Manchester City, Προμηθέας και Ελληνική Επιχείρηση
Η Manchester City, ο Προμηθέας Πάτρας και η Ελληνική επιχείρηση είναι μια καλή αναλογία για όλους μας.
Manchester City, Προμηθέας και Ελληνική Επιχείρηση
Ηθελα καιρό να γράψω αυτή την ιστορία. Αν και υποστηρίζω και μου αρέσει η Liverpool, σκεφτόμουν ως best case τη Manchester City, που το Δεκέμβριο 2019 διακρίθηκε ως η “England’s Team of the Decade”.
Μετά από 34 χρόνια χωρίς κανένα τίτλο και -φανταστείτε- απογοητευμένους οπαδούς, η επιχείρηση και το Brand Manchester City αποφάσισε να αλλάξει. Και σε αυτό το transformation αναφέρεται το γραπτό μου. Λειτούργησε σαν μια εταιρία που κάνει ένα full-blown rebrand, από το Α έως το Ω. ‘Οχι απλά «να φρεσκάρουμε λίγο το λογότυπο», αλλά επανευφερίσκοντας το γιατί είμαστε εδώ…
Και όταν μιλάμε για global brand, σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πολυσχιδές project. Από το να ανοίξεις καταστήματα και να κάνεις εκδηλώσεις παντού στον κόσμο, αλλάζουν τα logistics, αυξάνονται τα στελέχη, αλλάζεις website και γίνεσαι digital-first κ.λπ. Αλλά το πιο βασικό είναι να συμπεριφερθείς, να “στηθείς” στις λειτουργίες σου, και να εμφυτεύσεις σύστημα και κουλτούρα, σαν να είσαι …global brand!
Η ομάδα της δεκαετίας 2019 στην Αγγλία
Μέσα στην τελευταία 10ετία κέρδισε 4 τίτλους και 2 κύπελλα. ‘Εφτασε στα ημιτελικά Champions League. Με τρομερά στατιστικά 10ετίας. Επένδυσε σε χορηγίες (Cisco, Nissan, Sap, Puma), επένδυσε στο γήπεδο, επένδυσε στην τεχνολογία (δείτε το app της).
Επένδυσε στην κοινωνική ευθύνη με το Cityzens Giving, όπου οι πολίτες και οπαδοί ψηφίζουν ποιό κοινωφελές project υλοποιείται στην πόλη και σε κοινότητες, και γιατί. Επένδυσε και επεκτείνει τη φήμη και τα έσοδά της σαν ένα global brand (μέχρι ομάδες-partners έφτιαξε σε Νέα Υόρκη, Μελβούρνη με license fees). Επένδυσε σε μια νέα ισχυρή ομάδα διοίκησης. Επένδυσε στον καλύτερο προπονητή της γενιάς του.
Focus on building the best possible business. If you are great, people will notice and opportunities will appear.
Mark Cuban
Ναι, χρειάζεται να επενδύσεις
Επένδυσε… επένδυσε… επένδυσε …πόσες φορές πιστεύετε ότι θα ακούγατε τη λέξη «επένδυσε» σε Ελληνική εταιρία ή …από το στόμα μεγαλο-στελεχών; Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε χρήματα. Αρκεί να έχεις κατεύθυνση και διάθεση. Πόσες εταιρίες γνωρίζετε, ή έχετε ακούσει να άλλαξαν μέσα στα χρόνια της κρίσης, ό,τι και όπως και αν το έκαναν; Ποιές εταιρίες, σωματεία, ενώσεις, κοινοπραξίες, καθιερωμένα “μαγαζιά”, διαφημιστικές επένδυσαν σε νέα, ισχυρή ομάδα διοίκησης και προσέλαβαν τους καλύτερους;
Δεν γίνεσαι τυχαία πρώτος. Η Man City έγινε, γιατί επένδυσε! Προσέξτε αναλογίες για τις επιχειρήσεις μας. προσέλαβε τον καλύτερο manager της γενιάς του, τον Pep Guardiola. Τον έφερε από την αριστοκρατία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Μπαρτσελόνα, Μπάγιερν Μονάχου), άρα τον καλοπλήρωσε. Δεν είπαν οι ιδιοκτήτες, “εμείς ξέρουμε και marketing και το προϊόν και το Brand, θα το πάμε εμείς“…
‘Εβαλαν μακροπρόθεσμους στόχους. Του έδωσαν απόλυτη εξουσία να οργανώσει και να χτίσει, να διώξει και να φέρει. Να οραματιστεί και να κάνει. Ο Guardiola όμως δεν ήταν ‘one-man-show’ (αφού τον πληρώσαμε ακριβά, ας το κάνει αυτός…). Πλαισιώθηκε από ταλαντούχα ομάδα στελεχών, όπως ο Brian Marwood, πρώην παίκτης Εθνικής και Άρσεναλ που έγινε διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος και global CEO. ‘Εφτιαξαν ένα οργανόγραμμα που θα ζήλευε κάθε καλή επιχείρηση, που θέλει να διακριθεί. Δημιούργησαν συστήματα επικοινωνίας online με οπαδούς, πελάτες, χορηγούς.
An investment in knowledge pays the best interest
Benjamin Franklin
Η μεγαλύτερη επένδυση είναι το ανθρώπινο δυναμικό (γκουχ, γκουχ…)
Στο ανθρώπινο δυναμικό και το talent acquisition ξεπέρασαν κάθε HR φαντασία! Εφτιαξαν κανονικό leadership team σαν οποιαδήποτε μεγάλη και τρανή πολυεθνική. Οι ιδιοκτήτες δεν εφάρμοσαν τις γνωστές ελληνικές στρατηγικές «οικογενειοκρατία» ή «εκ δεξιών έμπιστοι» (σσ: υπόσχομαι ότι για αυτά θα γράψω σύντομα). Εφεραν, δοκίμασαν, άλλαξαν (δηλ. επένδυσαν) σε top παίκτες: Sergio Aguero, Bernardo και David Silva, Carlos Tevez, Yaya Toure, Benjani Mwaruwari, Vincent Kompany, Joe Hart, Pablo Zabaleta.
Σημειώστε ότι οι αντίπαλες ομάδες (Liverpool, Man United, Chelsea, Arsenal) έχουν δαπανήσει πολλά περισσότερα για μεμονωμένους star-παίκτες. Παρακαλώ, ακούστε, μην πείτε για στιγμή ότι ήταν πλούσιοι οι ιδιοκτήτες της ομάδας (είχαμε κι εδώ τέτοιους…)
Το αποτέλεσμα ήταν κέρδη παντού, ακόμη και στη φτωχή east side Manchester, όπου γίνονται επενδύσεις με σημείο αναφοράς την ομάδα. Η ομάδα βραβεύθηκε και τα συνολικά έσοδα της (στοιχεία 2018) την κατατάσουν ως την 5η πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο (€527.7 εκατομμύρια). Η Manchester City δεν κλείνει τη δεκαετία με νίκες (είναι 3η στην Premier League – Δεκ 2019), αλλά πιστεύω ότι θα αγωνιστούν για να μείνουν στην κορυφή.
Η Ελληνική επιχείρηση πρέπει να διδαχθεί νέα πράγματα
Το παράδειγμα είναι σαφές: οποιαδήποτε επιχείρηση θέλει πραγματικά να ξεχωρίσει και να αντέξει τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς της, χρειάζεται ένα μίγμα παράλληλων αποφάσεων και ενεργειών για τις σωστές υποδομές, την αλλαγή συμπεριφοράς, τη διαρκή και έμπρακτη ανανέωση του οράματος πάνω σε στιβαρές αξίες. Να μην μείνει σε ότι έμαθε και έκανε επί μακρόν, αυτό δεν λειτουργεί πια!
Το παράδειγμα δείχνει, ότι οι άνθρωποι που ανέλαβαν την εταιρία-ομάδα, από τον προπονητή έως τον Group HR έπρεπε πρώτα να αλλάξει τη ρουτινιάρικη και ηττοπαθή νοοτροπία 34 ετών. Δεν έφεραν όμως ένα «μάγο», που με το ραβδάκι του θα άλλαζε τα πάντα, αλλά έστησαν μια καλοκουρδισμένη επαγγελματική ομάδα ενωμένη σε διαδικασίες και κανόνες. Δημιούργησαν κουλτούρα που κάθε εργαζόμενος θα ήθελε να είναι μέρος της. Εγιναν brand και club-led οργανισμός.
Mια καταπληκτική νοοτροπία νίκης στα αποδυτήρια και σε κάθε γραφείο. Ολοι μαζί, μία φωνή, μία εταιρία, ένα brand, μία πίστη δημιούργησαν attitude νικητών και όχι γκρινιάρηδων-μίζερων ανθρώπων (από το αφεντικό έως τον υπάλληλο) όπου για όλα φταίει κάποιος άλλος. Και βεβαίως δεν λειτούργησαν ως «παρτάκηδες» ή politics freaks όπως συμβαίνει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Παρόμοιο παράδειγμα από την Πάτρα είναι ένα best-case
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον μπασκετικό Προμηθέα Πάτρας, που τον παρακολουθώ από μπασκετική περιέργεια. Φαίνεται ένα φρέσκο, αλλαγμένο Brand. Δεν ξέρω αν θα διαρκέσει και πόσο, γιατί η θεωρία λέει πως αντέχεις 2-3 χρόνια στον ανταγωνισμό, μέχρι να ξανα-βελτιώσεις τη στρατηγική και τις τακτικές σου. Χτυπάει στα ίσια τις παραδοσιακές ομάδες, τους μεγάλους. Μπορεί η κλίμακα της Πάτρας και το μέγεθος του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ να είναι πιο μικρά από τη Manchester City, αλλά η συνταγή επιτυχίας μοιάζει ίδια.
Βλέπεις αυτό το attitude νικητή από τις παιδικές ακαδημίες, στα summer camp έως την αντρική ομάδα που έφτασε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό και στο Κύπελλο 2019-20 τον κέρδισε παλικαρίσια. Παίζει στην Ευρώπη με εξαιρετική απόδοση. Είναι στις 4 ομάδες του Κυπέλλου και δεύτερη ομάδα στη βαθμολογία του Ελληνικού πρωταθλήματος. Μοιάζει να χτίζεται ένα brand με στρατηγική, υποδομές, φήμη, επαγγελματίες, αποτελέσματα και πολύ προσπάθεια. Επενδύουν!
Μυρίζομαι πως ιδιοκτησία, επενδυτές-χορηγοί, προπονητής, ειδικοί και μπόλικες επενδύσεις …όλοι και όλα, δουλεύουν για το όραμα «δεν είμαστε επαρχιώτες, αλλά μια ανερχόμενη δύναμη». Και αυτό είναι mind-blowing, να ξέρεις που θέλεις να πας και όλο το σχέδιο που εφαρμόζεις να σε οδηγεί προς τα εκεί.
Πρέπει στις επιχειρήσεις να γίνουμε οι καλύτεροι, όχι απλά να το λέμε
Aπέναντι στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς, στο χάσιμο εσόδων, στο διαρκή και ισχυρό ανταγωνισμό δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να γίνεις ο καλύτερος. Βάζοντας δουλειά, πάνω σε σχέδιο, με μεράκι και πρακτικές – πολύ ποιοτικές τακτικές. Είτε είσαι ομάδα μπάσκετ, είτε εταιρία αλουμινίου, είτε εστιατόριο, είτε ξενοδοχείο. Οι καλύτεροι. Αυτό είναι το μεγάλο χαμένο στοίχημα της δεκαετίας που περάσαμε παρά τις διαρκείς δικαιολογίες «είχαμε κρίση», «μας έφαγαν οι πολυεθνικές και το internet», «όλο ζητάνε οι εργαζόμενοι».
Δεν θέλουμε άλλα παχιά λόγια, μεγαλεπίβολες μακέτες, εξαγγελίες, και πρόχειρα ψευτο-σχέδια σε excel ή Facebook. Οι επιχειρήσεις θέλουν δουλειά, πρακτικές και συνεχείς αλλαγές, τα καλύτερα στελέχη-νικητές, διαρκή βελτίωση, υπομονή και επιμονή.
Ο παγκόσμιος μετασχηματισμός θα αφήσει …όρθιους μόνο τους πραγματικά καλούς
Περίπου το 2012 στην Ericsson, έφτασε στα χέρια μου μια παγκόσμια μελέτη που έδειχνε (με στοιχεία) ότι μετά το τέλος της πρώτης φάσης του παγκόσμιου ψηφιακού μετασχηματισμού, θα μείνει ζωντανό μόλις το 40% των μοντέλων αγοράς και των εταιριών που ξέρουμε. Η μελέτη μπήκε στο συρτάρι και δεν δημοσιεύθηκε, αλλά συμβαίνει και εξελίσσεται πια στην πραγματικότητα.
Τότε κατάλαβα κάτι πολύ απλό. Ενώ όλα διαρκώς θα αλλάζουν γύρω μας στα επόμενα 20 χρόνια, εμείς πρέπει να βρούμε και να δουλέψουμε με τον καλύτερο εαυτό μας. Να μην είμαστε άτολμοι και θεωρητικολόγοι, να δουλεύουμε σαν να είμαστε ταγμένοι να γίνουμε οι καλύτεροι. Να αλλάζουμε αν είναι δυνατόν, κάθε μέρα, και να βελτιώνουμε συνεχώς ότι κάνουμε. Να ξεχάσουμε τα «έτσι το κάνουμε πάντα». Δεν είμαστε στο 1980 που όλα έμοιαζαν λαμπρά και εύκολα.
Ευχή να γίνουμε οι καλύτεροι σε ότι κάνουμε
Μόνο να έχει η επιχείρηση το mindset «να είμαστε οι καλύτεροι» ….αυτό από μόνο του είναι προωθητικός πύραυλος. Μας πάει ψηλά και μακριά. Οπως με τον Προμηθέα Πάτρας και την Manchester City.
Με αυτό το mindset δουλεύουμε εμείς στην ομάδα BMB Borrow My Brain (ε, να παινέψουμε και λίγο το σπίτι μας) και όσοι μας εμπιστεύονται, επειδή θέλουν για το brand τους σχέδιο, αλλαγές και επιτυχίες.
Ε, και να μην ξεχάσω, πως η αγαπημένη Liverpool επανακάμπτει δυνατή στη βαθμολογία. Είπαμε, θα αντέξουν οι καλύτεροι!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!