Οι 3 κίνδυνοι εταιρικού “ιδρυματισμού”

Οι 3 κίνδυνοι που απομακρύνουν την επιχείρηση από την πραγματικότητα μας ήταν γνωστοί, αλλά έγιναν κραυγαλέα εμφανείς, όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε τα Whiteboard Workshops.


Οι 3 κίνδυνοι εταιρικού “ιδρυματισμού”

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε μία σειρά τριών Whiteboard workshops με μεγάλη εταιρία. Και ήταν επίσης η εποχή να εξαχθούν για την ομάδα μας συμπεράσματα, από όσα έχουμε κάνει τα τελευταία 2 χρόνια, για να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε.

Ξανά στη εταιρία του παραδείγματος αναφοράς. Οι συμμετέχοντες, όπως πάντα, έλαμψαν με τις ιδέες τους και έξω από τη ρουτίνα τους. ‘Οταν αφήσεις τα στελέχη να πάρουν ρόλο, ξέρουν, έχουν δημιουργική φλέβα και “ξυπνάνε”. Στο τέλος της διαδικασίας, είχαν αμφισβητηθεί δημιουργικά οι πρακτικές της επιχείρησης και προέκυψαν πολύ έξυπνες βελτιώσεις.

Κλείνοντας τα συμπεράσματα και μαζεύοντας όλοι τα πράγματά μας, ένα από τα διευθυντικά στέχη με πλησίασε και είπε σιγανά: “Σε ευχαριστούμε, βγήκαν πολύ ωραία πράγματα ειδικά σήμερα. Μας έκανε καλό, γιατί ξέρεις, μας σκοτώνει η καθημερινότητα. Ζούμε μια ρουτίνα. Πάθαμε ιδρυματισμό κλεισμένοι στο γραφείο“. Χάρηκα, ήταν επιβράβευση, αλλά έμεινα βαθιά προβληματισμένος. Ηξερα καλά τι μου έλεγε.

Η επαναλαμβανόμενη ρουτίνα σκοτώνει

Το έχω ζήσει με πολλές εταιρίες. Η καθημερινότητα των στελεχών αφορά στο execution, την υλοποίηση έργων και δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Σε ρουφάει. Σε ρουφάνε οι λεπτομέρειες, τα τηλέφωνα, το τέρας των email, τα ατελείωτα meetings και το άγχος.

Ακόμη και τα καλύτερα μυαλά κινδυνεύουν να μπλοκάρουν. Δεν έρχονται συχνά νέες σκέψεις και ιδέες από το εξωτερικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει χρόνος να το ψάξεις το θέμα περισσότερο, γιατί ο χρόνος κυλλάει αδυσώπητος. Μας είπαν από το agency… είδαμε ένα νέο μηχάνημα… Μας είπαν πως ο ανταγωνιστής έβγαλε το… ‘Ολα φευγαλέα, επιφανειακά. Και τα στελέχη πρέπει να υλοποιούν. Θα μου πεις, για αυτό τους πληρώνουμε. Αλλά, πραγματικά, για αυτό τους πληρώνετε;

The human spirit lives on creativity and dies in conformity and routine. 
Vilayat Inayat Khan

 

Γιατί ξεκινήσαμε τα whiteboard workshops

Ξεκινήσαμε αυτό το μοντέλο, γιατί ξέρω από μέσα τι συμβαίνει. Το έχω ζήσει, συντονίζοντας μεγάλα, διατμηματικά και διεθνή projects. Για να λύσεις ένα πρόβλημα με καθαρό μυαλό, πρέπει όλα να ξεκινήσουν από τη βάσανο του λευκού χαρτιού, τον προβληματισμό, τη διασταύρωση παλιών και νέων πρακτικών.

Γνωρίζω επίσης, πως τα σεμινάρια-εκπαιδεύσεις σε αρκετές εταιρίες είναι 80 διαφάνειες και όποιος κατάλαβε… Το πιο σημαντικό με τα workshops, είναι ότι επειδή θέλεις νέες ιδέες, φέρνεις γύρω από το τραπέζι τους ανθρώπους που σε κανονικές συνθήκες λειτουργούν σε “σιλό”. Τότε, μαζί συνδημιουργούν φοβερές λύσεις, ενώνονται, νιώθουν δημιουργικοί, ξαναπαίρνουν μπροστά.

Η παγκόσμια καμπάνια Networked Society της Εricsson βγήκε μέσα από workshops στα οποία δεν συμμετείχε το global function του Marketing Communication. ‘Ημουν εκεί, πίσω από το τζάμι και παρατηρούσα να γίνονται εκφραστικοί communicators …οι μηχανικοί και οι πωλητές χωρίς να κρατούν excel στο χέρι. Βγήκε πιο αυθεντική, γιατί είπαν την αλήθεια, ποιά προβλήματα και προκλήσεις πρέπει να λύνει η επικοινωνία. 

Στα Whiteboard workshops όλα ξεκινούν από λευκό χαρτί. Ναι, τίθεται ένας κεντρικός στόχος, αλλά για να πάμε προς τα εκεί, παρουσιάζονται με ειδικές τεχνικές καλές πρακτικές και η ομάδα ξεπερνά τις καλές πρακτικές …με δικές της καλύτερες, έχοντας λύσει προβλήματα και αγκυλώσεις της επιχείρησης. Η συμφωνία όλων σημαίνει κοινή πορεία και επιλύει το “πως θα το κάνουμε αυτό, αφού δεν το έχουμε ξανακάνει;“. Τη μεθοδολογία την εφαρμόζουμε σε δεκάδες θεματικές περιοχές και έτσι βοηθούμε τα στελέχη και τις ομάδες τους να πάρουν φωτιά ξανά.   

I want to caution you against the idea that balance has to be a routine that looks the same week in and week out. – Kevin Thoman

Και επειδή αναφέρθηκα στην καμπάνια της Ericsson, δείτε τη φαντασία και το χιούμορ του drone που μεταφέρει ακόμη και σπίτια. Βγήκε από ένα workshop που οι συμμετέχοντες είχαν ένα μόνο δημιουργικό brief: βρείτε τις πιο προχωρημένες ιδέες, για να δείξουμε που θα φτάσει η τεχνολογία αφού υποστηρίζουμε πως “empowers each person to reach its full potential” (προσέξτε το, δεν ήταν διαφημιστές):



Σε ποιά workshops έχουμε δει μοναδικές ιδέες

Στις επιχειρήσεις που έχουμε συνεργαστεί, διοργανώνοντας workshops (φαρμακευτική, τεχνολογία, εισαγωγείς, λιανική, software/IT κ.ά.), παρατηρούμε, ότι το πραγματικό manpower και το συλλεκτικό μυαλό των στελεχών της επιχείρησης είναι πιο δυνατό μαζί, απλά δεν τυχαίνει να συνδημιουργεί στην καθημερινότητα. Εχουμε διοργανώσει Whiteboard workshops:

  • Digital transformation
  • Company reorganization
  • Μessaging & storytelling briefing
  • Annual communication programs
  • Corporate Affairs & Communication workshops
  • Content creation workshops

Οι 3 κίνδυνοι που απομακρύνουν την επιχείρηση από την πραγματικότητα

Οι τρείς κίνδυνοι που απομακρύνουν την επιχείρηση από την πραγματικότητα, όταν όλοι κι όλα …είναι κλεισμένα στο γραφείο (και για αυτό βοηθούν τα workshops) είναι:

  1. Οι εργαζόμενοι δεν παράγουν σκέψη προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας ακόμη σε μικρά πράγματα (πχ. οργανωτικές βελτιώσεις). Κινδυνεύουν να γίνουν παθητικοί και αργοί, άρα η επιχείρηση δεν παίρνει πίσω το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, μιας και εκείνοι περιμένουν τα πάντα να συμβαίνουν ‘top-down’, σαν να είναι εντολές. Σύγχρονες εταιρίες αναθέτουν τη στρατηγική και υλοποίηση μεγάλων εσωτερικών έργων, αναδιοργανώσεων, νέων προϊόντων σε διατμηματικές ομάδες, για να έχουν συνολικές και καλύτερες λύσεις. Ετσι, αποφεύγουν το συνηθισμένο «δεν είναι δική μου δουλειά». Αν οι εργαζόμενοι παγιδευτούν στη ρουτίνα, κουράζονται γρηγορότερα ψυχολογικά και μπορεί να νιώσουν ότι «βάλτωσαν».
  2. Η επιχείρηση δεν φέρνει πραγματικά καινούργιες ιδέες από τα «έξω προς τα μέσα». Οσο κι αν προσπαθούν οι πωλητές, και όσο αν μαθαίνουμε τις κινήσεις και τις τιμές του ανταγωνισμού, αυτά δεν είναι νέες ιδέες. Δεν ακούμε τον καταναλωτή, δεν βλέπουμε τις αλλαγές της αγοράς, δεν καινοτομούμε σε Marketing και επικοινωνία. Μεγάλος επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης 4 εταιριών) μου έλεγε, ότι τα στελέχη του ζητούν τη γνώμη και την παρουσία του σε κάθε πρόβλημα. Δεν ξέρουν πια από μόνοι τους, αν πρέπει να γίνουν αλλαγές, τι δεν πάει καλά και που θα μπορούσαν να εστιάσουν. Αυτό είναι μια αρρώστια για την επιχείρηση, που πιθανώς τη δημιούργησε ο ίδιος. Γιατί ακόμη κι αν πηγαίνει καλά εμπορικά μια επιχείρηση, κανείς δεν ξέρει το opportunity cost από τις νέες ιδέες, προϊόντα, υπηρεσίες, οργανωτικές βελτιώσεις που δεν υλοποιήθηκαν.
  3. Γίνεται αργή η επιχείρηση σε αντιδράσεις προς τον ανταγωνισμό και την εξέλιξη της αγοράς, δηλαδή των καταναλωτών, των δικτύων διανομής και της ψηφιακής πρόσβασης. Αν μάλιστα η επιχείρηση δεν έχει στην κουλτούρα της την έρευνα αγοράς, τη συχνή επικοινωνία με την αγορά, την ανάλυση του ανταγωνισμού …μπορεί όλα να νιώθουν ότι όλα πάνε καλά, αλλά δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα.

Βγείτε έξω από το γραφείο (πραγματικά και συμβολικά)

Η αγωνία του στελέχους που μου ανέφερε τον «ιδρυματισμό» που έπαθαν, είναι η αλήθεια που θα έπρεπε όμως να τη λέει προς την επιχείρηση. Γιατί ακόμη και η Διοίκηση είναι εύκολο να μαθαίνει διαθλασμένη την πραγματικότητα. Το έχω ζήσει ως μέλος παγκόσμιου και υπερτοπικού Leadership management team. Ελπίζω να ξέρετε τη θεωρία της αποδόμησης της πληροφορίας…

Πιστέψτε με, ακόμη και τα αντικειμενικά νούμερα στο excel επιδέχονται δημιουργικής εξήγησης, δικαιολογιών, και αναλύσεων που δεν δίνουν καθαρή εικόνα στον CEO. Οχι ότι είναι δύσκολο να δει την αλήθεια, αν το θέλει, αλλά συνολικά η επιχείρηση είναι εύκολο να απομακρυνθεί από την εξέλιξη και την αλλαγή. Τότε το Brand μοιάζει σιωπηλό, η επικοινωνία δεν φέρνει και τρομερά ποτελέσματα, και πάνω απ’όλα τα στελέχη αργοπεθαίνουν στη ρουτίνα. Κι αυτό δεν αφορά μεγάλες, μικρομεσαίες, προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά κάθε ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν για ένα κοινό στόχο.

Εύχομαι να συμφωνείτε. Αν ναι, επηρεάστε εσωτερικά την επιχείρησή σας, προσπαθήστε. Και ας μην κάνετε workshop με τη Borrow My Brain ομάδα, αρκεί μία μέρα εκτός γραφείου για ειλικρινή συνεργασία τμημάτων και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση