Το Borrow My Brain μήνυμα του Πάσχα

Μια επιστολή προς φίλους, συνεργάτες, “δικούς” μου για το “μετά” της πανδημίας


Δικοί μου άνθρωποι…

Οι Ηλίας, Τζένη, Γιώργος, Ζωή, Χρυσάνθη, Αναστασία, ‘Αγγελος, Ευγενία, Δημήτρης, Σπύρος δεν γνωρίζονται μεταξύ τους αλλά είναι άνθρωποι που μαζί τους πορεύομαι, μιλάω, συνεργάζομαι, μαθαίνω, δίνω και παίρνω. Αυτό το Πάσχα που η καρδιά μας ήταν κάπως “βαριά”, αντί για κάρτες τους έστειλα (17/04/2020) αυτό το κείμενο, που γυρνοβολούσε στο μυαλό μου πολλές εβδομάδες.


(Αντί κάρτας για το) Πάσχα 2020. 

Αυτές οι γιορτές είναι περίεργες. Θα λείπουν φίλοι, γονείς από το τραπέζι. Πολλοί, όπως και εγώ, έχουμε τρομάξει από την εξάπλωση του ιού. Με 143.882 νεκρούς, η πρώτη σκέψη είναι η ασφάλεια όσων νοιαζόμαστε. Να είμαστε ξανά όλοι μαζί. Οικογένειες. Συνεργάτες. Φίλοι. Γείτονες. Πελάτες. ‘Ολοι.

Κάθε μέρα μιλάω με πολλούς. Τα σενάρια καταστροφής δίνουν και παίρνουν. Λογικό. Στα κλεφτά το μυαλό πάει, στο τι θα κάνουμε μετά, τα οικονομικά, την υγεία των επιχειρήσεων και τα προς το ζην ανθρώπων, των οικογενειών μας. Είναι σιωπηλή η ανησυχία μπροστά στον ιό, αλλά είναι εκεί, το ξέρω και θέλω να σας πω κάτι για αυτό, επειδή είστε κοντά μου.

Εχω ζήσει 3 φορές τη διαδικασία να κόβονται εταιρίες στο μισό. Την κατάρρευση της αγοράς επικοινωνίας στην αναταραχή 2008 και το 2017 έγινα ο ίδιος «θύμα της κρίσης». Ενιωθα το ίδιο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Σας λέω όμως με σιγουριά, πως πρέπει να αντισταθούμε στις κακές ειδήσεις. Να είμαστε και να δείχνουμε ατρόμητοι, για να βοηθήσουμε αληθινά τους γύρω μας. Δεν ξέρω πως γίνεται τέλεια αυτό, αλλά το σκέφτομαι κάθε μέρα.

Πρέπει να δείξουμε ηγεσία και δεν εννοώ τίτλους. Ενσυναίσθηση, υποχώρηση του «εγώ», έμπνευση από τις ομάδες μας, ανακάλυψη νέων τρόπων εργασίας, συνεργασίας, και προϊόντων-υπηρεσιών. Ευελιξία με αποφασιστικότητα. Δημιουργικότητα και αυστηρότητα. Γενναιοδωρία και δυναμισμό. Αποτυχίες και μάθημα. Για να μην νικηθούμε από το «μετά».

Δεύτερον, πρέπει να σκεφτούμε την Αλλαγή και το σχέδιο μας προσωπικά, εταιρικά, ανθρώπινα για να είμαστε relevant. Οι μάσκες τυπώνονται 3D, το Zoom έγινε τηλεργασία, οι εταιρίες προσφέρουν όσο ποτέ, διεθνείς αλυσίδες έχουν ώρες αγορών για ηλικιωμένους, funds θα χρηματοδοτήσουν Ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι επιστήμονες αγνοούν τις φαρμακευτικές και ενώνονται στο cloud …μέχρι και το Ελληνικό κράτος καινοτομεί!

Αυτά λοιπόν είναι τα δύο πράγματα που ορίζουμε: α) η ψύχραιμη και θετική παρουσία μας και β) το σχέδιο όσων πρέπει να κάνουμε με φρέσκο μυαλό. ‘Ισως ακούγομαι λίγο φιλοσοφικός, αλλά γράφω με τη σκέψη μου σε καθένα από εσάς.

Με όλα αυτά θέλω να πω, ότι δεν πρέπει να μας παρασύρει ο φόβος, αλλά να ετοιμαστούμε για την αναστάτωση με growth mindset, όσο κι αν σας ακούγεται τρελό. Φτιαχτήκαμε για να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε. Και έτσι θα βγούμε από την κρίση COVID19. 

Σας στέλνω θετικές σκέψεις και μαζί ευχές. 

Φιλικά,
Τάσος Παγκάκης


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση