Το Marketing Brief Covid-19

The aim of marketing is to know and understand the customer so well the product or service fits him and sells itself.

Kofi Annan

Πόσο δίκιο έχει ο P. Drucker

Eίναι τόσο σχετικό το απόφθεγμα με τη σημερινή εποχή και τις ανησυχίες των επιχειρηματιών. Δεν πρέπει απλά να αλλάξουν (γενικόλογα) οι επιχειρήσεις, να κάνουν digital transformation (γενικόλογα – το άτιμο, ακούγεται τόσο powerful αυτό το κλισέ), να φτιάξουν μια κάποια νέα (γενικά) τιμολογιακή πολιτική για την ύφεση, ή να καινοτομήσουν (πάλι γενικά και αόριστα). Πρέπει να ακούσουν ως ερέθισμα τη φράση αυτή και να σκεφτούν τους ανθρώπους, τους τελικούς πελάτες και καταναλωτές τους. Με μυαλό και καρδιά.

Να σκεφτούν που θα βρεθεί το κοινό, τι θα νιώθει, τι αλλάζει μέσα του. Να μη ψάξουν μόνο στο στάδιο της επιβίωσης, ας την πούμε έτσι, κάποιες τακτικές, αλλά να δουν μακρύτερα. Ξέρετε, κάποτε ο ιός θα φύγει και θα είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και χαρούμενοι. Αλλά έως τότε μας δίνεται ένα δώρο. Είναι δώρο χρόνου και περιθώριο σκέψης. Για όσα δεν κάναμε, ή κάναμε λάθος, ή όσα δεν παραδεχτήκαμε.

Για όλες τις επιχειρήσεις που δεν ήταν “εντάξει”, για όλες εκείνες που πρέπει να γίνουν καλύτερες, όπως για παράδειγμα οι εταιρίες τυποποίησης κρέατος που ελέγχθηκαν, δυσχέραναν τον έλεγχο, χρέωθηκαν πρόστιμο γιατί βρέθηκε DNA αλόγου στις προσμίξεις του προϊοντος!!! Και μετά σου λένε “πω πω, κρίση“, και δώστε “επιδόματα να επιβιώσουμε” και “νέες ελαφρύνσεις“… Ναι, μπορεί να μικρύνουν σε όγκους και αξία κάποιες επιχειρήσεις, αλλά αν βάλουν μεράκι και τις κατάλληλες κινήσεις, θα το ξεπεράσουν και θα είναι και πιο ‘fit’ για τη εποχή “μετά”.

Μια από τις πιο σοφές κουβέντες που μου είπε κάποτε ένας μεγάλος business leader, ήταν “πως ακόμη και να μικρύνουμε ως εταιρία, πρέπει να βλέπουμε τον τελικό στόχο, πιο μακριά και με μεγαλύτερη σιγουριά – μην παρασύρεσαι“. ‘Οταν άκουσα αυτά τα λόγια, είχα τη φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση πως “δεν ακούει τίποτε αυτός, πάει τρένο για περικοπές“. Μίκρυνε η εταιρία, έκανε αλλαγές, πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά αποδείχτηκε ότι εκείνος είχε δίκιο.

Quality is never an accident. It is always the result of intelligent effort.
John Ruskin

 

Πρέπει να ψάξουμε τη νέα μας ποιότητα, σε ότι κάνουμε

Κάποιοι θα υποχρεωθούν να αλλάξουν καριέρα. Αλλοι θα πρέπει να υπομείνουν τα απόνερα (βλ. ξενοδόχοι) και κάποιοι θα σκεφτούν να δημιουργήσουν σε υπηρεσίες ή προϊόν. Αλλά η νέα ποιότητα βρίσκεται ακριβώς εκεί, που ενώ μπορεί να περικόπτουμε ή να μην έχουμε τον ίδιο πολύ κόσμο στο κατάστημα, εμείς να σκεφτόμαστε τι χρειάζεται το κοινό.

Καλύτερες υπηρεσίες, σωστές τιμές, ηθικές πρακτικές, λιγότερο (ναι ρε παιδιά!) καταναλωτισμό και νέα σχήματα συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Εβλεπα προχθές στο instagram τους 5 παραγωγούς από την Εύβοια (5 φάρμες σε 1 καλάθι) που μάζεψαν στο ψαθωτό καλάθι όλα τα καλούδια τους. Δεν ξέρω τι γνώσεις marketing έχουν ή τι brand proposition θα χτίσουν, αλλά έκαναν το πρώτο σωστό βήμα: ένωσαν τις δυνάμεις, τις συνέργειες, το λογιστήριο και το website για να αντέξουν και να μας φέρουν μεγαλύτερη αξία στο σπιτικό μας.

Στην αντίπερα όχθη είναι ο επιχειρηματίας (πραγματικό παράδειγμα) που ήταν μέγας και δυνατός επί εποχής Χρηματιστηρίου, αλλά τώρα θέλει να επιβιώσει επιχειρηματικά μόνος του και να βγάλει πέρα ένα κυκεώνα προσπάθειας και δύσκολων βημάτων, ενώ στα χέρια του έχει ένα πολύτιμο προϊόν προέλευσης. Το κίνητρό του όμως είναι προσωπική επιβίωση και γρήγορο financial return. Ε, αυτή η λογική επειδή είναι αρκετά ‘παλιάς-κοπής’, δεν θα αντέξει στην πανδημία και στις αλλαγές που αυτή θα φέρει.

Ενώ δεν τους ξέρουμε τους ανθρώπους των 5 φαρμών, είναι σαν να γράψαμε το Marketing Brief Covid-19 για αυτούς. Πόσο μικρός είναι ο κόσμος! Είναι το καλύτερο παράδειγμα και ερέθισμα για τις αλλαγές και το σχέδιο που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για την εποχή “μετά”. Το δύσκολο είναι πως το σχέδιο αυτό πρέπει να το κάνουν τώρα! Δίνοντας ΤΩΡΑ “ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ” ΣΤΟ BRAND τους! 


Τι είναι το Marketing Brief Covid-19;

Το Marketing briefing της BMB Borrow My Brain γράφτηκε για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και την κρίση που βιώνουμε. Δεν περιέχει έτοιμες λύσεις-συνταγές. Είναι προϊόν επαγγελματικής σκέψης, εμπειρίας και ερμηνείας στοιχείων. Δίνει ερεθίσματα για την απαραίτητη συζήτηση marketing της “επόμενης ημέρας” που αφορά την επιχείρηση και το Brand.

Το Marketing brief, σαν να μας το έδινε το “μεγάλο αφεντικό”, θέλει να εμπνεύσει κάθε επιχειρηματία, ιδιοκτήτη, CEO, και στέλεχος να κάνουν άμεσα μια σοβαρή marketing συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τις αλλαγές που θα χρειαστούν στην περίοδο “μετά”.

Η εποχή του Covid-19 είναι μια ανθρωπιστική κρίση, που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Δοκιμάζονται χώρες, οικονομίες, εφοδιαστικές αλυσίδες, εταιρίες, εμπορικά σήματα, εργαζόμενοι, σχέσεις, και η πνευματική μας υγεία. Αλλά δεν πρέπει να μας νικήσει.



Είναι lead magnet;

Τυπικά ναι, είναι ένα lead magnet, αλλά δεν έγινε για αυτό. Ο σκοπός μας γράφοντας το, είναι να βοηθήσουμε σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Δεν το κάνουμε για να πάρουμε δουλειές, σιγά μην πάρουμε όοοολες τις δουλειές. Εδώ, δεν ξέρουμε καν τι μας ξημερώνει!

Είναι πραγματική ανάγκη να αλληλοβοηθηθούμε και τελικά να έχουμε ενεργές και καλές επιχειρήσεις που ξεπερνούν την κρίση, εργοδοτούν κόσμο και εισφέρουν στη χώρα. Σκέφτομαι και ελπίζω η πανδημία να είναι η κινητήριος δύναμη αλλαγών.

Κατεβάστε το και κρίνετε το σκεπτικό μας. Διαφωνήστε, πείτε ότι θέλετε, αλλά αν είστε σε θέση ευθύνης αρχίστε το διάλογο εσωτερικά στην επιχείρηση, το τμήμα, το κατάστημα με τους ανθρώπους σας. Τι αλλάζει στην αγορά σας; Τι πρέπει να προσέξετε; Τι αλλαγές χρειάζεστε ως εταιρία για να είστε παραγωγική και ανθεκτική; Θα είστε εταιρία που επιβιώνει, εταιρία που θα προσπαθήσει κάπως να συντηρήσει δυνάμεις, ή θα καβαλήσετε και θα συνοδηγήσετε το κύμα των αλλαγών; Είναι δύσκολο, το ξέρω, τώρα να σκεφτόμαστε έτσι, αλλά είναι το μόνο σίγουρο που έχουμε: σκέψη και ιδέες.

Με τη λέξη αλλαγές δεν εννοούμε περικοπές και απολύσεις, που ακόμη και αν γίνουν -ακόμη και αυτές- θα δείξουν την ηθική της επιχείρησης και θα κριθούν από το κοινό για τον τρόπο που γίνονται. Εννούμε το σχέδιο αλλαγών για την “επόμενη ημέρα” που θα έχει πολυπλοκότητα και θα χρειαστεί ένα νέο ύφος και προσέγγιση στα πράγματα που ξέραμε.

Πριν από όλα, χρειάζεται καλή ψυχολογία, πίστη, ελπίδα

Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, ε; Τότε λοιπόν, διαβάστε το Marketing Brief Covid-19 και τι γράφουμε για τα FMCG, τις υπηρεσίες, για τους online δημιουργούς, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη λιανική. 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας  για το Marketing Brief Covid-19.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση