Κάντε πράξη τα Core Values της επιχείρησης
True character is revealed in the choices a human being makes under pressure – the greater the pressure, the deeper the revelation, the truer the choice to the character’s essential nature.
Robert McKee
Θέμα στρατηγικής…
Πρίν καιρό γράφαμε για την πράσινη ηγεσία των Lidl που αφιέρωσαν μεγάλη δράση τους στην κοινή προσπάθεια της μείωσης των ποσοτήτων πλαστικών απορριμμάτων. Ας είμαστε ειλικρινείς, όσα και αν καχύποπτα αναρωτηθούμε για τις επιχειρήσεις, μόνο σε πιεστικές περιόδους κρίσης δίνεται στον καθένα να αξιολογήσει πραγματικά μια επιχείρηση. Τι είδος επιχείρησης είναι; Έχει αξίες; Ποιες είναι αυτές;
‘Οπως και αν πηγαίνει η επιχείρηση, καλά ή κακά (πχ σε πωλήσεις) τις ακολουθεί αυτές τις αξίες και πράττει βάση αυτών στις δύσκολες περιόδους, ή τις εγκαταλείπει σε μια προσπάθεια να σώσει τον εαυτό της και τα μερίδιά της …θυσιάζοντας όσους δουλεύουν γι’αυτή; Ποια είναι, δηλαδή, η στρατηγική που επιλέγει και πώς αυτή μεταφράζεται και εφαρμόζεται; Δεν μπορώ να φανταστώ πως η εταιρία αλουμινίων Europa πουλάει εν τω μέσω της πανδημίας όπως πριν 1 χρόνο. Τι την έκανε όμως να δωρήσει στο κράτος ποσότητες προϊόντος για να χτιστούν οι υποδομές στις όχθες του Εβρου;
Είναι θέμα στρατηγικής απόφασης. Να είσαι δίπλα στην κοινωνία, ακόμη και αν το πιο ταπεινό κίνητρο είναι η προβολή (που δεν το πιστεύω – είναι υπερβολή). Εχουμε όλο και πιο συχνά παραδείγματα και είναι ενθαρρυντικά. Η Mondelēz έκανε δωρεά 60 τόνων προϊόντων στην Τράπεζα Τροφίμων για να διανεμηθούν σε ευπαθείς ομάδες, οικογένειες και ανθρώπους που έπληξε η πανδημία. Η ναυτασφαλιστική εταιρεία American Hellenic Hull Insurance Company και ο CEO της φρόντισαν οι 4 μαθητές(!) σε Αρκιούς και Γαύδο να συνδεθούν στον αγιασμό, δίνοντας τους απλά τεχνολογικά εργαλεία! Απλές και συγκινητικές κινήσεις.
Often when you think you’re at the end of something, you’re at the beginning of something else.
Fred Rogers
Τι σημαίνει Aξίες (core values) και ποιος ο ρόλος τους;
Πρακτικά μιλώντας, η Budweiser δεν χρειαζόταν να υποστηρίξει τον Ευθρό Σταυρό των ΗΠΑ στην έναρξη της πανδημίας για να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Εχει κάνει τόσα πολλά τα χρόνια που πέρασαν. Αλλά είναι θέμα Αξιών. Δύο χρόνια πριν, στις μεγάλες πυρκαγιές της Καλιφόρνια γύρισε σε μια μέρα όλη την παραγωγή της από εμφιάλωση μπύρας σε νερό και έκανε τη διανομή!!
Οι Αξίες μιας επιχείρησης είναι οι αρχές, η φιλοσοφία ο σκελετός του οικοδομήματος. Αυτές στηρίζουν αξιόπιστα το όραμα της επιχείρησης και καθημερινά διαμορφώνουν την κουλτούρα της, καθώς βοηθούν τους εργαζόμενους να δουλεύουν προς κοινούς στόχους αλλά και το κοινό να την αναγνωρίζει και να την ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες. Είναι το DNA της επιχείρησης, δημιουργώντας όραμα και κλίμα συνεργασίας εσωτερικά και εξωτερικά. Την σημασία των αξιών εξηγεί στην TEDx ομιλία του ο Bob Keiller:
Τι άλλαξε ο Covid-19;
H πανδημία μαζί με τις προκλήσεις εμπορικής επιβίωσης και ζημιών, έφερε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα στις επιχειρήσεις. Θα κωφεύουν ή θα ενεργοποιηθούν; Δεν χάνουν απλά πωλήσεις, καταρρέουν τα πάντα γύρω τους. Από μια αόρατη ηθική και, ας πούμε, εσωτερική φωνή πιέστηκαν, για να δείξουν το αληθινό τους δημόσιο πρόσωπο. Παράλληλα, νομίζω πως έκανε τους επικεφαλείς να επανεξετάσουν και ακόμη να αναθεωρήσουν την τοποθέτηση των επιχειρήσεών τους, θέτοντας την πολύ απλή ερώτηση: “Εμείς γιατί υπάρχουμε;“
Είναι οι στιγμές και τα ερωτήματα που καθορίζουν και καταδεικνύουν τον τρόπο, με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε μια κρίση, καθώς ο τρόπος αντίδρασης πηγάζει από βαθιές αξίες. Η κρίση δίνει την ευκαιρία στο κοινό να αξιολογήσει: διαφάνεια, αξιοπρέπεια, ακεραιότητα, συλλογικότητα. Υπάρχουν βέβαια και τα αντίθετα (αρπακτικά) παραδείγματα, αλλά όσο προετοιμασμένη μια εταιρεία να ανταπεξέλθει οικονομικά σε μία κρίση, θα αποτύχει και θα “χαθεί” από το χάρτη, αν δείξει ένα πρόσωπο πλεονεξίας, αλλαζονίας και αδιαφορίας προς κοινό και εργαζόμενους. Ενα μικρό παράδειγμα είναι το πως οι επενδυτές επιβραβεύουν τις εταιρίες που προσλαμβάνουν. Εχουν καταλάβει τι συμβαίνει και πόσο πίσω μας πάει η πανδημία.
Υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (προς αποφυγή) κακής κουλτούρας και πολιτικής αποτελεί η United Airlines. Όσο και να προσπαθεί να πείσει τους πελάτες της με το μήνυμα “friendly skies”, το γεγονός ότι στο πρόσφατο παρελθόν κατέβασε πελάτη από την πτήση με τη βία (και έκανε το γύρο του κόσμου) για να εξυπηρετήσει δικούς της υπαλλήλους, είναι αρκετό.
Ακόμα και την περίοδο της πανδημίας, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο, δεν άλλαξε η πολιτική αδιαφορίας και η αντίληψη πως μοναδικός σκοπός της εταιρείας είναι το κέρδος. Δεν υπήρχαν, για παράδειγμα, κενά καθίσματα στη μέση των σειρών και δεχόταν αλλαγές εισιτηριών μόνο όταν πάνω από 70% των θέσεων είχε καλυφθεί. Βέβαια, η United Airlines δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση εφαρμογής κακής κουλτούρας και στρατηγικής σε περίοδο κρίσης… Θυμάστε πόσο αρνητικά σχόλια εισέπραξε η Aegean όταν ανακοίνωσε πως δίνει δωρεάν εισιτήρια στους εργαζόμενους νοσηλευτές, ή όταν δεν δεχόταν επιστροφή χρημάτων σε εισιτήρια;
Καλύτερα, όμως, ας σταθούμε σε παραδείγματα προς μίμηση. Σε εταιρείες, οι οποίες έκαναν τη διαφορά στο κοινωνικό σύνολο προστατεύοντας κατ’αρχήν τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους. Βλέπετε, η πεπαλαιωμένη νοοτροπία, ότι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο για τη λήψη αποφάσεων είναι η αξία των μετόχων, έχει πια ξεπεραστεί. Η χάραξη της στρατηγικής γίνεται με βασικό παράγοντα αποφάσεων το ρόλο που διαδραματίζει η επιχείρηση στην κοινωνία.
Δεν αρκούν μερικές μόνο δηλώσεις, οι οποίες θα κάνουν “sugarcoating” της πραγματικότητας, αλλά εφαρμοσμένες πρακτικές που φέρνουν αλλαγή και κάνουν τη διαφορά. Οπως οι Ελληνικές επιχειρήσεις στήριξαν τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι πρέπει να συνεχίσει κάθε επιχειρηματίας. Πρέπει να είναι παρούσες οι επιχειρήσεις, δίπλα στην κοινωνία.
Now is the time for us to look after the people who work for us. When a company steps up at a tie like this, it builds loyalty, commitment, and long-lasting teams. – Ajun Agarwal
Σε ποιο συμπέρασμα καταλήγουμε;
Tώρα περισσότερο από ποτέ, οι εταιρείες πρέπει να έχουν Aξία και να παράγουν (διπλή) Αξία. Δεν αρκούν οι δηλώσεις που να προκαλούν απλώς μια ευμενή αίσθηση στο κοινό. Πρέπει να γίνουν πράξεις και εφαρμοσμένες στρατηγικές. Το κοινό, με τη διπλή ιδιότητα του υπαλλήλου/εργαζόμενου αλλά και καταναλωτή, θέλει συνεργασία με επιχειρήσεις που έχουν αποστολή και φιλοσοφία, η οποία συντονίζεται μαζί τους πνευματικά και συναισθηματικά.
Το ξέρουμε είναι δύσκολο να χαράξεις τέτοιο δρόμο εν μέσω κρίσης. Οι επιλογές, όμως που θα κάνεις, θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμα της ταυτότητας της επιχείρησής σου ακόμα και μετά την κρίση. Θέλει ευελιξία κινήσεων, προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ανοιχτή επικοινωνία εντός και εκτός εταιρείας και διαφάνεια κινήσεων.
Το κοινό έχει ανάγκη από ενσυναίσθηση και καθυσηχασμό πως η επιχείρηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε όλοι και όλα να πάνε καλά. Προβάλετε λοιπόν τις Αξίες σας και χτίστε γέφυρες εμπιστοσύνης με εργαζόμενους και καταναλωτές, δείχνοντας πως ο οργανισμός σας είναι ανθρωποκεντρικός και λειτουργεί με σκοπό να στηρίξει το ευρύτερο κοινό καλό με εφαρμοσμένες πρακτικές αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον.
Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον… κρίση είναι θα περάσει… (κι αυτή!)
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!