Digital strategy: το αποτύπωμα σας

Inspiration is the most important part of our digital strategy.

Paull Young

Digital strategy: o ελέφαντας στο δωμάτιο

Mια ομάδα τυφλών άκουσε ότι είχαν φέρει στην πόλη ένα παράξενο ζώο, τον ελάφαντα. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε το σχήμα και τη μορφή του και αποφάσισαν ότι έπρεπε να το γνωρίσουν με την αφή.

Όταν βρήκαν το ζώο, το χέρι του πρώτου ακούμπησε την προβοσκίδα και είπε: – Είναι σαν φίδι. Ο δεύτερος ακούμπησε το αυτί του και είπε: – Μοιάζει σαν βεντάλια. Ο τρίτος ακούμπησε το πόδι και είπε: – Ο ελέφαντας είναι σαν κορμός δέντρου. Ο τέταρτος ακούμπησε το πλάι του ελέφαντα και είπε: – Είναι τοίχος.

H παλιά Ινδική παραβολή εξηγεί και τον τρόπο που μεταφράζεται και περιγράφεται η ψηφιακή στρατηγική από το κάθε στέλεχος ανάλογα από την θέση που εργάζεται. Την αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο και σύμφωνα με τις απαιτήσεις τις δικής του δουλειάς ο Marketer, ένα στέλεχος από το R&D και διαφορετικά ο οικονομικός.

Κι όμως η ψηφιακή στρατηγική είναι το σύνολο όσων προαναφέρθηκαν και αναζητά τον πιο αποδοτικό συνδυασμό δραστηριοτήτων και τεχνολογικών μέσων με σκοπό η επιχείρηση να αναπτυχθεί, βελτιώνοντας την αγοραστική εμπειρία των πελατών της μέσα από την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Από πού μπορώ να ξεκινήσω για να οργανώσω τη δική μας στρατηγική;

Ανεξάρτητα από το αν μόλις ανοίξατε επιχείρηση, ή αν λειτουργείτε χρόνια, δεν υπάρχει κακό timing για να δημιουργήσετε ψηφιακή στρατηγική, η οποία θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε καλύτερα τον τρόπο προώθησης των υπηρεσιών-προϊόντων σας και να ενισχύσετε την αξία που λαμβάνει ο καταναλωτής.

Δείτε ένα παράδειγμα της Domino’s pizza. Τα ψηφιακά κανάλια πρόσβασης δεν θα αντικαταστήσουν την πίτσα αυτή καθ’ αυτή, όμως το mobile app κάνει πιο γρήγορα τα βήματα κάθε παραγγελίας, βελτιώνει χρόνους παράδοσης και δίνει VR στον πελάτη. Αποτέλεσμα, ακόμα πιο ευχαριστημένοι πελάτες από το σύνολο της εμπειρίας!

Think about what the user is going to type – Matt Cutts

Σε ποιούς απευθύνομαι;

Για να βρίσκεστε, όμως, στη σωστή κατεύθυνση για την επιλογή των καταλληλότερων μέσων για τη δική σας επιχείρηση, θα πρέπει πρώτα απ’όλα να γνωρίζετε καλά το κοινό σας. Ποια είναι η ηλικία τους; Απευθύνεστε σε άντρες και γυναίκες; Ποιο είναι το κοινωνικοικονομικό τους επίπεδο; Ποια τα ενδιαφέροντά τους; Χρησιμοποιούν τα social media και, αν ναι, ποια;

Είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε και που θα σας βοηθήσουν να τους διακρίνετε και να αποφασίσετε ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος προσέγγισης. Το κοινό αποτελεί το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται η στρατηγική. ‘Οσο πιο συγκεκριμένοι είμαστε, τόσο πιο επιλεκτικά και μονοσήμαντα πράγματα θα υλοποιούμε.

We need to stop interrupting what people are interested in and be what people are interested in. – Craig Davis, Brandkarma

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως επιχείρηση;

Γνωρίζοντας σε ποιους απευθύνεστε, φτάνει η στιγμή να θέσετε τους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα, μπορεί ο στόχος της επιχείρησής σας να είναι η αύξηση των διαδικτυακών εσόδων κατά 20%, ή η αύξηση κατά 50% των πελατών σας μέσω της Χ ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, λίγοι σε αριθμό, και επιτεύξιμοι, ώστε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της στρατηγικής να είναι μετρήσιμα. Παράλληλα, πρέπει να είναι φιλόδοξοι. Βλέπετε, digital strategies με περιορισμένη φιλοδοξία της επιχείρησης (ή χαμηλή γνώση) έχουν την τάση να αποτυγχάνουν σε βάθος χρόνου. Η ιστορία έρχεται να το αποδείξει με την περίπτωση του Blockbuster (τη μάρκα-οδηγό της εποχής των video club), που ανέπτυξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα ταινιών πριν από το Netflix (αλλά με λάθος τρόπο) και της Kodak, η οποία εφηύρε την ψηφιακή φωτογραφία. Τεράστιες και πολύ επιτυχημένες εταιρείες και οι δύο, χάθηκαν από την αγορά καθώς έδωσαν προτεραιότητα και έμφαση μόνο σε αυτό που παραδοσιακά ήξεραν να κάνουν.

Οι επιχειρήσεις που δεν ψάχνονται, που δεν ξέρουν, που δεν δοκιμάζουν, που δεν έχουν στο DNA τους την αλλαγή δεν μπορεί να έχουν αποτελεσματικές digital strategies. Θα είναι μία από τα ίδια, ή απλά (ακόμη κι αν δεν το σκέφτονται έτσι) θα αντιγράφουν ό,τι κάνει η κατηγορία.

Ο business strategist και καθηγητής του IMD Business School, Knut Haanaes το εξηγεί υπέροχα και η ομιλία του είναι απολύτως σχετική με τη ψηφιακή παρουσία των επιχειρήσεων. Γιατί όλα ξεκινούν από τη στρατηγική επιλογή, τον ορίζοντα και τους στόχους που βάζει η επιχείρηση. Αν μένει πίσω από τις εξελίξεις, ή έχει στρατηγική πορείας στο μέλλον. Αν καινοτομεί ή παραμένει εσωστρεφής. Ολες αυτές οι επιλογές είναι ένα στάδιο πριν τη ψηφιακή στρατηγική. Αν δεν απαντηθούν με σιγουριά, τότε η επιχείρηση γεμίζει τα timelines με θόρυβο…

Ποια κανάλια να επιλέξω;

Είναι τεράστια η πληθώρα των διαδικτυακών καναλιών επικοινωνίας και κάθε μέρα ολοένα και περισσότερα εμφανίζονται. Παρότι πολλές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν παρουσία σε όλα, αυτό είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Χρειάζεται να είστε παρόντες και να δημιουργείτε περιεχόμενο στα κανάλια επικοινωνίας που έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί το δικό σας κοινό. Αν για παράδειγμα, οι πελάτες σας χρησιμοποιούν κυρίως το Facebook, τότε και η δική σας στρατηγική θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το κανάλι.Ποιο περιεχόμενο είναι κατάλληλο;

Ο κάθε ένας από εμάς είναι και χρήστης των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, έτσι έχουμε εικόνα για το τι μας τραβάει την προσοχή σαν πληροφορία, μας είναι χρήσιμο, μας αρέσει ή το προσπερνάμε. Επομένως, όταν αναφερόμαστε στη δημιουργία περιεχομένου δεν μιλάμε για την ανακάλυψη του τροχού.

Μάθετε τί είναι αυτό που θέλει και χρειάζεται το κοινό σας και δώστε το με δημιουργικό τρόπο. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται, μοιράζονται και απαντάνε σε ό,τι αρέσει. Γι’ αυτό δημιουργείστε περιεχόμενο με συνέπεια και άξονα την ποιότητα, έχοντας πάντα υπόψην τους στόχους που έχετε θέσει και θέλετε να πετύχετε, και θα φέρετε κοντά σας ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, στην οποία απευθύνεστε.

Να τονίσουμε πως περιεχόμενο θεωρείται κάθε μήνυμα που επικοινωνεί η εταιρεία σας, είτε πρόκειται για δημοσιεύσεις σε social media, είτε πρόκειται για περιγραφές προϊόντων στην ιστοσελίδα, είτε πρόκειται για podcasts, e-books κτλ.. Κάθε μορφή πληροφορίας που δίνεται στο κοινό αποτελεί περιεχόμενο της στρατηγικής σας.

Δημιουργήστε την αίσθηση της κοινότητας

Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές ο πελάτης-καταναλωτής νιώθει σημαντικός, τον σέβονται, έχει αξία να είναι κοντά στην επιχείρηση κάθε φορά που του αποδίδεται ρόλος και σημασία. Σε κάθε κανάλι του digital strategy που σχεδιάζετε και υλοποιείτε είναι εξόχως σημαντικό να απαντάτε, να συντηρείτε ένα διάλογο. Google comments, σχόλια στα social, απορίες και ερωτήσεις στο website support, βοήθεια στο call center. Οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα σε ένα excel.

Βάλτε χρονικά όρια για την επίτευξη των στόχων

Να θέσετε χρονικά όρια για την επίτευξη των στόχων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα της στρατηγικής και επαναπροσδιορίζοντας τι δούλεψε και τι όχι. Οι στρατηγικοί στόχοι θέλουν χρονικά περιθώρια και προθεσμίες. Το να παρακολουθείτε την εξέλιξη της εφαρμοσμένης στρατηγικής είναι το μισό παιχνίδι της επιτυχίας. Μέσα στους χρόνους που έχετε θέσει πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι, ώστε να αξιολογηθούν ανάλογα τα αποτελέσματα.

Με τα τεχνολογικά μέσα που μας δίνονται, έχετε την πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα και μπορείτε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του τι αποδίδει και τι όχι στην στρατηγική που έχετε εφαρμώσει και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές και παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Τελικά, είναι το αποτύπωμά σας

Να θυμάστε πάντα πως η ψηφιακή στρατηγική κάθε εταιρείας μοιάζει με ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Το δικό της! Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν υπάρχει μια φόρμουλα που να καλύπτει τις ανάγκες όλων, ό,τι και αν σας λένε οι προμηθευτές αντίστοιχων υπηρεσιών.

Πρόκειται για τη χαρτογράφηση των ενεργειών για τους στόχους που εσείς θέλετε να πετύχετε μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και η ομάδα μας θα χαρεί να είναι παραστάτης στην προσπάθειά σας αυτή καταδεικνύοντας τα καταλληλότερα για εσάς εργαλεία και μεθόδους.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση