα, η μονομυθία αναδεικνύει μια ιστορία γεμάτη με τα εμπόδια που περάσατε, πριν πείσετε.
Storytelling series: No1, ο Ήρωας
Θέλω να ρωτήσω, ποιό είναι το πιο αγαπημένο παραμύθι σας; Ποιός είναι ο ήρωας ή ηρωίδα, που ταυτιζόσασταν μικροί και στα παιχνίδια σας αναπλάθατε τις περιπέτειες που διαβάζατε; Πολλοί μπορεί να διαλέγατε κάποιο από τα κλασικά όπως η Ραπουνζέλ, η Χιονάτη, ο Πινόκιο, ο Λύκος και τα εφτά κατσικάκια κοκ. Επίσης, αν σας αρέσουν οι πιο πρόσφατες ιστορίες, μπορεί να διαλέγατε το Toy Story ή αν είστε λάτρεις της μυθολογίας και των μεγάλων αρχαίων κωμικών και τραγικών θα καταλήγατε στους άθλους του Ηρακλή και του Θησέα, την Οδύσσεια του Ομήρου, ή την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Οι ήρωες ζουν πάντα σε μυθικές περιπέτειες
Ολες αυτές οι παραμυθένιες ιστορίες, αλλά και τα πιο πετυχημένα φίλμ του κινηματογράφου, σχεδόν όλες οι αυτοβιογραφίες, αλλά και οι δικές σας παρουσιάσεις ή/και η επικοινωνία στην ομάδα και το κοινό σας για να πείσετε, ανήκουν επισήμως στην αφηγηματική τεχνική «η ολοκληρωμένη ιστορία του ήρωα», που λέγεται και μονομυθία.
Marketing is no longer about the stuff that you make, but about the stories you tell.
Seth Godin
Τι παρακολουθούμε στη μονομυθία;
Στη μονομυθία το κεντρικό πρόσωπο είναι ο ήρωας και γύρω του χτίζεται μια αφήγηση, για το τι περνάει (βάλτε πολλά εμπόδια μέσα!) ώστε να επιτύχει το σκοπό του. Ναι, καλά το φανταστήκατε: η επικοινωνία ενός πωλητή που κατάφερε έναν άπιαστο στόχο. Η απίθανη ανακάλυψη μιας ομάδας καινοτομίας. Ακόμη καλύτερα, ένας ομιλητής, που θέλει να σας καθοδηγήσει, να κάνετε ότι και αυτός.
Οι ομιλητές που χρησιμοποιούν την αφήγηση του ήρωα, έχουν ως σκοπό να κάνουν το κοινό να ταυτιστεί και να παρακολουθήσει τον ήρωα (θέμα, έννοια, πρόσωπο) που ξεκινάει για ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, στο οποίο αντιμετωπίζει εμπόδια, για να φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

Τους αγαπάμε και τους νιώθουμε τους ήρωες
Στη μονομυθία το κοινό συμμετέχει λογικά και συναισθηματικά στα δρώμενα. Παρακολουθεί την αφήγηση ζωντανά, με όλες του τις αισθήσεις. Περιμένει το τέλος με προσδοκίες (το επιτυχές…) της ιστορίας. Συμπάσχει. Περνάει μαζί με τον ήρωα (και τον αφηγητή) τις δοκιμασίες και τις περιπέτειες. Στο τέλος ηρεμεί ψυχικά και χαίρεται που ο ήρωας ξεπέρασε όλες τις δοκιμασίες και επιστρέφει στον τελικό στόχο, δηλαδή το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει ο ομιλητής. Τότε, στην κατάληξη (συμπέρασμα) μας δείχνει τη γνώση και σοφία, με την οποία ο ήρωας βοήθησε στον κοινό καλό σκοπό.
Κατά τη γνώμη μου, ένα εξαιρετικό παράδειγμα μονομυθίας είναι ο Craig Walzer που μίλησε στο TEDxAthens το 2012.
Ο ομιλητής πρέπει να δίνει ένταση
Με τη χρήση της μονομυθίας στην αφήγησή του ο ομιλητής πρέπει να εξηγήσει στο κοινό με πολύ γλαφυρό τρόπο και με έντονα, ζωντανά «χρώματα» και έντονες εικόνες πώς κατέκτησε τη γνώση και εμπειρία που τώρα μοιράζεται. Δεν είναι μια απλή, χαμηλού τόνου φωνής εξιστόρηση.
Το ακροατήριο πρέπει να ταξιδέψει από την ασφάλεια και το στόχο που έβαλε (ως παράδειγμα) η επιχείρηση μέσα σε εμπόδια, εμπειρίες, και γνώση. Ο ομιλητής δείχνει τα πλεονεκτήματα του να παίρνεις αποφάσεις με ρίσκο, καθώς μοιράζεται τη σοφία που ο ίδιος, μέσα από την εμπειρία του, έχει αποκτήσει. Για να το καταλάβετε, πρέπει να δείτε την ομιλία-παράδειγμα του Γιαπωνέζου παγκόσμιου πρωταθλητή (του παιχνιδιού για εμάς) γιο-γιό, που λέγεται Black.
‘Εχω κι εγώ μια μονομυθία
Οταν μου ζητούν να εξιστορήσω την πορεία του Borrow My Brain τα τελευταία 2,5 χρόνια, περιγράφω ένα ταξίδι που ο ήρωας, ξεκίνησε με μία ιδέα χωρίς όπλα και βοήθεια, πάλεψε με φόβους, έφυγε από το comfort zone που ήξερε (στέλεχος πολυεθνικής), βούτηξε στα βαθιά και πέρασε από κύμματα. Στην πορεία βρήκε συνοδοιπόρους και άλλα μυαλά να χτίσουν μαζί κάτι όμορφο, αλλά πέρασαν πάλι από πολλά εμπόδια.
Γιατί για να χτίσεις ένα δικό σου Brand name, το business, το πρακτικό περιεχόμενο και την υπηρεσία delivered αυτού που προσφέρεις είναι πράγματι ένα άτσαλο και ανήσυχο ταξίδι. Με πολύ ξενύχτι, καθισιό και συνεχή αλληλοτροφοδότηση από την αγορά και τα όχι της.
Στην εξιστόρησή μου προσπαθώ ο ακροατής να νιώσει τα ίδια σκαμπανεβάσματα (με ζωντανά παραδείγματα) και να ζήσει την ένταση και την πιθανότητα της αποτυχίας, όπως συνέβη σε εμένα στην πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο κρατιέται σε ένα συνεχές ενδιαφέρον και παρακολουθεί έως την κορύφωση, την κατάληξη που εγώ δίνω για το σήμερα της εταιρίας και της ομάδας.
Θα σας περιμένουμε στο 2ο μέρος του Storytelling series. Stay tuned!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!