Oι CEO που χρειαζόμαστε

What you do has far greater impact than what you say.

Stephen Covey, author & educator

Η πλειοψηφία των CEO έδειξε ταχύτητα στην αλλαγή

Με την πανδημία είδαμε γρήγορα ανακλαστικά από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και CEO μεγάλων εταιριών. Πρόσφεραν με την κοινωνική τους ευθύνη, πειθάρχησαν στο lock-down, βοήθησαν εργαζόμενους και προστάτεψαν όσο μπορούσαν το business τους, παρά τις απώλειες. Αρκετοί που ξέρω, έδειξαν ιδιαίτερη ψυχραιμία. Διαφύλαξαν όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και τους υπαλλήλους.

Βλέπετε, όπως σε κάθε φουρτούνα ο καπετάνιος είναι αυτός που θα σώσει το πλοίο, αντίστοιχα οι CEO έπρεπε να πάρουν γρήγορα σωστές αποφάσεις για να μη “ναυαγήσει” η επιχείρηση. Είναι αυτό κάτι εύκολο; Είναι κάτι που ο καθένας σε αυτή τη θέση μπορεί να πραγματοποιήσει; Μάλλον όχι, γιατί μπορεί να κατέχει κάποιος τη θέση αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κατέχει και τα προσόντα.

Η λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία

Ποια είναι η διαφορά; Πού κρύβεται η λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία σε καταστάσεις κρίσης; Όπως θα δείτε και στην ομιλία του Simon Sinek πιο κάτω, έχει αποδειχθεί (στους επιτυχημένους CEO) πως δεν είναι τα πτυχία, ούτε η δύναμη που η θέση δίνει. Είναι η πείρα σε συνδυασμό με την ικανότητα της ενσυναίσθησης, της συναισθηματικής νοημοσύνης και ο κύκλος εμπιστοσύνης.

Αυτά σου επιτρέπουν όχι μόνο να ηγηθείς μια ομάδας με το όραμα που έχεις, αλλά και να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου. Να νιώθεις τον παλμό και να ανταποκρίνεσαι με αμεσότητα σε κάθε ανάγκη, κίνδυνο ή κρίση παρουσιαστεί. Να δρας και να αντιδράς με ταχύτητα και ψυχραιμία για να ξεπερνάς τα εμπόδια που παρουσιάζονται προστατεύοντας και όχι …θυσιάζοντας την ομάδα σου.

Management is doing things right; Leadership is doing the right things.
Peter DruckerΑπαιτούνται νέα χαρακτηριστικά

Εχω συνεργαστεί με εκατοντάδες CEO και ξέρω ένα συμπεριφορικό pattern που αναπτύχθηκε πανομοιότυπο σε όλο τον κόσμο στα τελευταία 20 χρόνια. Ετσι, ο καθένας από εμάς έχει μια γνώμη για τους ηγέτες των επιχειρήσεων και σε κάθε industry αποδίδουμε διαφορετικά perceptions. Οι κακοί τραπεζίτες. Οι παράλογα ακριβοί λιανέμποροι. Εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των καταναλωτών κλπ. 

Πριν αναλύσουμε αυτό το νέο ρόλο που φέρνουν οι εξελίξεις, ας δούμε τα χαρακτηριστικά-διαβατήριο που πρέπει να έχει ο CEO για να περάσει από την εποχή της ΕΞΟΥΣΙΑΣ στην εποχή της ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ (και όπως πάντα λέω, όλα ξεκινούν ακόμη και από το μικρό μαγαζί των τριών εργαζόμενων…):

  1. Είναι ανοιχτόμυαλοι σε κάθε νέα σκέψη που λύνει προβλήματα – δεν έχουμε περιθώρια για αυθεντίες.
  2. Ηγούνται με ταπεινότητα και χαμόγελο, για να κάνουν τους άλλους να ανοίγονται (πάντα υπάρχει κάτι νέο να μάθεις).
  3. Εχουν ελικρινή περιέργεια ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, όχι τη συνήθη διαφωνία και απότομη απάντηση.
  4. Ακούνε περισσότερο από ότι μιλάνε, γιατί οι επιχειρήσεις θα περάσουν δύσκολες μέρες (αν τους ενδιαφέρει το μέλλον τους).
  5. Αναθέτουν την έρευνα κάθε νέας ιδέας σε νεότερους και χαμηλότερους στην ιεραρχία, για να στείλουν μήνυμα πως η επετηρίδα τελείωσε.
  6. Λένε με την καρδιά τους ευχαριστώ και μπράβο για να κινητοποιούν το συλλογικό μυαλό της επιχείρησης.

I keep pushing myself and our team to think about how we use this inflection point to re-imagine our potential together, as opposed to allowing our organization to just go back to the comfort of ‘Let’s do what we’re doing.’

Μάλιστα το MIT Sloan Management review εικονοποιεί εξαιρετικά τα 4 mindsets που πρέπει να έχουν υπόψη τους εκείνοι που κάνουν Lead:

Συνηθίστε το, τίποτε δεν θα είναι δεδομένο στις επιχειρήσεις

Οι νέες συνθήκες όπως η τηλεργασία, η απαγόρευση ταξιδιών, ο περιορισμός εξόδων και οι υποχρεωτικές απολύσεις, μαζί με την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργούν α) τόνους ελεύθερου χρόνου για τα στελέχη ώστε να εστιάσουν στα ουσιώδη projects-προτεραιότητες και β) αλλάζουν το μοντέλο κάθε επιχείρησης. Αυτό θα ενταθεί, οπότε ο CEO πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα του “zero-base” για το πως θα οργανώνεται η επιχείρηση. Ναι, καλά φανταστήκατε, από λευκό χαρτί σε πολλές περιπτώσεις.

Κανόνας: συχνή επανεκτίμηση αποφάσεων

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί κανόνες της πανδημίας, αλλά οι τόσες πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στις αγορές. Οι επιχειρήσεις μας δεν έμαθαν να κάνουν συχνά αλλαγές. Είναι βέβαιο πως η ταχύτητα οργάνωσης που επέδειξαν στις αρχές της πανδημίας, τώρα θα γίνει ο κανόνας και πρέπει οι CEO να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, επανεκτιμώντας συνεχώς τι γίνεται γύρω τους, στον ανταγωνισμό, στις αγορές τους. Είναι ο μόνος τρόπος να αγκαλιάζουν νέες ιδέες και λύσεις διαρκώς, για να μη μείνουν πίσω ή εκτός αγοράς.

Ταχύτητα έναντι ακρίβειας

Οι επιχειρήσεις  ψιλο-κοσκίνιζαν επί μακρόν τις αποφάσεις τους. Να το δεί το αφεντικό, να το ξανασυζητήσουμε λίγο αργότερα, θα δούμε. Οι CEO δεν θα έχουν περιθώρια χρόνου. Θα κληθούν να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, και ας μην είναι απόλυτα ακριβείς. Πρέπει να δράσουν άμεσα, ακόμα και αν συμβούν λάθη που τελικά είναι προτιμότερα από το λάθος της καθυστέρησης ή της απραξίας.

Ορίστε και επικοινωνήστε εσωτερικά ποιες είναι οι προτεραιότητες της εταιρείας. Εξουσιοδοτήστε ανθρώπους που θα μπορούν να παίρνουν μικρότερης κλίμακας αποφάσεις. Όλοι πρακτικά ευθυγραμμίζονται και αναλαμβάνουν δράση αποφορτίζοντας τα ανώτερα κλιμάκια. Αυτό θα είναι κρίσιμο στοίχημα για την Ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, όπου το “τι θα πει το αφεντικό” ήταν παράγοντας καθυστέρησης.

Από ανταγωνισμό, σε Co-creation

Πάντα συνέβαινε στις επιχειρήσεις, τα μεγάλα αφεντικά να έχουν μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας ή να βρίσκονται εθιμοτυπικά στις συνεδριάσεις των ενώσεων, επιμελητηρίων κλπ. Τώρα απαιτείται να κάνετε τον ανταγωνισμό σας, από εχθρό σε συχνό συνομιλητή. Δεν θα χτυπηθεί απλά κάποια εταιρία, αλλά ολόκληρα industries. Το ‘peer to peer’ είναι ένας σοφός σύμβουλος για τον ιδιοκτήτη / CEO και αφορά το μέλλον. Και εδώ θα έχουμε ένα θεματάκι, μιας και οι Ελληνες δε φημίζονται για τη συνεργασία, αλλά σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι.

Αλλάξτε το “πρέπει να” με το “ηθικό ακμαίο”

Σε νορμάλ εποχές οι CEO έδειχναν το business leadership, την ικανότητα στρατηγικής και συμμετείχαν σε κάθε σημαντική απόφαση. ‘Ηταν λίγο σαν να είναι ο θεός στη συνάντηση Χ, και το “πρέπει να…” ήταν η πατερναλιστική προσέγγιση. Από εδώ και πέρα, λόγω των συχνών αλλαγών που θα συμβαίνουν, θα πρέπει να το πάρουν απόφαση πως μέσα σε τέτοια γενικευμένη ανασφάλεια (όλων των παραγόντων του επιχειρείν), ο Νο1 στόχος τους είναι να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των ανθρώπων τους. Και αυτό απαιτεί δυνατά προσωπικά χαρακτηριστικά.

Για αυτό, πάνω απ’όλα οι άνθρωποί σας

Σε περιόδους κρίσης είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε έμφαση και να στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Να αναγνωρίζουμε ότι περνάνε δύσκολες στιγμές και σίγουρα αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες να επιδείξουν ενσυναίσθηση και να στηρίξουν τους ανθρώπους τους.

Φροντίστε τις ομάδες σας. Αλληλεπιδράστε με τους ανθρώπους σας και βρείτε τρόπους να τους παρακινείσετε με θετικό τρόπο. Οι άνθρωποί σας δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες σας. Όλο το δίκτυο επαφών που πλαισιώνει την επιχείρησή σας. Ενισχύστε τις σχέσεις και χτίστε εμπιστοσύνη προτείνοντας λύσεις που να βοηθούν τους πελάτες. Για παράδειγμα, προτείνετε προγράμματα πληρωμών που να διευκολύνουν την ρευστότητά τους, δώστε pro-bono υπηρεσίες και προϊόντα. Δείξτε πώς η εταιρεία σας στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστεί η κρίση με συμμετοχή σε διάφορες δράσεις. 

The people you are leading have big expectations of you. They want you to be perfect and often forget that you are human. But the more human you are with them, the more trust and empathy they lend to you.
Alain Bejjani

Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για αυτό το game level

Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν έχουν όλοι την κουλτούρα και την προσωπική στάση ζωής να το κάνουν αυτό, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από ένα ιδρυτή ή από μία οικογένεια. Αλλά πρέπει, θα είναι ο μόνος δρόμος.

Θέλει τόλμη και θάρρος να παραδεχτείς αυτά που δεν γνωρίζεις και να ζητήσεις εξωτερική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη όταν τη χρειάζεσαι. Είναι, όμως, ο μόνος τρόπος, ώστε κάθε ισχυρός και ικανός ηγέτης να ξεπεράσει με επιτυχία ασταθείς και αβέβαιες καταστάσεις κρίσης, που θα φέρνουν τα κύμματα κρίσης στα επόμενα χρόνια. Και δεν παίζει ρόλο πόσο μικρή είναι η επιχείρηση. Αρκεί να περάσει τον κάβο με ασφάλεια και όραμα μπροστά!


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση