Personal Brand, από πίεση ή πίστη;

All of us need to understand the importance of branding. We are CEOs of our own companies: Me Inc.
To be in business today, our most important job is to be head marketer for the brand called You.

Tom Peters

Εποχή επιβίωσης και συνεχών αλλαγών

H πανδημία προκαλεί μια τεράστια κοινωνικοοικονομική αναστάτωση. Οι μήνες που έρχονται προβλέπονται δύσκολοι, καθώς δεν μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Θα έχουμε προσαρμογή σε νέα δεδομένα, ειδικά στον εργασιακό τομέα.

Πολλοί θα χρειαστεί να αλλάξουν επαγγελματική πορεία λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και μειώνουν προσωπικό. ‘Αλλοι θα πιεστούν από την εξ’αποστάσεως εργασία, και άλλοι βλέπουν ευκαιρίες αλλαγής δουλειάς, αλλά φοβούνται στο μέσο της πανδημίας, όπως μας λέει το άρθρο “Do you dare switch jobs in the coronavirus economy?.

‘Aρα αρκετοί θα αλλάξουν ρουτίνα ή θα σκεφτούν να κάνουν κάτι καινούριο. ‘Ετσι είναι, μπήκαμε σε περίοδο αλλαγών και όταν κάνουμε μια μετάβαση στη ζωή, ποτέ μα ποτέ δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν έχουμε έτοιμο σχέδιο. Δεν έχουμε σκεφτεί τα επόμενα βήματα.

Going out of our comfort zone, means that we must strive not only to adapt in change,
but improve our competence and worldviews.

Όλοι έχουμε βρεθεί ή θα βρεθούμε σε αυτή τη θέση

Oι σκέψεις που σας μεταφέρω είναι ένα ερέθισμα για εσάς και προέρχονται από το δικό μου προσωπικό ταξίδι αλλαγής στην επαγγελματική μου πορεία. Μετά από χρόνια στην Ericsson, είδα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η καινοτομία μετριάζεται, οι άνθρωποι πιέζονται, τα συστήματα είναι σε πορεία αποσύνθεσης, ενώ οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην αλλαγή.

Επομένως, το να φύγω (να αλλάξω) ήταν απελευθερωτικό. Ήταν η αναγκαία επιλογή, ώστε να καθίσω με τον εαυτό μου και να επανεξετάσω μια καριέρα 30 συνεχόμενων ετών. Από πού, όμως, να ξεκινήσω; Το διαδίκτυο φάνηκε να έχει την πιο καλή απάντηση.

Ξεκινώντας την περιήγηση μου από link σε link, βρήκα webinars, μια σχολή για περαιτέρω εμβάθυνση και εξέλιξη στο marketing, καθώς και δεκάδες τίτλους βιβλίων. Τα έκανα όλα. Το βράδυ, όταν τα παιδιά κοιμόντουσαν, εγώ ήμουν full-time σπουδαστής. Έτσι, άρχισα να συνειδητοποιώ ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω, αν ήθελα να δημιουργήσω μια δική μου επιχείρηση.

Για την αλλαγή, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης

Είναι μεγάλη παγίδα σε δύσκολες στιγμές να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σκέψη της επιβίωσης. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αναδυθούμε από κάθε δύσκολη περίοδο πιο βελτιωμένοι και ηθικά (ακόμα και οικονομικά) ικανοποιημένοι.

‘Ομως για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις επιλογές, πρέπει πρώτα να εξελιχθούμε εμείς οι ίδιοι σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στις δάφνες μας. Για παράδειγμα, στο παρελθόν, ένα πτυχίο MBA μπορούσε να εξασφαλίσει την καριέρα ενός υπαλλήλου επισφραγίζοντας πως έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα. Στις μέρες μας αυτό δεν ισχύει πια.

Σταματήστε να θεωρείτε καταστάσεις δεδομένες και σταθερές, ή να πιστεύετε πως ό,τι κάνατε, ή ό,τι είναι ‘trend’ είναι για εσάς και χωρίς επένδυση χρόνου, βελτίωσης, μάθησης, αλλαγής νοοτροπίας. Η συνεχής αυτοβελτίωση είναι το μήνυμα της εποχής.

Όταν δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε μια κατάσταση, πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας

 

Για να διαχειριστούμε την αλλαγή, ας συμπεριφερθούμε σαν αρχάριοι!

Τι προτείνω; Ξεκινήστε σαν να είστε αρχάριοι. Συμπεριφερθείτε σαν να είναι όλα καινούρια. Κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογείστε τον εαυτό σας. Γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία σας; Μην αφήσετε την πίεση να σας πάει στην πεπατημένη!

Δεν είναι μια διαδικασία εύκολη, ούτε γρήγορη. Είναι, όμως, αποδοτική. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις μας και εστιάζουμε την ενέργειά μας στο να δεχόμαστε κάθε πρόκληση με θετικό πνεύμα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Θέλει πίστη και διάθεση.

Αν λειτουργήσουμε σαν αρχάριοι, θα αρχίσουμε να ρουφάμε γρηγορότερα νέα πράγματα. Θα διευρύνουμε ορίζοντες και θα δούμε πιο καθαρά. Θα μπορούμε, επομένως, να φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο και να το ακολουθήσουμε!

Δημιουργείστε τι δικές σας ευκαιρίες

Σήμερα, ζούμε στην κοινωνία της γνώσης. Είναι αδιανόητο, και δεν υπάρχει δικαιολογία, κάποιος να μην εμπλουτίζει τι γνώσεις του και τις πρακτικές του ικανότητες όταν για ο,τιδήποτε θέλεις να μάθεις, πχ. πώς να οργανώσεις Facebook ads, πώς να χειριστείς μια σελίδα, να κάνεις εγκατάσταση ενός προγράμματος, μέχρι και το πώς να βράζεις ένα αβγό, μπορείς να το βρεις online.

Η Google και το Youtube, οι απόλυτες μηχανές αναζήτησης, διαθέτουν σεμινάρια, videos, courses που μπορείς να παρακολουθήσεις για κάθε θέμα. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όταν ξεκινάτε από την αρχή, όταν κάνετε την αυτοαξιολόγησή σας, αρχίζετε από το μηδέν. Σκοπός είναι να μάθετε και να βελτιωθείτε, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δικές σας ευκαιρίες.

Πρέπει να καλλιεργήσετε αυτήν τη νοοτροπία, ώστε να αποκτήσετε τα εφόδια που θα σας επιτρέψουν να αξιοποιήσετε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Γιατί η ευκαιρία γεννάται μέσα μας. Δεν είναι κάτι που απλά «υπάρχει» κάπου στον κόσμο γύρω μας. Μην αφήσετε, λοιπόν, τους άλλους γύρω σας να σας προσδιορίζουν…να σας πουν ότι όλα είναι καλά και ότι με τόσα χρόνια σπουδών ή επαγγελματικής εμπειρίας σας έχετε όλα τα εφόδια που χρειάζεστε. Αγνοείστε τι σας λένε, γιατί δεν γνωρίζουν όπως εσείς τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τις ικανότητές σας. Εστιάστε στις δεξιότητες που θέλετε να εξελίξετε και να βελτιώσετε.

Οι απαιτήσεις των καιρών αλλάζουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχετε μεγάλη εμπειρία στην κειμενογράφηση άρθρων. Ωστόσο, τώρα έφτασε η στιγμή που θα πρέπει αυτήν την ικανότητα και εμπειρία να την εφαρμόσετε σε νέες πλατφόρμες και σε νέες μορφές: blog posts, videos, social media posts. Έτσι, καλείστε να αναπτύξετε νέες δεξιότητες γύρω από την υπάρχουσα εμπειρία που θα σας επιτρέψουν να δημιουργείτε αποτελεσματικές ενέργειες επικοινωνίας.

Μία απόφαση απαιτείται πριν απ’όλα

Σε κάθε μετάβαση, σε κάθε αλλαγή, καλούμαστε να αποφασίσουμε: Θα τα βάψουμε μαύρα ή θα σηκώσουμε τα μανίκια; Είναι επιλογή μας αν θα αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί και να χαθεί στο χάος των ημερών, ή αν θα παλέψουμε και θα αναδειχθούμε ως μια ανανεωμένη μορφή του εαυτού μας, έτοιμοι για νέες προκλήσεις (όπως ο φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του).

Η ιστορία και το παράδειγμα της Laura Sheehan μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ώστε οι αλλαγές και οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε να μην μας τρομάζουν, αλλά να αποτελούν κινητήριο δύναμη προσωπικής εξέλιξης.Η ομάδα μας το κάνει καθημερινά

Ολη η ομάδα Borrow My Brain είναι ‘agile’ με δικές τους δραστηριότητες. Για να ενωθούμε ως ομάδα σε projects, όταν το χρειαστεί πελάτης, πρέπει καθημερινά α) να μαθαίνουμε νέα πράγματα και β) αυτοαξιολογούμαστε συνεχώς.

Ψάχνουμε, ρωτάμε, διαβάζουμε και προσπαθούμε με θετικό πνεύμα, έχοντας όλοι δει αυτήν την περίοδο σαν μια μεγάλη ευκαιρία αλλαγής και προσωπικής βελτίωσης. Και πρέπει να σας πω κάτι, που συνήθως δεν συζητείται. Η ψηφιακή εποχή, τα εργαλεία, τα plugins, οι πλατφόρμες email και τόσα ακόμη ζητούν καθημερινά να διαβάζεις, γιατί η εξέλιξή τους είναι με ασύλληπτες ταχύτητες.

In a world where you can be anything, be yourself!
Etta Turner

Και δυστυχώς στην εποχή της online οικονομίας δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια να λες “δεν είναι δικό μου αυτό, το κάνει ο Χ“. Been there! Κατανοούμε απόλυτα τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν η ρουτίνα, στην οποία είχαμε μάθει ξαφνικά διακόπτεται, γι’ αυτό και όποιος έρθει σε εμάς -έστω και για μια συζήτηση- θα βρει δίπλα του ανθρώπους, οι οποίοι με μεγαλύτερη ψυχραιμία θα τον βοηθήσουν να κάνει τα επόμενα βήματα.

Βήματα σταθερά και προς την σωστή κατεύθυνση, χαράσσοντας τον δρόμο για την επιτυχία …και ας μην είμαστε coaches! Σας αφήνουμε με ένα ακόμη ερέθισμα, το σχετικό podcast για το θέμα Career change:


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση