Business blogging με συνέπεια

Success is neither magical nor mysterious. Success is the natural consequence of consistently applying basic fundamentals.

E. James Rohn

Blogging: Θέλει συνέπεια!

Ολοι έχουμε ακούσει, όταν ήμασταν μικροί, τις ιστορίες του Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι, του Αλί Μπαμπά με τους 40 κλέφτες και τα 7 ταξίδια του Σινμπάντ του Θαλασσινού. Ιστορίες που αφηγούνται τις περιπέτειες ηρώων, οι οποίοι αποτελούν κομμάτια ενός αφηγηματικού συνόλου, γνωστού και ως «Χίλιες και μία νύχτες της Αραβίας».

Εδώ, όμως, δε θα αναφερθούμε στην αφηγηματική αρτιότητα και τις πολυποίκιλες τεχνικές storytelling που τόσο περίτεχνα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αυτών των ιστοριών, αλλά στη συνέπεια, με την οποία αυτές ειπώθηκαν.

O βασιλιάς της Σασανίας (Ινδίας και Κίνας, μέσα 7ου αι. π.Χ.), Shahryar, εκτελούσε το επόμενο πρωί κάθε γυναίκα που παντρευότανε. Μέχρι που παντρεύεται την Scheherazade και τη νύχτα του γάμου τους εκείνη αρχίζει να λέει στον βασιλιά μια ιστορία, χωρίς να την τελειώσει. Ο βασιλιάς περίεργος να δει πως τελειώνει η ιστορία αναγκάζεται να αναβάλλει την εκτέλεση. Αυτό συνεχίζεται σταθερά και με συνέπεια για χίλιες και μία νύχτες, ώσπου ο βασιλιάς αποφασίζει και της χαρίζει τη ζωή.

Δεν λέμε ότι το αναγνωστικό σας κοινό σε περίπτωση που δεν του κρατήσετε το ενδιαφέρον, θα σας αποκεφαλίσει… Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι αν δεν είστε συνεπείς απέναντί του και δεν ανανεώνετε τακτικά και με ενδιαφέρον υλικό και άρθρα το blog σας, σύντομα θα σας γυρίσει την πλάτη και θα σας ξεχάσει, αναζητώντας αλλού πηγές και άρθρα που να εξάπτουν και να ικανοποιούν τη φαντασία, την περιέργεια και την θέλησή τους για μάθηση. Δυστυχώς, δεν λειτουργεί στις μέρες μας το «γράφω όταν έχω κάτι να πω». Εαν πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε μια κοινότητα από σταθερούς αναγνώστες, τότε θα πρέπει να ανεβάζετε τακτικά φρέσκο περιεχόμενο στο blog σας.

Ιδιαίτερα αν έχετε επιχείρηση όποιου είδους και μεγέθους

Δεν είναι πετυχημένοι οι bloggers που γεννούν καθημερινά άπειρες ιδέες και δημιουργούν νέο υλικό. Είναι εκείνοι που ακολουθούν ένα συνεπές σύστημα που ακολουθούν και δεν χάνουν το focus τους σε αυτό που θέλουν να να επικοινωνήσουν.

Οι επιχειρήσεις, συχνά, νιώθουν το blogging ως βαρύ και ασήκωτο task. “Εχουμε πιο επείγοντα θέματα” λένε οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι. “Ποιος να το κάνει;” αναρωτιούνται πολλοί, σαν να ψάχνουν ανάμεσά τους τον μέγα λογοτέχνη της παρέας. Αλλά ξεχνούν πως τα ψηφιακά τους ίχνη τα αναζητά το κοινό. Τι πιστεύουν για το θέμα Χ, ποιά θέση παίρνουν σε ένα δημόσιο θέμα, τι πρόσφεραν στην κοινότητα Ζ, τι γράφει προσωπικά ο επιχειρηματίας που έχει αξία να μάθουμε. H πολυδιάστατη ζωή μιας οπποιαδήποτε εταιρίας ούτε κατά 10% δεν βρίσκεται μέσα στα εταιρικά website/blogs: βραβεύσεις, επιτυχίες, νέα προϊόντα, νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι, εμπειρίες, εταιρικές συμφωνίες, εκπαίδευση, δικαιώματα καταναλωτών, διεθνής δράση εταιρίας κλπ.

Θέλει διάθεση, μεράκι και σύστημα

Οπως η Ασπα Τσαμαδή διδάσκει τους μαθητές της στο Blog Success, έτσι και εμείς στην ομάδα Borrow My Brain προσπαθούμε να δείξουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τι χάνουν όταν δεν μπλογκάρουν, ή σε ποιές περιοχές το χρειάζονται στη ψηφιακή στρατηγική τους.

Αφήστε που είτε προσωπική, είτε μεγαλύτερη επιχείρηση αν το κοινό δεν ξέρει ποιος ακριβώς είσαι, σε τι είσαι καλός και τι πρεσβεύεις, εύκολα διαμορφώνει πρόχειρες αντιλήψεις για σένα – και η άγνοια είναι η πιο αρνητική! Πολλοί μας ρωτούν, ποιο είναι το σύστημα που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση στο blogging, ώστε να έχει συνέπεια και κατ’ επέκταση επιτυχία;

Νο1. Διάλεξε για τι θέλεις να μιλήσεις

Μην περιμένεις να πουλάς από τη digital υποδομή σου χωρίς να μιλάς και να γράφεις για το θέμα που πρέπει. Βεβαίως, είναι αδύνατον να μπλογκάρουμε για όλους και για όλα. Γι’αυτό επιλέξτε να γράψετε για κάτι που αγαπάτε και σας ενδιαφέρει. Κάτι που είναι στην καρδιά της στρατηγικής και της μακροχρόνιας δημόσιας παρουσίας σας.

The currency of blogging is authenticity and trust.
Jason Calacanis

Επιλέγοντας ένα θέμα, και αναπτύσσοντάς το, θα ανακαλύψετε πως προσελκύετε το δικό σας κοινό. Ενας ή δέκα δεν παίζει ρόλο για αρχή. Αν δραστηριοποιήστε στο χώρο του food μπορείτε να γράφετε άρθρα για τη βιομηχανία, να αναφερθείτε στις αναδυόμενες τάσεις, να μιλήσετε για ανθρώπους που θαυμάζετε από τον χώρο ή ακόμα και να περιγράψετε και να μοιραστείτε μια μέρα από την εργασία σας.

Δημιουργείστε περιεχόμενο με αξία, μέσα από συμβουλές και προσωπική εμπειρία, ώστε οι αναγνώστες να θέλουν να επιστρεψουν στο blog και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. “Δένονται” μαζί σας, προτιμούν την οπτική σας, διαβάζουν και κουνάνε το κεφάλι. Τους δίνετε αξία, αν η οπτική σας έχει κάτι ιδιαίτερο. Δείτε για παράδειγμα το Greatist, ένα blog με θέμα την προσωπική υγεία (food, fitness, beauty, life), το οποίο στηρίζεται στην επιστήμη.

‘Αλλο παράδειγμα, το Art of Manliness που απευθύνεται στο αντρικό κοινό και πραγματεύεται θέματα που αφορούν στην αυτοβελτίωση και την προσωπική ισορροπία. Ενδιαφέρουσα οπτική, δε συμφωνείτε;

Νο2. Υπομονή και επιμονή

Κανείς δεν έγινε αστέρι σε μια νύχτα! ‘Εγραφα χρόνια στο Andro.gr και στο Deasy.gr άρθρα που ακόμη διαβάζονται από το κοινό, αλλά εγώ σε καθένα ξεχωριστά μάθαινα κάτι καινούργιο. Τι δουλεύει, τι όχι. Τι άρεσε και γιατί. ‘Ετσι συμβούλευα πρόσφατα και μια φίλη-δημιουργό, που κάπου μέσα της ίσως πίστευε πως είναι χαμένος χρόνος …αλλά τα γραπτά μας είναι η βιτρίνα μας, οι αισθήσεις για την επιχείρηση και το perception validation του κοινού-επισκέπτη πως εννοείς ό,τι κάνεις.

Μπορείτε να γράφετε ένα μικρό άρθρο την ημέρα για τις επόμενες 100 ημέρες; Είναι το ημερολόγιο σας. Είστε πρόθυμοι να γράφετε καθημερινά ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιος που να διαβάζει τα άρθρα και κείμενα που δημοσιεύετε; Παρά τις απογοητεύσεις είστε διατεθειμένος/η να συνεχίσετε αυτήν την προσπάθεια;

Ο επαγγελματίας κειμενογράφος δεν είναι παρά ένας ερασιτέχνης που δεν τα παράτησε
Richard Bach

Το blogging θέλει εξάσκηση και επιμονή. Αφοσίωση και πείσμα. Δεν είναι κάθε μέρα εύκολη, υπάρχουν και τα writing blocks. Ούτε το κοινό θα σας ανακαλύψει από τα πρώτα σας κιόλας άρθρα. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να τα παρατήσετε, πριν καν ξεκινήσετε. Αντίθετα, συνεχίστε να γράφετε. Το όνομά σας, η φήμη σας και οι αναγνώστες θα πληθύνουν με τον καιρό, όσο περισσότερο ενισχύεται η παρουσία σας μέσω των δημοσιοποιήσεών σας.

Δύο αληθινά παραδείγματα

Στην Ericsson προτείναμε στον Hans Vestberg (στην αρχή ως ιδέα για το HR/employer brand, αλλά αργότερα είδαμε τη μεγαλύτερη αξία) και δέχτηκε να τον ακολουθεί κάθε μέρα ένας intern και να καταγράφει την ημέρα του CEO. Ο νέος εργαζόμενος έγραφε στο εταιρικό blog και στα social media τι business μαθήματα παίρνει και τι ανακαλύπτει στον corporate κόσμο. Το αποτέλεσμα χτύπησε πράσινο! Χιλιάδες αναγνώστες μαζεύονταν στο blog της εταιρίας και διάβαζαν με +60% χρόνο παραμονής αυτό το συγκεκριμένο blogging περιεχόμενο.

Ο software engineer Nuseir Yassin έγινε γνωστός ως NAS το 2016 αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Στη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε κάθε μέρα ένα μονόλεπτο βιντεάκι που παρουσίαζε την ημέρα του και το ανέβαζε στο Facebook. Αυτό το έκανε για 1.000 μέρες συνεχόμενα συγκεντρώνοντας τελικά εκατομμύρια followers.Νο3. Κάντε ένα βήμα τη φορά

Χρειάζεστε στρατηγική και πλάνο για να έχετε επιτυχία και ανάπτυξη που με τη σειρά τους θέλουν χρόνο για να αποδώσουν αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα θέλουν, αντίστοιχα, αξιολόγηση, ώστε να κρίνετε στην πορεία ποιες αλλαγές και προσαρμογές χρειάζεται το σχέδιό σας. Είναι μία σειρά βημάτων που η επανάληψή τους θα σας οδηγήσει στην αυτοβελτίωση και καλύτερη επικοινωνία με το κοινό σας.

Στο Borrow My Brain blog αποφασίσαμε να το γυρίσουμε στα Ελληνικά, γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει άθλιο και παραπλανητικό περιεχόμενο για τις επιχειρήσεις, το marketing, το (ξεχασμένο) branding in its true, strategic sense. Δεν πιστέψαμε πως θα σώσουμε τον κόσμο, αλλά και 10 να είναι οι επιχειρήσεις ή τα στελέχη που θα μπουν σε σκέψη και θα διεκδικήσουν καλύτερο performance, πετύχαμε! Κάθε μέρα προσθέτουμε ένα ακόμη στοιχείο και δοκιμάζουμε.

Παρακολουθήστε τον τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες προσέρχονται στο blog σας και στη συνέχεια προσαρμόστε τις αναρτήσεις σας, ώστε να ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά τους. Χρησιμοποιήστε τα analytics, ώστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα πoια άρθρα ήταν δυνατά, και αν το blog βγάζει προς τα έξω την επιθυμητή εικόνα της επιχείρησης ή του ποιοί είστε. Μην βιάζεστε, κάντε ένα βήμα τη φορά.

Νο4. Κάντε το blogging κομμάτι της καθημερινότητάς σας

Η δική μας ‘Ασπα Τσαμαδή διηγείται πάντα πως χρησιμοποιεί το σημειωματάριο ιδεών της. Καθετί που συμβαίνει στην επιχείρηση είναι μια στιγμή που αξίζει να διαβάσει το κοινό. Σημειώστε ό,τι σας δημιουργεί μία σκέψη, τραβήξτε μια φωτογραφία και ανεβάστε τα. Το blogging δεν έχει κανόνα να είναι όλα τα άρθρα long-forms. Αρκεί η έμπνευση της στιγμής. Οι εργαζόμενοι που ξεφορτώνουν ένα φορτηγό και το κάνουν σε 10′. Δύο στελέχη σας που σκέφτονται το επόμενο προϊόν. Μια σύναξη για τα γενέθλια συναδέλφου. Το κοινό δεν ξέρει τι συμβαίνει εκεί μέσα, αλλά είναι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες και “συνδέονται” με ανθρώπινες στιγμές. 

I only write when inspiration strikes. Fortunately, it strikes at 9 o’ clock every morning.
William Faulkner

Όπως ξυπνάμε, πλένουμε τα δόντια, μαζεύουμε το σπίτι κτλ., το γράψιμο είναι άλλη μια καθημερινή ενέργεια. Γράψτε για οποιαδήποτε ιδέα σας έρχεται, γράψτε ακόμα και για το γεγονός ότι δεν έχετε καμία ιδέα. Αυτό που πετυχαίνετε, είναι να δημιουργήσετε μια (αναγκαία) digital συνήθεια να εκφράζετε τον εαυτό σας και τις σκέψεις σας. Είναι ένα προσόν. Εξελίσσεται και βελτιώνεται με τον χρόνο, καθώς το ίδιο σας το μυαλό εκπαιδεύεται να είναι πιο δραστήριο, δημιουργικό και παραγωγικό σε ιδέες και έκφραση.

Μην ξεχάσετε ποτέ

Μην ξεχάσετε ποτέ, πως η συνέπεια δεν κατακτάται με μια-δυο μέρες προσπάθειας blogging. Χρειάζεται χρόνο και επιμονή. Αρκεί να πάρετε την απόφαση σήμερα και να αρχίσετε να δουλεύετε με μεθοδικότητα και στόχους, καθώς όπως λέει και μια παλιά κινέζικη παροιμία: “Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα!

Η δική σας στιγμή έχει φτάσει για να δείξετε και να μοιραστείτε με το κοινό σας τις ιδέες σας, τις εμπειρίες σας, τις γνώσεις σας, αλλά και το όραμά σας. Και αν χρειαστείτε, εμείς θα σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε τη blogging διαδρομή σας, δείχνοντας τις μεθόδους που θα σας φέρουν πιο σύντομα σε αυτή. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα με την Borrow My Brain γιατί… η δεύτερη καλύτερη στιγμή σας είναι εδώ!


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση