Εποχή Value 2.0 με νέο design thinking
I cannot say whether things will get better if we change; what I can say is they must change if they are to get better.
Georg C. Lichtenburg
Εχουμε μπει στην εποχή Value 2.0
Eίναι η εποχή που η προστιθέμενη αξία πηγαίνει πιο ψηλά (και απαιτητικά) από την απλή διαθεσιμότητα του προϊόντος, την έκπτωση τιμής, ή την εγγύηση καλής λειτουργίας. Αυτά ήταν οι μεγάλες επιτυχίες επιχειρήσεων στις δεκαετίες ’80 και ’90, αλλά σήμερα είναι πια ‘commodity’.
Μπήκαμε στην εποχή που η αλλαγή ταρακουνάει ολόκληρα industries. Στην εποχή που πριν μιλήσουμε για εμπόριο, πωλήσεις, διανομή πρέπει να σκεφτόμαστε πως δημιουργούμε εμπιστοσύνη και ψυχολογική ασφάλεια στους ανθρώπους.
‘Οχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά γιατί πλέον οι καταναλωτές είναι πιο αυστηροί, απαιτητικοί και το πιο σημαντικό, έχουν πολλές χιλιάδες επιλογές στο borderless commerce της ψηφιακής εποχής. Μαθαίνουν και αλλάζουν γρηγορότερα.
Design thinking: ‘too much’ για την Ελλάδα;
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις και χρησιμοποιούν στο εξωτερικό συχνά το design thinking στο σχεδιασμό προϊόντων, υπηρεσιών, επαφών και ψηφιακών προϊόντων.
Αντί να μου πεις τι εισάγεις ή παράγεις για να πουλήσουμε, έλα να αφιερώσουμε χρόνο για να θέσουμε πρώτα τις σωστές ερωτήσεις. Η σχεδιαστική σκέψη (design thinking) με τον άνθρωπο στο επίκεντρο μας βοηθά για να αλλάξουμε κάτι, ή να παράγουμε κάτι καινούργιο.
Εστιάζουμε στις ανθρώπινες ανάγκες και συμπεριφορές για να πλοηγούμε την επιχείρηση, την ομάδα, το σχέδιο μας στο μέλλον. Θα γίνει αυτό στην Ελληνική οικονομία που έχει εμπόρους-εισαγωγείς προϊόντων και ‘me-too’ υπηρεσίες; Πολύ δύσκολο. Αναγκαίο όμως όταν επανεξετάζεις το product portfolio και την επικοινωνία σου.
Whiteboard workshop καινοτομίας
Πρόσφατα κληθήκαμε να κάνουμε ένα Whiteboard workshop καινοτομίας σε μια επιχείρηση που αποφάσισε να επανεξετάσει το offer και την επικοινωνία της σκεπτόμενη πέραν των πωλήσεων, πως αλλάζει το κοινό εκεί έξω και πως την επηρεάζει στο business της. Χάρηκα πολύ, μιας και πρέπει να ξανασκεφτούμε τα πράγματα.
Οι design thinkers αντί να πάνε κατευθείαν στο τι θα φτιάξουμε στο εργοστάσιο ή τι θα πουλήσουμε… μετατοπίζουν την οπτική στο μέλλον και την ανθρώπινη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας τεχνικές που δανείζονται από τη ψυχολογία. Εμπνέονται από τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα κίνητρα των ανθρώπων, ώστε να σχεδιάσουν ουσιαστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.
Το να ακούμε βαθιά και να έχουμε συναίσθηση τι πραγματικά χρειάζονται και γιατί επιλέγουν κάτι οι άνθρωποι είναι μια ικανότητα που εξασκείται. Αρκεί η επιχείρηση να μην κάνει υποθέσεις που τη βολεύουν, αλλά να έχει διάθεση αμφισβήτησης όσων έκανε επί μακρόν, για να δει πως θα είναι χρήσιμη και απαραίτητη.
empathy is one of the most important skills of the future
Τι συζητήσαμε και μεθοδεύσαμε με τον πελάτη μας
Στο workshop περάσαμε όλα τα στάδια συλλογικής σκέψης με την ομάδα του πελάτη μας, ακολουθώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, κατανοώντας τα κοινά της επιχείρησης και αμφισβητώντας ρητορικά τις υπάρχουσες παραδοχές.
Τέλος καταλήξαμε σε ιδανικά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, σαν concepts, μαζί με ένα δυνατό story που δεν είχε σκεφτεί η επιχείρηση. Στη διαδικασία περάσαμε από 5 φάσεις:
1. Ενσυναίσθηση (Empathize) – βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των αναγκών των πελατών-χρηστών που έχουμε παραγνωρίσει.
2. Ορισμός προβλήματος – αναλύουμε και συνθέτουμε δεδομένα για να προσδιορίσουμε καλύτερα πρόβλημα, στόχους, επιδιώξεις.
3. Ideation – κάνουμε υποθέσεις και έρχονται οι πρώτες δημιουργικές ιδέες/concepts για 1-2 προϊόντα-λύσεις που θα αξιολογηθούν.
4. Πρωτότυπο – πιθανές εκδόσεις του προϊόντος και του marketing συστήματος, περιγράφοντας action points έρευνας-βελτίωσης.
Το στάδιο της δοκιμής αφορά το τελικό προϊόν, αν τελικά προχωρήσει η επιχείρηση, αλλά να σημειωθεί ότι είναι επαναληπτικό γιατί δοκιμάζεται/τεστάρεται σε πραγματικούς πελάτες-καταναλωτές-χρήστες και στη συνέχεια απαιτούνται οι βελτιώσεις ή τροποποιήσεις.
Για να μπούμε στο κλίμα, εμπνευστήκαμε από μοντέλα αλλαγής και Value 2.0
Δεν μπορώ να μοιραστώ τα insights και τις πολύ νέες, φρέσκες ιδέες που είχαν οι ομάδες του πελάτη μας, αλλά πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την εισαγωγή, που θα σας δώσει το πλαίσιο της εποχής για όποιο είδος επιχείρησης αν έχετε, ή εργάζεστε σε αυτή:
BMB-Innovation-workshop by tpagakis
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!