6 λόγοι να ακούς Borrow My Brain podcast

The medium of podcasting and the personal nature of it, the relationship you build with your listeners and the relationship they have with you… there’s nothing like that.

Marc Maron, Host of WTF

6 λόγοι να ακούς Borrow My Brain podcast

Oταν το 2017 σκέφτηκα πρώτη φορά να δοκιμάσω το podcast Borrow My Brain, δεν σκεφτόμουν μία ακόμη εκδοχή του κινήματος “passive income”, όπου ότι κάνεις online πρέπει να καταλήγει σε έσοδο. Δεν ήταν αυτή η σκέψη μου.

Πάντα μου άρεσε, καταρχήν, να ακούω ραδιόφωνο (είναι ωραία παρέα). Επίσης, η αγαπημένη μου συνήθεια, ήταν να ακούω μουσική και να διαβάζω για νέα πράγματα. Πειραματίστηκα με το Kindle, έφτιαξα μουσικές βιβλιοθήκες στο iTunes, δοκίμασα το Spotify, άρα όλα με πήγαιναν προς τη νέα αγαπημένη συνήθεια, το podcasting. Επειδή μεγάλωσα με το Walkman (δυστυχώς, μεγαλώνουμε…), ήξερα τη δύναμη της συνήθειας να παίρνεις παντού μαζί σου τον ήχο. Αλλά πριν σας πω τους έξι λόγους για τους οποίους αξίζει να ακούτε το Borrow My Brain podcast, επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί podcast…

Είναι η εποχή της φωνής που φτάνει παγκόσμια

Σήμερα, τα podcast είναι το νέο ραδιόφωνο. Και είναι πλέον τόσα πολλά… Εφτασαν περίπου τα 3,5 εκατομμύρια κανάλια. ‘Οποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σας, από επαγγελματικά θέματα έως τη διαμόρφωση κήπου, να είστε σίγουροι πώς υπάρχει ένα podcast. Η έκρηξη συμβαίνει στις ΗΠΑ (δοκιμάζουν πρώτοι και είναι πιο “ανοιχτοί” να μοιράζονται γνώση). Τα στατιστικά της Edison Research, Απρίλιος 2018, δείχνουν:

 • Οι ακροατές podcast (Αμερικανοί, 12+ ετών) αυξάνονται κατά 26% κάθε χρόνο.
 • Εχουν φτιαχτεί μέχρι και ειδικές πλατφόρμες εύρεσης μόνο podcasts όπως η getvokl
 • Οσοι ακούν podcasts είναι μάλλον πιθανό ότι διαθέτουν ένα “έξυπνο” ηχείο (Alexa κλπ)
 • Η συνήθεια συνδέεται με τη ματακίνηση προς και από την εργασία, στο αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς
 • Σε 4 χρόνια το μερίδιο των podcast στη διαφημιστική αγορά τετραπλασιάστηκε
 • Οι ακροατές podcast το δηλώνουν ως το πιο συχνό (πρώτο) σε όσα μέσα επικοινωνίας “καταναλώνουν”

Podcasts για εκπαίδευση, εμπειρία και νέες αλήθειες

Ηταν το 2014 σε μία επαγγελματική επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη, όταν μπλέχτηκα σε μία μελλοντολογική συζήτηση για το Marketing και την Επικοινωνία. Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μου ήξεραν ήδη για τα podcast: τα ακούς οδηγώντας, ή βολτάροντας, ή στο γυμναστήριο, ή όταν χαλαρώνεις στο σπίτι. Επιπλέον, δεν απαιτεί την ίδια προσήλωση όπως το βίντεο. Εξηγούσαν νέες συνήθειες στον προσωπικό χώρο των ανθρώπων και πώς το podcast ήταν απαραίτητο στο μίγμα marketing.

‘Ακουγα εμπνευστικά πώς όταν “καταναλώνεις” podcasts είσαι σε στιγμές χαλάρωση, πιο προσηλωμένος, λιγότερο φευγαλέο το μήνυμα. ‘Οταν ο χρόνος περνά πιο ευχάριστα, είναι και πιο παραγωγικός χρόνος. Είμαι πεπεισμένος ότι τα podcasts είναι από τα πιο υποτιμημένα marketing tactics στην Ελλάδα. Είναι ραδιόφωνο κατά παραγγελία και κατα 64% το ακούνε σε έξυπνα κινητά και tablets. Τι δίκτυο διανομής!

Το ερέθισμα για το #Borrowmybrain #podcast

Το 2009 συνειδητοποίησα τι μας έρχεται. Το είδα σε Νέα Υόρκη, Τόκυο, Ισαρήλ, Λονδίνο και Ρώμη. Ο μετασχηματισμός των αγορών και συνηθειών θα ανατρέψει, ό,τι ξέρουμε. Η τεχνολογία από τη μία απελευθερώνει δυνάμεις, και η Οικονομία 4.0 αλλάζει επιχειρηματικά μοντέλα, τις ικανότητες και τις πρακτικές μας. Θα αλλάξει τις ιδέες με τις οποίες μεγαλώσαμε, τις αγορές, τους θεσμούς και την εκπαίδευση. Λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει πώς είναι η εποχή των αλλαγών. Λίγοι “πιάνουν”, ότι τώρα είναι η στιγμή για επαναθεώρηση, επανεκπαίδευση, επαναπροσδιορισμό και ενεργοποίηση/δράση.

Παντού βλέπεις ανθρώπους να αντιστέκονται. Η κοινωνία και το οικονομικό σύστημα αντιστέκονται σε κάθε πρωτοβουλία αλλαγής -ιδιωτικός και δημόσιος τομέας το ίδιο- μειώνοντας τις ευκαιρίες της χώρας. Υπάρχει παντού Ταλέντο, αλλά δεν υπάρχουν, ή δεν δημιουργούμε ευκαιρίες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε! Δεν είχα άλλο εργαλείο από το blogging και τη φωνή μου στο podcast!

Δεν πρέπει να μείνουμε στην άγνοια…

Είσης το 2009 άρχισα να γράφω για τη νέα επιχειρηματικότητα και χρήσιμες ιδέες, έξω από τα συνήθη. Προσπάθησα να “ανάψω” φωτιά μια κοινότητα νέων ανθρώπων ή/και μεγαλύτερων επιχειρηματιών, δίνοντας ερεθίσματα για το “επόμενο βήμα”. Ισως με πείτε ρομαντικό, αλλά είχα τη σκέψη να μπω σφήνα ανάμεσα στους φωνακλάδες-οπαδούς του μίσους που βρίσκονται στα social media.

Η προσπάθεια διάδοσης εμπειριών και γνώσης δεν πήγε τόσο καλά, όσο ήθελα. Με πείραζε το γεγονός πως στη νέα επιχειρηματικότητα βρήκαν την ευκαιρία να χωθούν σύμβουλοι, curators, events, θεσμοί και χορηγοί που έβλεπαν μόνο λεφτά και αυτοπροβολή. Το 2014, μετά από 1.000 περίπου άρθρα (ορισμένα εδώ στο deasy.gr), απογοητεύτηκα συνειδητοποιώντας ότι μια φουρνιά ψευτο-σωτήρων …είδαν τους νέους και τις αγωνίες τους ως μια πηγή εισοδήματος. Αλλά η διάθεση μοιράσματος δεν έσβηνε. Ακούγοντας τόσα Podcast ήμουν σίγουρος, πως πρέπει να το κάνω. ‘Ηταν καλοκαίρι του 2017 που έκανα την πρώτη δοκιμή και ένιωθα πολύ ωραία. ‘Ηξερα πια πώς τα ζωντανά events, συνέδρια αργοπεθαίνουν, άρα να, θα είχα ένα δικό μου ‘show’.

Each person holds so much power within themselves that needs to be let out. Sometimes, they just need a little nudge, a little direction, a little support, a little truth, and the greatest things can happen.
#borrowmybrain #podcast

Σε όλα τα επαγγελματικά μου ταξίδια στα κέντρα καινοτομίας της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Απω Ανατολής, συνειδητοποίησα ότι οι ευκαιρίες θα προσπεράσουν τη χώρα μου, προς άλλους προορισμούς (ήδη συμβαίνει) πρωτίστως εξαιτίας της λάθος στάσης μας στα πράγματα και τις παλιές λογικές που επικρατούν. Δεν επενδύουμε προς τη Νέα Οικονομία. Δεν ετοιμάζουμε τους Νέους για αυτή. Οι σπουδαστές των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων μου έλεγαν πόσο όμορφα, και καλοδεχούμενοι ένιωθαν όταν εργαζόντουσαν για projects καινοτομίας σε εταιρίες, οργανισμούς και κυβερνήσεις. Φανταστείτε… 

Σκεφτόμουν πολλές φορές, ως πολίτες και γονείς “τι ακριβώς πρεσβεύουμε για το μέλλον της χώρας;“. ‘Οχι, σοβαρά τώρα. Αρχισα να σκέφτομαι, πως να φέρω κοντά ανθρώπους που είναι δημιουργικά ανήσυχοι για το μέλλον, εκθέτοντας νέες ιδέες. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν εμπόδια. Παλιά μυαλά “κυβερνούν” καθετί. Αλλά έχει πάντα νόημα και είναι ένας υψηλότερος σκοπός, να βοηθάς τα νέα μυαλά, ασχέτως ηλικίας. Σε αυτή την προσπάθεια έχω μόνο το blog και τη φωνή μου, αλλά είναι τόσο σημαντικό να αλλάξουμε το δημόσιο διάλογο στη χώρα και να βοηθήσουμε καθένα γύρω μας να ετοιμαστεί για την Οικονομία 4.0. Εχουμε χάσει τόσα τρένα (ευκαιρίας).

Οι 6 λόγοι να ακούτε Borrow My Brain podcast

Aν φτάσατε ως εδώ διαβάζοντας αυτό το ταξίδι σκέψεων, σας ευχαριστώ πολύ. Και ελπίζω να συνεχίσετε να ακούτε Borrow My Brain podcast για τους εξής 6 απλούς λόγους:

 1. Είναι δωρεάν, ευχάριστο και μια νέα συνήθεια. ‘Οποτε, όπου, και αν θέλετε.
 2. Σας κρατά συντροφιά ενώ οδηγείτε. Υπόσχομαι ότι η φωνή και η μουσική θα είναι ευχάριστοι συνοδηγοί σας.
 3. Θα σκέφτεστε νέες οπτικές. Με το podcast αυτό δεν προωθώ τον εαυτό μου, αλλά ιδέες. Δεν θα επαναλαμβάνω κλισέ περί επιτυχίας, αλλά θα πιέζω στα άκρα τις απόψεις μας για το “σύστημα” μέσω ιδεών και καλών παραδειγμάτων.
 4. Βοηθά όσους έχουν ταλέντο και προσπαθούν. Δεν μπορεί να λύσει προσωπικά προβλήματα. Δεν λέει αμπελοφιλοσοφίες “εμπρός, νίκα, γίνε ηγέτης” αλλά είναι πολύ σημαντικό να ερθίζουμε το μυαλό όσων έχουν ταλέντο και προσπαθούν/δουλεύουν. 
 5. Δεν θα ακούτε κλισέ-διδασκαλίες. Αν θέλετε να νιώθετε “νορμάλ” και ασφαλείς, έχετε ήδη πολλούς να σας τα επαναλαμβάνουν καθημερινά – σχολείο, οικογένεια, φίλοι, οργανισμοί, πανεπιστήμια και πολιτικοί …business as usual.
 6. Θα βοηθάτε να μοιραζόμαστε τις νέες ιδέες για να βοηθήσουμε ανθρώπους που σκέφτονται να δημιουργήσουν.

Είτε είστε στο σχολείο, ή στο πανεπιστήμιο, ή σε δική σας δουλειά, από το πρώτο μολύβωμα μιας ιδέας έως ένα business δισεκατομμυρίων, θα έχετε προκλήσεις να αντιμετωπίσετε. Ασχέτως πόσο επιτυχημένοι νιώθουμε ή είμαστε, θα έχουμε πάντα περισσότερες προκλήσεις κάθε μέρα. Αλλά μήπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι στην πραγματικότητα ευκαιρίες, που αν τις εκμεταλλευθούμε σωστά, είναι η λύση που ψάχναμε και μία νέα λεωφόρος να περπατήσουμε;

six-whys-to-hear-the-askpagakis-podcast


Ακούστε το podcast

Σε τρείς μόλις μήνες, είναι μεγάλη έμπνευση και τιμή πώς 819 άνθρωποι ακούν το #Borrowmybrain podcast.

Θα χαρώ να είστε μαζί μας.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση