Περιεχόμενο σε 30 λεπτά;!
We need to stop interrupting what people are interested in and be what people are interested in.
Craig Davis
Δεν λένε, Content is King;
Είναι φράση κλισέ, η οποία ακούγεται πολύ συχνά, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι διέπει κάθε μορφή επικοινωνίας στις μέρες μας. Για σκεφτείτε το… Κάθε φορά που κάνετε μια αναζήτηση στη Google τα αποτελέσματα και οι απαντήσεις που παίρνετε δεν είναι άλλο από το περιεχόμενο που κάποιος δημιούργησε! Ψάχνετε ποιος είναι ο καλύτερος υπολογιστής;.. περιεχόμενο. Σας ήρθε η όρεξη για την καρμπονάρα με την αυθεντική ιταλική συνταγή;.. περιεχόμενο.
Δεν παίζει ρόλο το format του περιεχομένου. Είναι σημαντικό και όλη αυτή η προσπάθεια (blog posts, Instagram posts, memes, GIFs και ό,τι άλλο σκεφτείτε) είναι το περιεχόμενο που σας ξεχωρίζει στην αγορά σας. Υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που τους είναι δύσκολο να σκεφτούν κάθε δράση τους ως περιεχόμενο και το αποτύπωμα που μπορεί αυτό να έχει στο κοινό. Το περιεχόμενο μας ενημερώνει, μας διασκεδάζει, μας βοηθάει να πάρουμε αποφάσεις.
Είναι το παιδί της απελευθέρωσης και εκδημοκράτισης της επικοινωνίας που έφεραν τα ψηφιακά μέσα. Σκοπός του δεν είναι να βομβαρδίσει top-down, αλλά να προσελκύσει κοινό και πελάτες, ενώ χτίζει ευκαιρίες και διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας με αυτούς.
Content is the reason search began in the first place.
Lee Odden
Σε τι υπερέχει της παραδοσιακής διαφήμισης;
Για να απαντηθεί πολύ πρακτικά αυτό το ερώτημα, σας προτείνουμε να διαβάσετε πρώτα το προηγούμενο άρθρο μας για τα συστατικά επιτυχίας του digital brand. Αρκεί για να καταλάβετε πόσα έχουν αλλάξει στον κόσμο του marketing και της επικοινωνίας.
Το περιεχόμενο με τις τόσες διαφορετικές μορφές που δύναται να έχει, σιγουρεύει πως το marketing communication λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο και έχει χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, δίνει στους υπεύθυνους της επιχείρησης άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα και τη δυνατότητα να μάθουν και να προσαρμόσουν τις ενέργειές τους με ευκολότερο τρόπο απ’ότι χρειαζόταν παλιά (άντε να ξαναγυρίσεις τη διαφημιστική ταινία που δεν πέτυχε…). Το περιεχόμενο είναι ακατανίκητο, εφόσον όμως δημιουργεί μια ωραία εμπειρία στο κοινό που δεν είναι πια καθόλου παθητικός δέκτης.
Σε ένα ολοένα ψηφιακά εξαρτώμενο περιβάλλον είναι σημαντικό η επιχείρηση να ανθίσει, να ξεχωρίσει. Για αυτό το περιεχόμενο είναι τόσο σημαντικό: οδηγεί την επιχείρηση να γίνει πιο άμεση, αληθινή, αυθεντική -με αυτή τη σειρά- εκείνη τη στιγμή που σκεφτήκατε ένα post, μια ατάκα, μια εικόνα …αντί να πληρώνει δαπανηρά banners, videos, takeovers, που εκτός των άλλων οδηγούν το κοινό στη χρήση ad blockers.
Περιεχόμενο: αντιμετωπίστε το σαν content offer
Ενας από τους κύριους λόγους που οι εταιρείες έχουν websites είναι για να μπορεί το κοινό να έχει ένα παράθυρο που βλέπει μέσα στον κόσμο τους. Αρκεί, όμως, ένα παράθυρο; Ας μη συζητήσουμε τώρα τα παρατημένα websites… Αλλά πώς θα τους κάνετε να περάσουν το κατώφλι και να μπουν, με δική τους πρωτοβουλία; Πώς από επισκέπτες θα μετατραπούν σε δυνητικοί πελάτες;
Your goal should be to own quality time in your customer’s inbox.
Tom Fishburne
Το content offer είναι η απάντηση! Δημιουργείτε περιεχόμενο υψηλής αξίας για αυτούς, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση και να το αποκτήσουν. Μπορεί να είναι συμβουλές καλού ύπνου από μία εταιρία στρωμάτων. Συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό αποκλειστικών μελών. Η βράβευση της καλύτερης ιδέας των καταναλωτών σας για ένα νέο προϊόν. Βεβαίως μπορεί να είναι μια νέα εμπορική πολιτική. Ολα όμως φτιαγμένα στη γλώσσα, τη στιγμή, τη ζωή και τις αξίες του κοινού. Και πάνω απ’όλα προσκαλώντας το κοινό να συναλλαγείτε, να συνομιλήσετε, να συνεχίσετε το διάλογο που ξεκίνησε με ένα κλικ.
‘Ασκηση: δημιουργία περιεχομένου σε 30 λεπτά
Καθώς στις μέρες μας ο χρόνος είναι χρήμα, σκεφθείτε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώσετε σωστά κάθε λεπτό του. Για παράδειγμα, δίνοντας τώρα 5 λεπτά από τον χρόνο σας, θα διαβάσετε πως ακριβώς μπορείτε να επενδύσετε τα επόμενα 30 λεπτά αποδοτικά και δημιουργικά ώστε να φτιάξετε μόνοι σας το περιεχόμενο που χρειάζεστε.
Πρόκειται για μια άσκηση που μπορείτε να την κάνετε με την ομάδα σας στην επιχείρηση, για να δοκιμάσετε και να εξασκήσετε το συλλογικό, δημιουργικό μυαλό σας. Να σκεφτείτε δηλαδή πως εσείς ως ομάδα θα κάνατε το περιεχόμενό σας, για να αυξήσετε το κοινό και τα αποτελέσματά σας. Μην βιαστείτε να πείτε, μα έχουμε διαφημιστική που το κάνει, γιατί και ο συνεργάτης σας χρειάζεται brief, κατεύθυνση, οδηγίες από εσάς. Για εξασκηθείτε λοιπόν, για να τους δίνετε καλύτερο brief. Ξεκινάμε!
Μετρήστε χρόνο με την ομάδα σας
Εφτασε η στιγμή της δημιουργίας! Κάντε τον moderator της ομάδας σας και ακολουθήστε τμηματικά τα επόμενα 6 βήματα για να φτιάξετε ένα content offer σε 30 λεπτά. Προσοχή: α) δια βοής όλα τα μέλη της ομάδας συνεισφέρουν με ιδέες και β) εσείς κρατάτε τις δύο πιο δυνατές που είναι και κάπως σχετικές (δεν μπορεί ο ένας να λέει έκπτωση τιμής και ο άλλος να λέει για την ιστορία της επιχείρησης – δεν είναι σχετικά).
Αν η ομάδα δεν ολοκληρώνει μέσα στο χρόνο, προχωράτε στο επόμενο βήμα, θα κάνετε τη σύνθεση (σαν puzzle) στο τέλος.
#1 > Συμφωνήστε σε μια φόρμα buyer persona ποιο είναι το κοινό
Περιγράψτε βάση στοιχείων ή του αισθητηρίου σας σε ποιόν ακριβώς μιλάτε. Θα βρείτε μέχρι δωρεάν φόρμες στο διαδίκτυο. Ξεκάθαρη εικόνα.
#2 > Βρείτε το θέμα, για το οποίο θα επικοινωνήσετε προς το κοινό (10 λεπτά):
Επιλέξτε το θέμα που τους αφορά (δίνει λύση, ή πληροφορίες, ή καλύπτει ανάγκη τους) και απλά γράψτε το σαν περιοχή (όχι, δεν κάνουμε μηνύματα τώρα). Προσοχή το θέμα, πρέπει να συσχετίζεται με δραστηριότητα ή στόχο της επιχείρησης.
#3 > Keywords (5 λεπτά):
Ορίστε ως ομάδα τις 3 πιο σημαντικές λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσετε για την προώθηση και αναζήτηση του θέματος που επιλέξατε, για να οδηγηθεί το κοινό σε εσάς.
#4 > Δομή και περιεχόμενο του content offer (5 λεπτά):
Είδατε που βιαζόσασταν; Τώρα ήρθε η ώρα για μηνύματα. Αρχίστε να γράφετε ιδέες, αλλά να είστε συνοπτικοί αποφεύγοντας περιττές αναλύσεις. Μια ατάκα σαν πρώτο draft ενός μηνύματος και ένα-δύο σημαντικά bullet points. Ολα να κάνουν νόημα σε αυτούς, όχι πάλι ανακοινώσεις εταιρίας….
#5 > Επιλέξτε τη μορφή του content offer (5 λεπτά):
Το content offer μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές μορφές: eBook, Webinar, Podcast, Video, PDF download, FB post, Kit μέρους προϊόντος, κλειστό group δοκιμής νέας υπηρεσίας. Χιλιάδες δυνατότητες, αλλά πρέπει να επιλέξετε έως 2 που θα είναι πιο άμεσα ελκυστικές, χρήσιμες και σχετικές(!) στο κοινό-στόχος.
#6 > Τελικό review και διορθώσεις (5 λεπτά):
Κάνει ένα τελευταίο έλεγχο η ομάδα, αν κάτι δεν βγάζει νόημα και είστε έτοιμοι για να επικοινωνήσετε με τους μελλοντικούς σας πελάτες! Ακόμη και αν αυτό έγινε για άσκηση, είναι σίγουρο πως είστε πολύ καλύτερα έτοιμοι να δώσετε brief στη διαφημιστική σας. Αφήστε δε, που έτσι εκπαιδεύεται η ομάδα σας να σκέφτεται γρήγορα και ουσιαστικά. Διπλό όφελος!
Ορισμένα παραδείγματα για να αντλήσετε έμπνευση
Η Toyota δημιούργησε βίντεο με οδηγίες που δείχνουν πώς να εγκαταστήσει ο οδηγός σχάρα οροφής. Το θεωρείτε απλοϊκό; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι δεν ξέρουν κάτι για τη χρήση προϊόντος ή υπηρεσίες; Ξέρετε πόσοι θα το χαρούν, αφού δεν θα πήγαιναν ποτέ σε ένα dealer να ρωτήσουν;
O συγγραφέας Brendon Burchard έδωσε στο κοινό δωρεάν πρόσβαση στο σεμινάριό του “Four Breakthroughs” φέρνοντας νέο κοινό στην πλατφόρμα του και δημιουργώντας αυτόματα μία λίστα από υποψήφιους πελάτες. Παλαιότερα η προσφορά του είχε τη μορφή κλασσικού βιβλίου, που έπρεπε να μπεις και να αγοράσεις από την Amazon (“The motivation Manifesto” paperback).
Η δημιουργία περιεχομένου είναι δημιουργική, γρήγορη, και απαιτεί βεβαίως τη γνώση των νέων ψηφιακών τρόπων. Αλλά είναι η πιο σίγουρη ευκαιρία να αφουγκραστεί η επιχείρηση το κοινό, να δανειστεί εμπειρία από καλές πρακτικές και να ξεχωρίσει.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν ‘me-too’ επικοινωνία. Και για αυτό ακριβώς το λόγο ξεκινήσαμε να παρέχουμε μία ώρα δωρεάν συμβουλευτικής, ώστε να βοηθούμε κάθε επιχείρηση να προγραμματίσει καλύτερο marketing activation στη συνέχεια με τους συνεργάτες της που θα το υλοποιήσουν, και για αυτό το Brain shop είναι γεμάτο συνεργατικές και γρήγορα παραγωγικές λύσεις. Κάντε την άσκση, μην υποτιμήσετε τη συμβουλή μας.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!