Υπόκλιση στους ήρωες του lock-down
All the best heroes are ordinary people, who make themselves extraordinary.
Gerard Way
Υπόκλιση στους πραγματικούς ήρωες του lock-down
Ναι, την οφείλουμε. Σε εκείνους που είναι στο πόστο τους, ενώ εμείς μείναμε μέσα. Να δώσουμε όχι μόνο τα εύσημα και τις αναφορές μας στα social media, αλλά τη βαθιά σκέψη ταπεινής αγάπης και σεβασμού που μας κράτησαν όρθιους. Με εξέπληξε ευχάριστα η αναφορά του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στους “αφανείς ήρωες” όπως τους ονομάζει το δημοσιογραφικό κλισέ. Είναι χιλιάδες, κακοπερνάνε, πιέζονται και αγνοούνται πολλές φορές.
‘Οταν έβγαινα με τη μάσκα να πετάξω τα σκουπίδια μας, δεν αναρωτήθηκα ποτέ ποιός στο καλό, σε τέτοιες συνθήκες, καβαλάει το φορτηγό να τα συλλέξει. Και πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες υπεροπτικής και αγενούς συμπεριφοράς πελάτη στην κυρία του ταμείου supermarket; Και πόσες φορές δεν έχουμε σχολιάσει αρνητικά στο πρόσωπο εκείνου που μας παραδίδει ένα δέμα, την εταιρία και τις διαδικασίες της; Αγνοώντας αν είναι ανθρωπίνως δυνατό να παραδίδεις, μπορεί και 500 δέματα ημερησίως, και να είσαι γρήγορος, ευχάριστος, και χαμογελαστός κούριερ.
Νέα συνειδητοποίηση
Τώρα γίνεται αντιληπτό πως ένας ολάκερος στρατός από δημιουργικά μυρμήγκια εξυπηρετούν, καθημερινά, το …well-being του 90% του υπόλοιπου πληθυσμού. Από το νοσοκομείο έως το μικρό παντοπωλείο και από τις υπηρεσίες καθαριότητας έως τα στελέχη τηλεφωνικών γραμμών ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης. Νομίζω το έκανε ο πρωθυπουργός για εμάς. Από μόνοι μας δεν ξέρω πόσοι θα το κάναμε…
Πρόσφατα θυμήθηκα, που πάντα τόνιζε η μητέρα μας, κάθε Χριστούγεννα, ότι το πιο σημαντικό δώρο στην ημέρα των καλάντων το δίνουμε στον “σκουπιδιάρη της γειτονιάς, που φροντίζει να είμαστε καθαροί“, “γιατί τα παιδιά που λένε τα κάλαντα έχουν πολλά δώρα και από αλλού, εκείνος όμως;“. Η Περσούλα, μάλιστα, έτρεχε να του δώσει έναν από τους μεγάλους κουραμπιέδες της με το αρωματιστό βούτυρο από το Ζαφόλια για να τον τρατάρει προσωπικά (τελετή!).
Τα χρόνια πέρασαν και ξεχάσαμε αξίες. Να λέμε ευχαριστώ, να σφίγγουμε χέρι, να βοηθάμε. Το βλέπεις παντού γύρω. Και επειδή είναι καθρέφτης της κοινωνίας, το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Αν αποκωδικοποιήσει κανείς τους διαλόγους για την επιλογή “οχημάτων” (έτσι τα λένε) χορηγιών και συνεργασιών στην επικοινωνία των εταιριών, θα ακούσεις “είναι διάσημος“, “πολλά κλικ θα’χει“, “έχει πολλούς followers“, “αυτό το Χ που έκαναν οι Ψ“. Μην νομίζετε, ακόμη και η υποστήριξη της πολύ ανθρώπινης Σχεδίας από ψευτο-μοντερνιά και σοσιαλ-μιντίλα μπήκε στα PR γραφεία.
Ωραίο παράδειγμα
Και για αυτό μου άρεσε το πραγματικά ωραίο μήνυμα της Coca Cola. Δείχνει μια θετική στάση απέναντι στην πανδημία που θα είναι μαζί μας καιρό. Επιβραβεύει όλους όσους μας κρατούν ζωντανούς. Δείχνει και μας λέει με σαφήνεια πως πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μυαλά. Να δίνουμε σημασία στο καλό και το όμορφο, αντί στην εύκολη γκρίνια. Απολαύστε το μήνυμα.
‘Ενα ακόμη ωραίο παράδειγμα, το Αγγλικό NHS
Η παρακάτω διαφήμιση, όπως γράφει το Campaign, αρχικά προοριζόταν ως διαφήμιση προσλήψεων, και έγινε re-purposed ως το χειροκρότημα προς τους ανθρώπους-μαχητές του Βρετανικού συστήματος υγείας, που φροντίζουν ακούραστα τους άρρωστους. Φαντάζομαι, αλλά και μου λένε φίλοι από εκεί, ότι εκεί έχει ακόμη πιο μεγάλη σημασία, γιατί η η χώρα βρεθηκε πάνω από κάθε ‘code-red’.
Είναι μία από αυτές που τα τζιμάνια των agencies θα την έλεγαν ‘corporate’, αλλά το σημαντικό είναι πως από το search που κάνει ο κόσμος και τα shares (βάσει των στοιχείων Απριλίου 2020 του Adwatch UK), μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως κατάλληλη για την εποχή – μάλιστα, και με έμμεσο όφελος για το lock-down. Μπράβο στη απλή, αλλά φορτισμένη σωστά, δημιουργική δουλειά της Mullen Lowe.
Θα μπορούσαμε και εμείς να έχουμε εδώ τέτοια μηνύματα, που τονώνουν εκείνους που μάχονται. Το είπε το σωστό ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά η ομάδα επικοινωνίας της κυβέρνησης ή η πολιτική προστασία δεν το έκανε αντικείμενο επικοινωνίας. Εχουμε δρόμο ακόμη…
Πηγή: Campaign
Για όσους μας διαβάζουν, θυμίζω πως είχαμε αναρωτηθεί σε προηγούμενο άρθρο, αν και κατά πόσο είναι σημαντική η διαφήμιση στο ‘lock-down’. Νομίζω πως ναι, με τέτοιες ιδέες είναι! Διδακτικές για όλους. Επηρεάζουν το συλλογικό μας μυαλό, έστω και στιγμιαία.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!