Η επιλογή ομιλητών εταιρικών εκδηλώσεων

A speaker should approach his preparation not by what he wants to say, but by what he wants to learn.

Todd Stockery

Τα κριτήρια επιλογής ομιλητών εταιρικών εκδηλώσεων

Xρειάζεται, σήμερα παρα ποτέ, να κάνετε προσεκτικές επιλογές ομιλητών συνεδρίων και εκδηλώσεων. Καμμία εταιρική δράση δεν πρέπει να σχεδιάζεται πρόχειρα. Ξέρω ότι όλες οι περιπτώσεις δεν είναι το ίδιο, κάποιες φορές πρέπει να γίνουν get-together ομάδων εσωτερικά, ώστε να υπάρχει ένα καλό κλίμα. Και λίγο fun δεν έβλαψε ποτέ. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι εταιρίες εσωτερικά νιώθουν πως το …κλίμα βάρυνε, τότε ψάχνουν “να, κάτι πιο δημιουργικό“. Ναι, στα συνέδρια, οι διοργανωτές ψάχνουν top-ονόματα (αλλά ποτέ δεν ασχολούνται με το να δώσουν ένα σωστό brief, τι θέλουμε κύριε να μας πείτε…).

Αλλά στην εποχή μας, που διαρκώς μεταβάλλονται οι συνθήκες και υπάρχει αδήριτη ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας (ή σπάσιμο ρουτίνας της επιχείρησης, όπως το λέμε εμείς) το “να, κάτι πιο δημιουργικό” δεν είναι κρίσιμο κριτήριο. Σε αυτή την εποχή που θα δούμε ξανά ύφεση, αδυναμία εταιριών να έχουν ένα roadmap, και χάσμα καλών μεταξύ ευκαιριακών πρακτικών, το να φέρνεις κάποιον να μιλήσει, επηρεάσει, μάθει/μεταδώσει, “ανάψει” (δημιουργική φλόγα) είναι “επιστήμη”!

Η επιλογή ομιλητή είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ή αποτυχία του σκοπού σας

Aλλά ας ξαναγυρίσουμε στον ομιλητή. Καλά διαβάσατε! Ο ομιλητής προσδίδει αξία στο μήνυμα που θέλετε να περάσετε και θέτει τον τόνο και την ατμόσφαιρα συνολικά. Λειτουργεί, κατά έναν τρόπο, ως ο εκπρόσωπός σας και η δική του φήμη μπορεί να τονώσει (ή αντίστοιχα να βλάψει) τη δική σας, εσωτερικά και εξωτερικά. Η επιρροή που μπορεί να ασκήσει ένας καλός ομιλητής στα στελέχη ή τους συνέδρους, έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας, ακόμα και σε επίπεδο ανταλλαγής καλημέρας μεταξύ εργαζομένων.

Υπάρχουν εκατοντάδες, αλλά δείτε εδώ το παράδειγμα του ομιλητή Igor Beuker στο Growth Marketing Conference Password 2019.

Some people talk too much without saying a lot — Mokokoma Mokhonoana


Είναι διάσημος;

Θα αναρωτηθείτε, δεν είναι άραγε αρκετό να φέρετε ένα διάσημο ομιλητή; Δεν αρκεί να κατέχει γνώσεις ο ομιλητής πάνω στο αντικείμενο της εκδήλωσης / συνεδρίου; Δεν αρκεί να είναι, ας πούμε, ένας φημισμένος καθηγητής πανεπιστημίου; Δεν αρκεί να είναι ένα πολύ αναγνωρίσιμο πρόσωπο (θα πουλήσει και το πρόγραμμα και οι πιθανές χορηγίες), ή γενικά κάποιος συμπαθής στο κοινό και άρα να τραβήξει την προσοχή τους;

Τα παραπάνω κριτήρια είναι μια χαρά, αλλά είναι απλοϊκά και γενικόλογα. Ξέρεετε, όλοι έχουν βγει στο κουρμπέτι του Zoom/Skype, των webinars και των απανταχού Live, αλλά δεν εξασφαλίζουν με σιγουριά τους επιθυμητούς στόχους σας και πολύ περισσότερο δεν μπορούν (απλά με το…ηχηρό όνομα) να εξασφαλίσουν το «ακούω», «εμπιστεύομαι», «πιστεύω» του ακροατηρίου.

Προχθές έβλεπα ένα facebook Live του κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και με παρέσυρε να το δώ όλο, να δώσω 45 λεπτά από το χρόνο μου. Γιατί; ‘Οχι μόνο γιατί θυμάμαι την πορεία του στον Παναθηναϊκο, αλλά γιατί με συνεπήρε. Μιλούσε για τεχνικές διαχείρισης ανθρώπινου παράγοντα, για το πως χειρίζεσαι το “αστέρι” της ομάδας και πως τον εργάτη… Έδωσε πληροφορίες, στατιστικά, έκρινε συστήματα αλλά πάνω από όλα, έδωσε ένα όραμα για τον επάγγελμά του και σε όλους άφησε την εικόνα ενός σοφού (εντάξει, το είπαμε, είμαι και Παναθηναϊκός).

Αποτυγχάνοντας να προετοιμαστείτε, ετοιμάζεστε να αποτύχετε – Benjamin Franklin

Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιά είναι τα κριτήρια για τη σωστή επιλογή ομιλητών, μέσα από την πολυετή εμπειρία της ομάδας μας σε εκατοντάδες συνέδρια και εκδηλώσεις, αλλά και από το Spokespeople & Pitch training που κάνουμε.

Ποιό είναι το θέμα της εκδήλωσης ή ομιλίας

Be specific!! Είναι σημαντικό να έχετε προσδιορίσει το θέμα και τους στόχους που θέλετε να πετύχετε μέσα από την ομιλία. Έτσι, αναζητείτε ομιλητές με συγκεκριμένη κατεύθυνση και προσδοκίες στο μυαλό σας. ‘Ετσι, βρίσκετε ανθρώπους με πρακτική εμπειρία και όποια αναγκαία θεωρητική κατάρτιση ακριβώς επάνω στον τομέα ενδιαφέροντος, ώστε να μιλήσουν χωρίς γενικολογίες ή παραπληροφόρηση.

Ποιό θα είναι το ‘format’ της παρουσίασης ή ομιλίας

Πρόκειται για μια σύντομη παρουσίαση διάρκειας 20 λεπτών, ή για μια ομιλία άνω της μίας ώρας με ερωταπαντήσεις; Είναι διαδραστικό workshop με συγκεκριμένα ζητούμενα; Είναι σεμινάριο για απόκτηση δεξιοτήτων, ή μια εμπνευστική ομιλία στην ετήσια εταιρική εκδήλωση; Χαλαρό setup με ομαδικό χαρακτήρα, ή βραδυνό-επίσημο; ‘Ενα Q&A με δεκάδες ανθρώπους ή ένα αυστηρό top-down; Ο ομιλητής που θα επιλέξετε, θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που του δίνετε και να είναι εκπαιδευμένος να αξιοποιεί το χρόνο, ώστε να περάσει στο κοινό όλα τα μηνύματα.

Ας πούμε θα φέρνατε τον Gary Vaynerchuk σε μια ετήσια σύναξη πωλήσεων (πχ ασφαλιστικών διαμεσολαβητών) στελεχών ηλικίας 45+, ενώ είναι εκπαιδευμένος και συνηθισμένος να μιλάει όπως κάνει παρακάτω στο ICON 2016;



Ποιός είναι ο δικός σας σκοπός;

Θέλετε δημοσιότητα και εντυπωσιασμό; Διεθνούς εμβέλειας ομιλητή; Κάποιον που πέρασε ακριβώς ότι αντιμετωπίζετε; Θέλετε να εκπαιδεύσετε το κοινό και να του μάθετε κάτι νέο; Πρέπει να υπηρετήσετε δικές σας σχέσεις; Θα ρίξετε γέφυρες στην πολιτειακή και οικονομική ηγεσία της χώρας; Ποιό κεντρικό μήνυμα θέλετε να περάσει; Τι θέλετε να μάθει η ομάδα, ακροατήριο, παρευρισκόμενoι; Ανάλογα με το σκοπό σας σχεδιάζετε άλλη εκδήλωση, άλλη θεματική προσέγγιση, άλλο ύφος, και βεβαίως διαφορετικούς ομιλητές για την κάθε περίπτωση. Σκεφτείτε και σχεδιάστε προσεκτικά.

Το κοινό που συμμετέχει και οι προσδοκίες τους

Ας υποθέσουμε ότι το ακροατήριο είναι νέοι επιχειρηματίες. Ένας πιο νέος και ενεργητικός ομιλητής με φρέσκιες ιδέες μπορεί να δει τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική και ίσως θα είναι πιο άμεσος στην επικοινωνία. Σε αντίθεση με έναν ακαδημαϊκό, που ίσως κατέχει έξοχες θεωρητικές γνώσεις επί του θέματος, αλλά αποστασιοποιείται, ο νέος επιχειρηματίας θα απαντήσει με πρακτικά παραδείγματα από την εμπειρία του και θα μοιραστεί σκέψεις και συναίσθημα γύρω από το θέμα.

Οι εργαζόμενοί σας πρέπει να ακούσουν τι συμβαίνει στο ίδιο industry στο εξωτερικό. Οι φοιτητές πρέπει να ακούσουν ένα καινοτόμο επαγγελματία του χώρου σπουδών τους από το εξωτερικό. Αναζητείστε λοιπόν το πρόσωπο που θα ταιριάξει με το κοινό. Να είστε μάλιστα ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν οι ομιλητές είναι περισσότεροι από έναν. Για παράδειγμα, ένας ομιλητής με πιο έντονη προσωπικότητα και καινοτομικές πρακτικές και ιδέες ίσως δεν είναι ο πιο κατάλληλος να απευθυνθεί σε ένα πιο συντηρητικό κοινό.

Η «ουσία» του ομιλητή, εκτός από τις ικανότητες

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον που έχει το αντίστοιχο γνωστικό υπόβαθρο για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου αμείωτο ως το τέλος, παρουσιάζοντας αλλά απαντώντας και σε όποιες ερωτήσεις προκύψουν δημιουργώντας μια διαδραστική εμπειρία για το κοινό αφήνοντας μια αίσθηση συνδημιουργίας.

Ο ομιλητής πρέπει να είναι σε θέση να…

  1. Να έχει σωστή και πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές και δράσεις της εταιρείας, στην οποία καλείται να μιλήσει, ώστε να προτείνει τις κατάλληλες πρακτικές για εφαρμογή. Οπως έκανε ο Patrick Dixon στο Google Marketing event 2016
  2. Να έχει ο ίδιος προσωπική εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις και να μπορεί να δώσει παραδείγματα με τα οποία να ταυτιστεί το κοινό.
  3. Να είναι σε θέση να κάνει μια διαδραστική παρουσίαση με ενεργή συμμετοχή του κοινού, βοηθώντας να «ξεκλειδώσουν» οι συμμετέχοντες, ώστε να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης, της λύσης και των ιδεών. Συνδημιουργία!
  4. Να σέβεται το όρια του θέματος ως προς το περιεχόμενο και το χρόνο, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες του ακροατηρίου.
  5. Μην φοβηθείτε αν είναι ιδιαίτερος σαν άνθρωπος, ποιότητα, ομιλητής. Δείτε το παράδειγμα του Nick Vujicic που βρίσκεται στο speaking.com

Για να αποφασίσετε, ότι βρήκατε τον ομιλητή που ξεχωρίζει και μπορεί να στηρίξει το θέμα που έχετε ορίσει, μπορείτε να παρακολουθήσετε μία από τις ομιλίες του για την εντύπωση που σας δημιουργεί. Επίσης, επιδιώξτε να έχετε μια επικοινωνία μαζί του ώστε να τον γνωρίσετε λίγο καλύτερα ενώ παράλληλα μιλήστε και με άλλους διοργανωτές εκδηλώσεων που συνεργάστηκαν μαζί του στο παρελθόν, ώστε να έχετε μια εικόνα για τον τρόπο που συνεργάζεται.

Πού αναζητείτε τον δικό σας ομιλητή

Mπορείτε να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που εσείς ως κοινό παρακολουθήσατε τις ομιλίες τους και σας έμειναν βαθειά εντυπωμένες. Μπορείτε, βεβαίως, να απευθυνθείτε στον ευρύτερο κύκλο σας και να ζητήσετε να σας προτείνουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να καλύψουν το θέμα, ιδιαίτερα αν οι ίδιοι έχουν χρησιμοποιήσει κάποιον ομιλητή στο παρελθόν και έμειναν ικανοποιημένοι. 

Στα τοπικά TED talks (η Ελλάδα έχει 31!) εμφανίζονται ομιλητές που κάνουν ομιλίες γύρω από μία πλειάδα θεμάτων και μπορείτε να αναζητήσετε εκεί κάποιον που ταιριάζει με το ζητούμενο, ή τέλος, να ακούσετε προτάσεις από εταιρεία-συνεργάτη σας (συνήθως PR και events).

Το πιο σημαντικό όμως σε όλη τη διαδικασία επιλογής ομιλητή για την εκδήλωσή σας είναι, να αισθάνεστε σίγουροι και να εμπιστεύεστε ότι το πρόσωπο που θα μιλήσει θα έχει επαφή με το κοινό, θα μείνει πιστό στο θέμα για να πετύχετε τους στόχους σας.

Σκεφθείτε ποιός-ά θα κινητοποιήσει το ακροατήριο σε δράση. ‘Οχι απλά γνωστά ονόματα. Ουσία.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση