Οι 9 συμβουλές μας στους νέους επιχειρηματίες

The only thing worse than starting something and failing… is not starting something.

Seth Godin

Βλέπουμε δύο μεγάλες ομάδες υποψήφιων και νέων επιχειρηματιών

Εχοντας βοηθήσει επιχειρηματίες να βελτιώσουν το Marketing και την επικοινωνία τους (και συνεχίζουμε, δίνοντάς τους μια ώρα δωρεάν συμβουλευτικής με το Brand Health Check), διαπιστώνουμε τη μεγάλη αλλαγή που έχει συμβεί στην οικονομία. Μοιάζει σαν να έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλες ομάδες: α) οι ‘reckless’ που χωρίς καμμία αίσθηση ρίσκου ή γνώση του παιχνιδιού προχωρούν χωρίς σχέδιο (το γνωστό, …αρκεί ένα καλό website) και β) εκείνοι που ανησυχούν τόσο πολύ, που βάζουν εμπόδια στον εαυτό τους.

Σήμερα που έχει ξεφτίσει το concept “εργασιακή ασφάλεια”, και η αμοιβή ενός υπαλλήλου καταλήγει τόσο χαμηλά, υπάρχουν εν δυνάμει δεκάδες χιλιάδες νέοι επιχειρηματίες. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, που κάνουν αλλαγή καριέρας, που απολύθηκαν, που φτιάχνουν μια startup, που θέλουν να ξεκινήσουν κάτι νέο στη ψηφιακή οικονομία. Γράφουμε και για τις δύο ομάδες, για να ωφεληθούν από τους “χρυσούς” κανόνες, που περιέχουν μεγάλες αλήθειες και positive strokes για να ανοίξουν τα φτερά τους και να βρούν τη δική τους θέση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Νο1. Μην περιμένετε, μένοντας αδρανείς

Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν επιχείρηση για να είναι κύριοι του εαυτού τους. ‘Αλλοι να κάνουν ένα χόμπι πλήρη απασχόληση. ‘Οποιο και αν είναι το κίνητρο και το όνειρο, πόσες φορές αναβάλλατε  τα σχεδιά σας; Πόσο καιρό θα συζητάτε την τέλεια ιδέα; Πόσες φορές θα διστάσετε, μήπως αποτύχετε; Αν περιμέναμε στη ζωή τους καλούς οιωνούς (όπως όλοι θα θέλαμε), θα περιμένουμε αρκετά …δεν θα είναι ποτέ όλα τέλεια. Αφήστε την αναβλητικότητα και αρχίστε τη δράση! Ο χρόνος, η ζωή και οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Η επιτυχία έρχεται μόνο όταν αρχίζεις να πραγματοποιείς και να παλεύεις για τα όνειρά σου.

Νο2. ‘Οχι άλλες δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες μας ηρεμούν ψυχικά (είναι στην ανθρώπινη φύση), αλλά είναι ψέμματα στον εαυτό μας. Και οι δικαιολογίες είναι πολλές φορές οι προφάσεις για να σταματήσουμε. Πώς θα έμοιαζε η νέα εταιρία, πότε θα έχετε τα απαραίτητα χρήματα, την τέλεια ομάδα, το slogan-ατάκα που πουλάει. Το πιο πιθανό, ποτέ!

Οι δικαιολογίες σας κρατούν πίσω και κάποιος θα κάνει την ιδέα πράξη πριν από εσάς. Μια οποιαδήποτε ιδέα / προϊόν / υπηρεσία για να πετύχει, χρειάζεται εσάς στα καλύτερά σας (το ταλέντο, την ενέργεια, το χρόνο και την αφοσίωσή σας). Δεν θα χτίσετε το Brand που θα θέλατε, αν κάνετε ανταγωνιστή τον ίδιο τον εαυτό σας, τις δικαιολογίες και την καθημερινή ρουτίνα που μας κρατούν πίσω.

Νο3. Ευχή να κάνετε αυτό που αγαπάτε

Οπως οι έφηβοι του Λυκείου παγιδεύονται σε επιλογές κατεύθυνσης που κάποιος τους είπε (πχ. “εύκολη η ψυχολογία και έχει λεφτά …κάνεις και coaching”) έτσι και νέοι επιχειρηματίες παγιδεύονται εύκολα από την αντιγραφή. Ετσι έγινε το website, έτσι και το δικό μας. Ετσι πουλάνε αυτοί στο e-shop; To ίδιο κι εμείς!

Δεν πρέπει όμως να φορέσετε ένα ρούχο που δεν σας πάει… Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει πώς όσοι κάνουν ό,τι αγαπούν, το δείχνουν, το νιώθουν, το γράφουν, είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι επιχειρηματίες. ‘Οταν κάτι βγαίνει από μέσα σου, έχεις μεγαλύτερο κίνητρο δέσμευσης και πάθος.

Διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δε θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη  ζωή σου.
Κομφούκιος

Νο4. “Ολα τα λεφτά” είναι στην υλοποίηση!

Οι ιδέες είναι λόγια. Μόνον οι πράξεις, η δουλειά, το ξενύχτι, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, και η λίστα ‘to-do’ μετράνε και αποδίδουν. Ξέρετε πόσες ιδέες ακούμε κάθε εβδομάδα; Δεν έχουν αξία εκτός κι αν υλοποιηθούν, ακόμη κι αν δεν είναι τέλειες. Υπάρχει website που πήρε 2 χρόνια για να φτιαχτεί, που μάλλον ήταν δύο χρόνια χαμένων ευκαιριών. Υπάρχει νέο προϊόν που μπήκε στην αγορά και δεν το υποστηρίζουν οι πωλητές της εταιρίας, ενώ το αγκάλιασε ο καταναλωτής. Καταλαβαίνετε; Η υλοποίηση είναι ένας πολλαπλασιαστής που αξίζει εκατομμύρια και μόνο η υλοποίηση σου δείχνει τι πρέπει να διορθώσεις. Υλοποίηση σημαίνει:

  1. Εχουμε σαφείς στόχους / ξέρουμε που πάμε / τι πρέπει να πετύχουμε.
  2. Η μόνη πυξίδα είναι το κοινό-πελάτες, οι ανάγκες, και οι επιθυμίες που σερβίρετε.
  3. Εχετε μόνο μία ιδέα (έμφαση) και τον εαυτό σας (ελπίζουμε στα καλύτερά του).
  4. Κάθε μέρα κάτι καινούργιο μαθαίνουμε – είναι απόδειξη εξέλιξης και ανανέωση ορμής.
  5. Υπομονή, όλα χρειάζονται χρόνο για το αποτέλεσμα.
  6. Βρείτε τους σωστούς ανθρώπους-συνεργάτες, θα κάνουν τη διαφορά.

Νο5. Γίνετε οι καλύτεροι σε ό,τι και αν κάνετε

Από το μυρωδάτο μανάβικο, έως το σοφιστικέ online service είστε σε διαρκή πόλεμο και πρέπει να είστε οι καλύτεροι και να ξεχωρίζετε. Δύο συμβουλές λοιπόν για να ξεχωρίσετε: α) διαρκής προσωπική εξέλιξη μέσα από επιμόρφωση, ενημέρωση, μελέτη (τα πράγματα αλλάζουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα – ναι, βάλτε στο πρόγραμμά σας τις ώρες που διαβάζετε) και β) παραμείνετε σύγχρονοι και σχετικοί με τον παλμό της αγοράς σας (νέα ανάγκη; νέα υπηρεσία, νέα landing page; νέα προσέγγιση;) προς τους πελάτες σας. Τίποτα δεν είναι στατικό στον χώρο των επιχειρήσεων!


Νο6. Μην δαιμονοποιείτε τα λάθη

Σε όλη μας τη ζωή μόνο τα λάθη μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. Είτε φυσικά, είτε ψηφιακά, σαν συνεργάτες, σαν έμποροι, σαν δημιουργοί περιεχομένου, σαν διευθυντές και για κάθε λάθος: πάρτε βαθιά ανάσα, σκεφτείτε καθαρά, ζητήστε συγγνώμη και αλλάξτε κάτι ως αποτέλεσμα του λάθους που έγινε (και του μαθήματος που πήρατε) – ακόμη και μία λέξη στο website. ‘Ερευνες έχουν αποδείξει, πώς κάθε φορά που διοχετεύουμε ενέργεια σε μία κίνηση θετικής βελτίωσης, ο εγκέφαλος μαθαίνει να λειτουργεί θετικά. Δείτε τα λάθη σαν ευκαρίες να μάθετε.

Νο7. Το επιχειρείν θέλει να βλέπεις μπροστά, την προοπτική

Η επιτυχία της επιχείρησης βασίζεται στο να βλέπεις μακριά και να αλλάζεις διαρκώς! Να υπάρχει ενέργεια, θετικές πρωτοβουλίες και νέες ιδέες. Οσο δύσκολο ή θεωρητικό και αν σας ακούγεται αυτό είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Το κοινό δεν επιλέγει στάσιμες, βαρετές, ρουτινιάρικες επιχειρήσεις αλλά κάθε μέρα κάτι νέο, μικρό, διαφορετικό, κάτι που τους εντυπωσίασε. Καθετί νέο: ασφαλιστική, σύμβουλος, app creator – ό,τι και αν κάνετε! Αν κρατάτε τα πράγματα “όπως είναι” οδηγείτε τη δράση σας σε αδιέξοδα, ή την επιχείρηση σε “πρόωρο θάνατο”. Πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα, αβεβαιότητες και προκλήσεις. Αφήστε όμως την επιχείρηση, τα στελέχη, την ομάδα να εξελιχθεί και εσείς μαζί της, βελτιώνοντας συνεχώς όλο το εύρος των δυνατοτήτων της.



Νο8. Φίλε, there is no overnight success!

Ερχεται νέα επιχείρηση και μας λέει σε 1 χρόνο θέλω 1, 2, 3, 4… Stop there! Ο υπερβολικά μεγάλος ζήλος για γρήγορη επιτυχία, κάνει τις επιχειρήσεις και τις ομάδες τους να υπερβαίνουν την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν και να δώσουν χρόνο σε αυτήν την ανάπτυξη. Βήμα-βήμα, ανά τρίμηνο, τι νέο κάνουμε. Από τον απλό blogger που έχει άδειο το blog, έως το εργοστάσιο που “δεν φεύγει το προϊόν” και το κακό social media content, ξέρετε τι συμβαίνει; ‘Ολοι …καίγονται, καθώς εξαντλούνται εύκολα όλοι οι ανθρώπινοι, οικονομικοί και άλλοι πόροι που σχεδίαζαν. Η εταιρεία θα πετύχει και θα έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου. Μην προσπαθήσετε να κυνηγήσετε την γρήγορη επιτυχία καθώς θα πετύχετε μόνο να ζορίσετε την κουλτούρα της επιχείρησης, να στρεβλώσετε διαδικασίες (για αυτό η ποιότητα είναι ζητούμενο…) και να ταλαιπωρείτε τους ανθρώπους που τη στηρίζουν, καταστρέφοντας τελικά την αξία της.

Νο9. Συνταγή αποτυχίας το “τι έκαναν οι άλλοι”!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε τους ανταγωνιστές μας. Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες και την καινοτομία άλλων επιχειρήσεων. Δεν πρέπει όμως να μιμηθούμε ή να αντιγράψουμε. Η παγκόσμια οικονομία ταλαιπωρείται τρομερά από την αντιγραφή. Κατηγορίες ολόκληρες δεν αναπτύσσονται, γιατί όλα τα προϊόντα-υπηρεσίες τους είναι ολόιδια. Δεν θέλουμε άλλα ίδια websites, προϊόντα, υπηρεσίες, ξενοδοχεία.

Ό,τι λειτουργεί για κάποιον άλλο δε σημαίνει πως θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και για εσάς. Χαράξτε δική σας πορεία. Κάντε τα δικά σας βήματα για να δημιουργήσετε ένα νέο Brand. Nα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και αποδίδει καλύτερα για εσάς. Δεν υπάρχουν λύσεις-κονσέρβα και η μίμηση ποτέ δεν κατάφερε να ηγηθεί σε κανένα πεδίο.

Μείνετε πιστοί στο όραμα και την ιδέα σας, δουλέψτε σκληρά με επιμονή και προσήλωση και εφαρμόστε εκείνες τις τεχνικές και την επικοινωνία που θα σας διακρίνουν ανάμεσα στους πολλούς ίδιους… Ψάξτε τη διαφορά σας, κοιτάξτε το νέο. Να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι έχουν περάσει από τη θέση σας και έχουν νιώσει όπως εσείς στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν μια εταιρεία και να την κάνουν επιτυχημένη.

Αλλά ήταν και είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά ξεχώρισαν …σκεφτείτε, κάτι έκαναν καλύτερα!


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση